Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές, Τούρτες

Τούρτα σοκολάτα με γέμιση από μασκαρπόνε και επικάλυψη σοκολάτας

17 Νοεμβρίου 2023

Χρειάζεται άραγε αφορμή για να ετοιμάσει κανείς μία τούρτα; Συνήθως πρέπει να είναι κάποια γενέθλια, μία επέτειος, κάποια γιορτινή ευκαιρία. Γιατί όμως να είναι έτσι; Γιατί να μην μπορούμε απλώς να ετοιμάσουμε μία τούρτα έτσι απλά γιατί θέλουμε να γευτούμε κάτι ξεχωριστό; Ειδικά όταν πρόκειται για μία φουλ σοκολατένια τούρτα, με ιδιαίτερη γέμιση, εγώ ψηφίζω ναι. Κι όταν πρόκειται για την πολύ εύκολη τούρτα σοκολάτα με γέμιση από μασκαρπόνε που όσοι έχουν δοκιμάσει λατρεύουν, ψηφίζω ναι με δύο χέρια!

Η δική μου αφορμή

Για να πω βέβαια όλη την αλήθεια, υπάρχει μία μικρή αφορμή για αυτή την τούρτα. Δεν είναι τα γενέθλια κάποιου αγαπημένου μου προσώπου, αλλά τα δέκατα γενέθλια αυτής της μικρής σελίδας συνταγών, αυτού του food blog που δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια από μια μεγάλη ανάγκη μιας νέας τότε εργαζόμενης μαμάς να βρει μια δημιουργική διέξοδο από την δύσκολη καθημερινότητά της.

10 χρόνια και σχεδόν 400 συνταγές μετά, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, τόσο στη ζωή μου, όσο και στο myblissfood. Αυτό που πάντα μένει ίδιο, είναι η αγάπη για τη μαγειρική και η ανάγκη να μοιράζομαι όλα μου τα μυστικά για εύκολες συνταγές, νόστιμες συνταγές, που θα προσφέρουν χαρά σε όποιους/ες τις δοκιμάζουν. Άλλωστε το “food that makes me happy” θα βρίσκεται πάντα κάτω από το όνομα του blog…

Η δυσκολία της τούρτας (not)

“Εύκολες συνταγές λες” θα μου πεις. Είναι δυνατόν να θεωρήσεις εύκολη μια τούρτα; Δεν ξέρω, θα σου απαντήσω, πες μου εσύ. Είναι εύκολη μια τούρτα που το παντεσπάνι της μπορεί να γίνει με δύο μπωλ και έναν αβγοδάρτη; Είναι εύκολη μια τούρτα που η γέμισή της θέλει 2 λεπτά στο μίξερ για να ετοιμαστεί και η επικάλυψή της μπορεί να θέλει άλλα 3; Που μπορεί να συναρμολογηθεί σε τρεις κινήσεις και που δεν μας πειράζει καθόλου να φαίνεται “messy”, μη σου πω το επιδιώκουμε κιόλας;

Η γεύση

Και από γεύση; Κανονικά θα έπρεπε να καταγράφω μαρτυρίες από όλους τους ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει αυτή την τούρτα, σε όποια παραλλαγή κι αν την έχω κάνει. Γιατί είναι αμέτρητες οι φορές που την έχω φτιάξει. Έχει ντυθεί Μίκυ Μάους και σουπερήρωας, έχει παρουσιαστεί ως κάστρο στην άμμο (η δική μου αγαπημένη εκδοχή της θα είναι πάντα αυτή), έχει σερβιριστεί σχεδόν σε όλα τα γενέθλια των παιδιών μου (όπως αυτή η ανοιξιάτικη εκδοχή της στα πρώτα γενέθλια του Ανέστη), αλλά και όχι μόνο των δικών μου παιδιών, αλλά και πολλών άλλων αγαπημένων μου, που με αυτόν τον τρόπο ξέρω και θέλω να τους δείχνω την αγάπη μου.

Η γεύση όμως

Η γεύση λοιπόν, για να μην ξεχνιόμαστε. Ας ξεκινήσουμε από το παντεσπάνι. Σκέψου το πιο σοκολατένιο, το πιο υγρό, το πιο πλούσιο κέικ που μπορείς. Και τώρα πολλαπλασίασε αυτή τη γεύση που έχεις στο μυαλό σου επί δέκα. Μόνο μη μου κάνεις την ερώτηση που έχω απαντήσει άπειρες φορές τα τελευταία δέκα χρόνια. Όχι, μην αντικαταστήσεις σε παρακαλώ τον καφέ, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. “Μα θα την φάνε παιδιά”. Έχει μία κουταλιά καφέ σε ολόκληρη την τούρτα και τα παιδιά θα έχουν ούτως ή άλλως τόση υπερένταση από το ίδιο το πάρτυ, που δεν θα καταλάβει κανένας τη διαφορά…. Πλάκα κάνω φυσικά για το τελευταίο, αλλά αλήθεια, μία κουταλιά σε ολόκληρη τούρτα, και θα φάνε πόσο; Ας μην κάνουμε υπερβολές.

