Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Πρωινό

Ρολλάκια με μαρμελάδα φράουλα, σοκολάτα και γλάσο με μασκαρπόνε

31 Μαρτίου 2023

Μπορούμε να πούμε πια με ασφάλεια ότι η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ; Και ότι ήρθε με όλα τα καλά που φέρνει πάντα; Τα δέντρα που πρασινίζουν, τα λουλούδια που ανθίζουν και όλα τα ανοιξιάτικα καλούδια στους πάγκους της λαϊκής και του μανάβη; Με πρώτες και καλύτερες τις πρωταγωνίστριες της εποχής, τις μυρωδάτες, κατακόκκινες φράουλες, τις οποίες δεν σταματάμε να τρώμε σκέτες, μιας και είναι από μόνες τους γλύκισμα, αλλά και στα γλυκά μας. Και φυσικά λατρεύουμε να τις φτιάχνουμε μαρμελάδα και να τις βάζουμε στα βαζάκια μας, για να απολαμβάνουμε τη γεύση τους όλο τον χρόνο.

Ή, να τα συνδυάζουμε όλα μαζί… Να τις φτιάξουμε μαρμελάδα, την οποία θα βάλουμε μέσα σε αφράτη ζύμη, μαζί με σοκολάτα, για να φτιάξουμε απολαυστικά ρολλάκια με μαρμελάδα φράουλας και σοκολάτα, τα οποία θα σερβίρουμε με ένα γλάσο από μασκαρμπόνε και μπόλικες φρέσκιες φράουλες.

Το ζυμάρι

Αφράτο, σαν μαξιλαράκι, ζυμάρι, το οποίο φτιάχνουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μαζί με αλεύρι για τσουρέκι. Όπως όλα τα αντίστοιχα ζυμαράκια, θέλει το χρόνο του για να φουσκώσει, αλλά αυτή η αναμονή πάντα μας αποζημιώνει. Αφού γεμίσουμε, τυλίξουμε και κόψουμε τα ρολλάκια, τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα ψήσουμε (ιδανικά πυρίμαχο), προσέχουμε όμως το μέγεθος του, ώστε να μην είναι υπερβολικά μεγάλο, γιατί τότε τα ρολλάκια θα απλώσουν στο ψήσιμο, αντί να βγουν ψηλά και καμαρωτά.

Η γέμιση

Υπάρχει άραγε καλύτερο ταίρι για τη φράουλα, από τη σοκολάτα; Απαντάω μόνη μου, όχι, δεν υπάρχει. Όταν λοιπόν αποφασίζεις να φτιάξεις ρολλάκια με μαρμελάδα φράουλα, φυσικό επακόλουθο είναι να προσθέσεις μέσα στη γέμιση μια γεμάτη ποσότητα σοκολάτας. Όσον αφορά τη μαρμελάδα, αν δεν την έχουμε φτιάξει μόνοι μας, αλλά την έχουμε αγοράσει έτοιμη, φροντίζουμε να διαλέξουμε μία μαρμελάδα με κομμάτια φράουλας μέσα, γιατί είναι πραγματικά απολαυστικό να τα συναντάς στη μπουκιά σου.

Το γλάσο

Όπως και τα φθινοπωρινα/χειμωνιάτικα ξαδερφάκια τους cinnamon rolls, έτσι και τα ανοιξιάτικα ρολλάκια με μαρμελάδα φράουλας και σοκολάτα, θέλουν ένα ξινούτσικο γλάσο, για να ισορροπήσει τη γλύκα τους. Το τυρί κρέμα πετυχαίνει πάντα αυτό το αποτέλεσμα, επομένως, ένα απλό γλάσο με τυρί κρέμα, άχνη ζάχαρη και λίγο γάλα για να ρυθμίζει την υφή και τη γεύση, είναι ό,τι πρέπει. Εγώ χρησιμοποίησα μασκαρπόνε, γιατί είναι το αγαπημένο μου κρεμώδες τυρί (και γιατί αυτό είναι ανοιχτό στο ψυγείο), εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο σου αρέσει.

 Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτεσαι εσύ όταν διαβάσεις για αυτά τα ρολλάκια, ανοιξιάτικο brunch; κυριακάτικο πρωινό στο μπαλκόνι; αραχτό καφεδάκι στον καναπέ; Εμένα μου αρκεί να τα δοκιμάσεις, γιατί και είναι πιο εύκολο να τα φτιάξεις από όσο νομίζεις, και είναι ένα απόλυτα εποχιακό γλυκό σνακ, που γιορτάζει τη βασίλισσα της άνοιξης, την αγαπημένη μας φράουλα.


Ρολλάκια με μαρμελάδα φράουλα, σοκολάτα και γλάσο με μασκαρπόνε

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 φακελάκι (9 γραμ.) ξηρή μαγιά
  • 180 ml γάλα
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 4 γεμάτες κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
  • 100 γραμ. σταγόνες κουβερτούρας
  • για το γλάσο
  • 100 γραμ. μασκαρπόνε
  • 200 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 40 ml γάλα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε ένα μπωλ που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, μέχρι να είναι χλιαρό στο άγγιγμα.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα δύο είδη αλευριού, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χτυπημένο αβγό, το αλάτι και το μείγμα γάλα-βούτυρο. Εφαρμόζουμε το εξάρτημα γάντζος και ξεκινάμε το ζύμωμα.
  3. Αν δεν έχουμε σταθερό μίξερ, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και ξεκινάμε το ζύμωμα.
  4. Ζυμώνουμε για περίπου 5-7 λεπτά (με το μίξερ) ή μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη, η οποία ίσα ίσα θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη στο μπωλ, τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
  6. Μετά από μία ώρα και αφού έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, ρίχνουμε πάνω τη ζύμη και την απλώνουμε με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο σχήμα.
  7. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη την μαρμελάδα με μία σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού και ρίχνουμε από πάνω ομοιόμορφα τις σταγόνες σοκολάτας.
  8. Τυλίγουμε τη γεμιστή ζύμη σε ρολό, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου.
  9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε 12 κομμάτια.
  10. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με μικρή απόσταση μεταξύ τους, σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει η ζύμη για τουλάχιστον 30 λεπτά, καλύτερα για 1-1,5 ώρα.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς από πάνω.
  12. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο, χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Αν το γλάσο είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, αν είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγη ακόμα ζάχαρη.
  13. Όταν βγάλουμε τα ρολάκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και απλώνουμε από πάνω το γλάσο.
  14. Τα σερβίρουμε ιδανικά χλιαρά, μαζί με φρέσκιες φράουλες.

 

Αν ψάχνεις κι άλλες γλυκιές συνταγές με φράουλες, ρίξε μια ματιά και σε αυτές:

  1. Brownie χωρίς αλεύρι, με κρέμα σαντιγί και σάλτσα φράουλας

  2. Κορμός semifreddo με φράουλες και λευκή σοκολάτα

  3. Τούρτα σοκολάτα με φρέσκιες φράουλες

  4. Brownie με cheesecake φράουλα

  5. Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply