Πρωινό, Συνταγές

Cinnamon rolls

19 Ιανουαρίου 2024

Νομίζω ότι μια από τις πιο δημοφιλείς χειμωνιάτικες γλυκιές συνταγές είναι αυτή για τα ρολλάκια κανέλας, τα αγαπημένα μας cinnamon rolls. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που γράφει για το φαγητό που να μην έχει τουλάχιστον μία συνταγή για cinnamon rolls, είτε πρόκειται για την εντελώς κλασική, είτε για οποιαδήποτε παραλλαγή της (εγώ πάντως σίγουρα έχω). Τότε θα με ρωτήσεις, γιατί άλλη μία συνταγή;

Και γιατί όχι; θα σου απαντήσω. Πολλές συνταγές δεν χρειάζονται ιδιαίτερη εξήγηση, ή λόγο για να βρίσκονται στο διαδίκτυο, μπορεί απλά αυτή να είναι η συνταγή που, αν τη δοκιμάσεις, θα είναι αυτή που θα σου ταιριάξει περισσότερο. Εμένα πάντως, το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει η νέα αγαπημένη μου. Κι αυτό γιατί έχει 2 τσαχπινιές, που νομίζω ότι θα σου αρέσουν, όσο άρεσαν και σε μένα.

Τσαχπινιά πρώτη: Με αλεύρι για τσουρέκι

Δεν τα έφτιαχνα πάντα έτσι. Τώρα δεν θα τα ξαναφτιάξω αλλιώς. Ξεκίνησα δοκιμάζοντας να τα φτιάξω με μείγμα από τα δύο, άλλαζα σιγά σιγά τις αναλογίες, τώρα όμως ξέρω ότι το αλεύρι για τσουρέκι είναι η καλύτερη επιλογή. Και ίσως η προφανής τελικά, γιατί εννοείται ότι θέλουμε αυτή την αφράτη, μαστιχωτή, μαλακή, λαχταριστή υφή των τσουρεκιών και σε αυτή τη ζύμη. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μοιάζει μια πιο ακριβή επιλογή, αλλά το αποτέλεσμα το αξίζει. Με ένα κιλό αλεύρι άλλωστε, μπορείς να φτιάξεις σχεδόν τρεις δόσεις από αυτά.

Τσαχπινιά δεύτερη: η overnight επιλογή

Αν δεν με ξέρεις, μπορούμε να γνωριστούμε. Με λένε Χρύσα και ΔΕΝ είμαι πρωινός τύπος. Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που το μυαλό του αρχίζει να λειτουργεί μετά από τουλάχιστον μισή (μεγάλη) κούπα καφέ. Όπως καταλαβαίνεις, οι συνταγές για πρωινό είναι αυτές που με δυσκολεύουν περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες. Μπορεί να κάνω λάθος ακόμα και στον συνδυασμό γάλα με κορν φλέικς. Εννοείται λοιπόν ότι αν μπορώ να προετοιμάσω από το προηγούμενο βράδυ μια συνταγή που θέλει 20 λεπτά προετοιμασία και μία ώρα φούσκωμα, θα το κάνω. Και η συγκεκριμένη συνταγή δουλεύει άψογα, είτε την ολοκληρώσεις με τη μία, είτε την φτιάξεις μέχρι του σημείου που τοποθετείς τα ρολλάκια στο ταψί, τα βάλεις για ύπνο στο ψυγείο και το άλλο πρωί (αφού βάλεις καφέ), να την συνεχίσεις από εκεί που την άφησες. Σου γράφω όλες τις λεπτομέρειες στην κάρτα της συνταγής.

Βεβαίως τα cinnamon rolls δεν φτιάχνονται μόνο για πρωινό. Είναι το ίδιο απολαυστικά και ως ένα γλυκό δεκατιανό σνακ, ως απογευματινό, ως ό,τι θέλεις. Το κακό είναι ότι άπαξ και τα φτιάξεις, θα τα φας και για πρωινό, και για δεκατιανό, και για απογευματινό, και στο τέλος θα φας και εκείνο το τελευταίο που θα έχει μείνει στο ταψί, πριν να πας για ύπνο. Επίσης, προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να λείπουν από κανένα μπουφέ brunch, η ένα κάλεσμα για απογευματινό καφέ ή τσάι.