Και η γέμιση; Η πιο ιδιαίτερη κρέμα cheesecake, φτιαγμένη από τυρί mascarpone (πολύ πιο φίνο από το κλασικό τυρί κρέμα), η υπόξινη γεύση της οποίας δένει τέλεια με την τόσο έντονη σοκολατένια από το παντεσπάνι. Η επικάλυψη της βουτυρόκρεμας έρχεται να ολοκληρώσει το κολασμένο αποτέλεσμα, τόσο με την υφή, όσο και τη γεύση της.

Και μπορεί μέσα στα δέκα αυτά χρόνια να έχει αλλάξει πολύ η συχνότητα των συνταγών που ανεβαίνουν (πάει άλλωστε αντιστρόφως ανάλογα με την αύξηση των υποχρεώσεων, όσο περνάνε τα χρόνια), αλλά η υπόσχεση για δοκιμασμένες συνταγές που “βγαίνουν” και για σεβασμό στον χρόνο και στα χρήματα που ξοδεύουν οι αναγνώστες αυτών των γραμμών, παραμένει πάντα η ίδια. Όπως άλλωστε και η βασική συνταγή για όλες μου σχεδόν τις τούρτες, που θα είναι πάντα αυτή.


Τούρτα σοκολάτα με γέμιση από μασκαρπόνε και επικάλυψη σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • για το κέικ-παντεσπάνι
  • 240 ml νερό
  • 1 κ.σ. καφές φίλτρου (σκόνη)
  • 220 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 65 γραμ. κακάο
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 350 γραμ. ζάχαρη
  • 240 ml ξινόγαλα ή αριάνι
  • 120 ml αραβοσιτέλαιο
  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • για τη γέμιση μασκαρπόνε
  • 250 γραμ. τυρί μασκαρπόνε
  • 60 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 220 ml κρέμα γάλακτος
  • για τη βουτυρόκρεμα σοκολάτας
  • 100 γραμ. κουβερτούρα
  • 175 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 25 γραμ. κακάο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2-3 κ.σ. γάλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το κέικ-παντεσπάνι. Φτιάχνουμε στην καφετιέρα τον καφέ φίλτρου, χρησιμοποιώντας τις αναλογίες της συνταγής.
  2. Σε ένα μπώλ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανάμιξης, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξινόγαλα, το λάδι, τα αβγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε, είτε με το μίξερ, είτε με τον αβγοδάρτη.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Ρίχνουμε και τον έτοιμο καφέ φίλτρου στο μείγμα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα σε δύο ή τρία (ανάλογα με τις στρώσεις που θέλουμε να κάνουμε) μικρά ταψάκια των 20-23 εκ. (ό,τι μέγεθος διαθέτουμε), τα οποία έχουμε λαδώσει και στρώσει με αντικολλητικό χαρτί (βλ. σημειώσεις).
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα αν θα το έχουμε χωρίσει σε 2 ή 3 ταψάκια).
  7. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά με το μίξερ όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και σφιχτό μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να γεμίσουμε την τούρτα.
  8. Για την επικάλυψη με βουτυρόκρεμα σοκολάτας, κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπαιν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερο το βούτυρο, την άχνη και το κακάο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και σφιχτό μείγμα.
  10. Προσθέτουμε την λιωμένη και χλιαρή κουβερτούρα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  11. Ρίχνουμε και τη βανίλια, χτυπάμε και προσθέτουμε λίγο από το γάλα, αν χρειάζεται να γίνει η υφή της κρέμας πιο απαλή.
  12. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε.
  13. Για τη συναρμολόγηση, τοποθετούμε τον ένα δίσκο από το κέικ-παντεσπάνι στην πιατέλα που θα σερβίρουμε και ρίχνουμε από πάνω την μισή από τη γέμιση μασκαρπόνε. Απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  14. Τοποθετούμε από πάνω άλλον ένα δίσκο από το κέικ-παντεσπάνι, στη συνέχεια την υπόλοιπη γέμιση, την απλώνουμε και σκεπάζουμε με τον τελευταίο δίσκο (αν έχουμε μόνο δύο στρώσεις παντεσπάνι και μία μόνο γέμιση, βάζουμε όλη τη γέμιση ανάμεσα στα δύο παντεσπάνια).
  15. Με ένα κουτάλι ή μία σπάτουλα, απλώνουμε την βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια του κέικ, καλύπτοντας καλά και τα πλαϊνά.
  16. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν την κόψουμε, για να σφίξει καλά η επικάλυψη.
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε μικρά ταψάκια, μπορούμε να ψήσουμε όλο το μείγμα σε μία κλασική φόρμα του κέικ (των 23-25 εκ) και να το κόψουμε εγκάρσια όταν ψηθεί και κρυώσει καλά. Στην περίπτωση αυτή ψήνουμε το κέικ για περίπου 40 λεπτά.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply