Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Muffins με γέμιση cinnamon rolls

22 Σεπτεμβρίου 2022

Μπορείς πάντα να ξεκινήσεις ένα κείμενο που γράφεται μέσα σε ένα food blog στα μέσα του Σεπτέμβρη χρησιμοποιώντας τις λέξεις Back. To. School. Μπορείς; Ναι, φυσικά, ειδικά όταν η συνταγή αφορά μαφινάκια. Δεν το κάνεις όμως, γιατί έχεις ήδη βαρεθεί να ακούς και να διαβάζεις τις συγκεκριμένες λέξεις εδώ και μέρες. Προτιμάς να μιλήσεις για τις ομορφιές του φθινοπώρου, τα χρώματα και τις μυρωδιές. Αχ οι μυρωδιές…

Η κανέλα

Προφανώς όταν έρθει η ώρα να μιλήσεις για φθινοπωρινά αρώματα, πρώτα πρώτα μιλάς για την κανέλα. Η στιγμή που σε έναν φούρνο ενός σπιτιού ψήνεται μια μηλόπιτα ή ένα κέικ με μήλα και μοσχοβολάει όλο το σπίτι, είναι μια ευτυχισμένη στιγμή. Ακόμα κι όταν θέλεις απλώς να κάνεις το σπίτι να μυρίσει, χωρίς καν να ανάψεις φούρνο, μπορείς απλώς να ρίξεις λίγη κανέλα σε νερό που σιγοβράζει σε ένα κατσαρολάκι και έχεις αυτόματα το καλύτερο αρωματικό χώρου. Για να μην ξεχνάμε και το πλέον αγαπημένο μείγμα μπαχαρικών της εποχής, το pumpkin spice mix στο οποίο το άρωμα της κανέλας κυριαρχεί.

Τα cinnamon rolls

Όλοι αγαπάμε ένα καλό cinammon roll. Όχι, αλήθεια, δεν μου αρέσουν καθόλου οι γενικεύσεις, αλλά εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν που να μην του αρέσουν. Αφράτη ζύμη, λαχταριστή γέμιση, και μια γενναία δόση από το αγαπημένο μας γλάσο, τι να μην σου αρέσει;;; Το να φτιάξεις βέβαια καλά cinnamon rolls έχει μια μικρή διαδικασία, αλλά πάντα σε αποζημιώνει. Μπορείς φυσικά πάντα να χρησιμοποιήσεις και ένα shortcut, όπως λέμε στο χωριό μου… Εγώ το κάνω συνέχεια…

Τα muffins με τη γέμιση cinammon roll

Τα shortcuts, ναι…. Τα λατρεύω. Για να πω την αλήθεια, δεν έχω πολύ συχνά τον χρόνο για να φτιάξω κανονικά cinnamon rolls, όσο κι αν μου αρέσουν. Πάντα όμως έχω χρόνο να φτιάξω ένα κέικ, ή μια δόση muffins. Δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε χρονοβόρο και, αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, μπορείς πάντα να το κάνεις μαζί τους. Και επειδή ξέρεις πόσο μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα κέικ, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα να “γεμίσω” ένα muffin με την ίδια γέμιση που κάνει το original cinnamon roll τόσο λαχταριστό. Ένα muffin φτιαγμένο με τη βασική συνταγή των κέικ, με μια βουτυρένια “καρδιά” από κανελοζάχαρη…

Και μετά ξέρεις… Γίνεται το τέλειο γλυκό σνακ για το σχολείο, το ιδανικό συνοδευτικό του (ζεστού πια) πρωινού ή απογευματινού καφέ σου, ή του τσαγιού σου, να μην λέμε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, καταντάει κουραστικό… Αλήθεια όμως τώρα, και, χωρίς καμία υπερβολή, αν ένα γλυκάκι που συνδυάζει στον τίτλο του τις λέξεις muffin και cinnamon roll, δεν φωνάζει φθινόπωρο, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να το κάνει…

Καλό φθινόπωρο λοιπόν (και όχι, στα μέσα του Σεπτέμβρη δεν φοβόμαστε να το πούμε φωναχτά)…

Muffins με γέμιση cinnamon rolls

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 18

Υλικά
  • 150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική
  • 3 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 ml ξινόγαλα ή αριάνι
  • 300 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • για τη γέμιση
  • 75 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 γραμ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. αλεύρι
Εκτέλεση
  1. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο από το αλεύρι, λίγο από το ξινόγαλα, ξανά αλεύρι, ξανά ξινόγαλα και τελειώνουμε με αλεύρι, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
  4. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αφού λιώσουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  5. Γεμίζουμε μία φόρμα για muffins με θήκες και ρίχνουμε σε καθεμία περίπου μία γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μείγμα του κέικ.
  6. Προσθέτουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου από το μείγμα της κανέλας και, χρησιμοποιώντας ένα μαχαιράκι ή μία οδοντογλυφίδα, κάνουμε κυματισμούς, ώστε να ανακατευούν μεν τα δύο μείγματα, αλλά να μην γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για περίπου 20-25 λεπτά.
Σημειώσεις
Μπορούμε να σερβίρουμε τα muffins με ένα απλό γλάσο που θα φτιάξουμε ανακατεύοντας 150 γραμ. άχνη ζάχαρη με 1 κ.σ. γάλα.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Μαρια Γ. 26 Σεπτεμβρίου 2022 at 07:47

    Ποσο υπέροχη φαίνεται η συνταγή! Αν θέλαμε να το κάνουμε σε μορφή κέικ, θα έπρεπε να διπλασιάσουμε την δόση?

    • Reply Χρύσα 28 Σεπτεμβρίου 2022 at 22:16

      Σας ευχαριστώ πολύ!
      Αναλόγως με το μέγεθος της φόρμας, μπορείτε να “παίξετε” με τις αναλογίες. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μία κλασική μακρόστενη φόρμα, μπορείτε να την αφήσετε ως έχει. Αν έχετε μία στρογγυλή 26-28 εκ., τότε μπορείτε να κάνετε μιάμιση δόση. Δεν θα πρότεινα να διπλασιάσετε τη δόση, εκτός κι αν θέλετε να φτιάξετε δύο μακρόστενες φόρμες ή ένα μεγάλο ταψί (π.χ. 30 εκ.)

    Leave a Reply