Τώρα λοιπόν που τα κρύα θα πιάσουν για τα καλά, νομίζω ότι η εικόνα “καναπές – κουβερτούλα – ζεστός καφές – βιβλίο”, συμπληρώνεται απόλυτα από ένα ταψί μοσχοβολιστά cinnamon rolls. Και δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά οποιοδήποτε βιβλίο ή άρθρο για το hygge ανοίξεις να διαβάσεις. Και πόση πολλή ανάγκη έχουμε για λίγο hygge σε αυτή τη ζωή…. Φτιάξε λοιπόν ρολλάκια κανέλας, πνίξτα μέσα στο γλάσο του τυριού κρέμα, βυθίσου λίίίγο πιο πολύ στον καναπέ και ίσως όλα γίνουν λίγο πιο εύκολα, λίγο πιο όμορφα…


Cinnamon rolls

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 350 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι (βλ. σημείωση 1)
  • 1 φακελάκι (9 γραμ.) ξηρή μαγιά
  • 180 ml γάλα
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα (βλ. σημείωση 2)
  • για το γλάσο
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα
  • 200 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 40 ml γάλα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε ένα μπωλ που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, μέχρι να είναι χλιαρό στο άγγιγμα.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χτυπημένο αβγό, το αλάτι και το μείγμα γάλα-βούτυρο. Εφαρμόζουμε το εξάρτημα γάντζος και ξεκινάμε το ζύμωμα.
  3. Αν δεν έχουμε σταθερό μίξερ, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και ξεκινάμε το ζύμωμα.
  4. Ζυμώνουμε για περίπου 5-7 λεπτά (με το μίξερ) ή μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη, η οποία ίσα ίσα θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη στο μπωλ, τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
  6. Μετά από μία ώρα και αφού έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, ρίχνουμε πάνω τη ζύμη και την απλώνουμε με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο σχήμα.
  7. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το βούτυρο και πασπαλίζουμε από πάνω με τη ζάχαρη και την κανέλα.
  8. Τυλίγουμε τη γεμιστή ζύμη σε ρολό, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου.
  9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε 12 κομμάτια.
  10. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με μικρή απόσταση μεταξύ τους, σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει η ζύμη για τουλάχιστον 30 λεπτά, καλύτερα για 1-1,5 ώρα. Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε να φτιάξουμε την overnight εκδοχή τους, τυλίγουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί, το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το βάλουμε στον φούρνο.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς από πάνω.
  12. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο, χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Αν το γλάσο είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, αν είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγη ακόμα ζάχαρη.
  13. Όταν βγάλουμε τα ρολάκια από τον φούρνο, απλώνουμε από πάνω το γλάσο.
  14. Σερβίρουμε ιδανικά χλιαρά, με μια κούπα από το αγαπημένο μας ζεστό ρόφημα!
Σημειώσεις
1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις αν δεν έχουμε αλεύρι για τσουρέκια, αλλά το αλεύρι για τσουρέκια θα τους δώσει πολύ πιο αφράτη και ελαφρώς μαστιχωτή υφή. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μισό-μισό από το καθένα.
2. Αν τα φτιάξουμε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών.

Κι άλλη έμπνευση για cinnamon rolls:

  1. Κλασικά cinnamon rolls
  2. Muffins με γέμιση cinnamon rolls
  3. Πανεύκολα cinnamon rolls
  4. Κέικ με γέμιση κανέλα και καστανή ζάχαρη

Αν θέλουμε την ανοιξιάτικη εκδοχή τους:

  1. Ρολλάκια με μαρμελάδα φράουλα και σοκολάτα

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply