Tips & How To

Χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών

1 Δεκεμβρίου 2023

Άρχισε να μυρίζει Χριστούγεννα ή μου φαίνεται; Ε, αφού μπήκε και ο Δεκέμβρης, δε νομίζω να υπάρχει πια αμφιβολία, σωστά; Ας βγαίνουν λοιπόν οι πλάστες, οι κουτάλες, οι σπάτουλες και τα μίξερ και ας ξεκινήσει η περίοδος που η κουζίνα μας βλέπει τη μεγαλύτερη χαρά. Ας ξεκινήσουμε τα κέικ, τα μπισκότα, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες. Και φέτος, έτσι για τη διαφορά, ας τα αρωματίσουμε όλα λίγο διαφορετικά. Ας τα αρωματίσουμε, όχι μόνο με κανέλα και γαρύφαλλο, αλλά με ένα χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών που θα μοσχοβολίσει όλη τη γειτονιά.

Και ναι, πολύ πιθανό να μπορούμε να το βρούμε και έτοιμο, αλλά ξέρεις πόσο εύκολο είναι να το φτιάξουμε μόνοι μας; Αρκεί να προμηθευτούμε τα κατάλληλα μπαχαρικά, όλα σε σκόνη, χύμα ή συσκευασμένα (προσωπικά δεν αλλάζω τη φρεσκάδα των μπαχαρικών που αγοράζεις χύμα από μπαχαράδικο), να πάρουμε ένα μπωλ, ένα κουτάλι, να τα ανακατέψουμε και να κλείσουμε όλο το άρωμα των Χριστουγέννων σε ένα βαζάκι.

Και πίστεψέ με, μόλις ανοίξει κανείς να μυρίσει το βαζάκι, θα μυρίσει τα Χριστούγεννα. Θα μυρίσει τη ζεστασιά της κανέλλας, τη σπιρτάδα του γαρύφαλλου, την τσαχπινιά του μπαχαριού, το βάθος του μοσχοκάρυδου, την ιδιαιτερότητα του γλυκάνισου, την οικειότητα του κάρδαμου και το υπέροχο κάψιμο του τζίντζερ. Αυτά που όλα μαζί δένουν εξαιρετικά, και φτιάχνουν το εξαιρετικό, χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών. Σκέψου ένα κέικ με ένα τέτοιο άρωμα… Σκέψου τα μελομακάρονα, που θα μυρίζουν κάτι διαφορετικό, αλλά όχι τόσο που να σε ξενίζει… Σκέψου απλώς να βάλεις μία κουταλιά από το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι με νερό, να το αφήσεις να σιγοβράζει και να μυρίσει όλο το σπίτι Χριστούγεννα, σαν ένα αυτοσχέδιο ποτ-πουρί….

Και φυσικά, σκέψου να το μοιραστείς. Σκέψου να φτιάξεις 10 τέτοια βαζάκια και να δωρίσεις στην οικογένεια και στους φίλους σου. Σκέψου να φτιάξεις 30 τέτοια βαζάκια και να τα πουλήσεις στο bazaar του σχολείου του παιδιού σου. Εγώ πάντως φέτος θα κάνω και τα δύο, και σε προσκαλώ να με ακολουθήσεις….

 

Χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 40 γραμ.

Υλικά
  • για ένα βαζάκι με περιεχόμενο 40 γραμ. μείγμα
  • 4 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 2 κ.γ. γλυκάνισο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και γεμίζουμε το βαζάκι μας.

Αν θέλεις να πάρεις ιδέες και για άλλα μείγματα μπαχαρικών ή μυρωδικών, ρίξε μια ματιά και σε αυτά:

  1. Μείγμα pumpkin spice
  2. Μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο
  3. Μείγμα μεσογειακών μυρωδικών

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply