Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Γαλλική μηλόπιτα

8 Οκτωβρίου 2021

Νομίζω ότι όταν εμφανίζονται τα μήλα και οι πρώτες συνταγές με αυτά, το φθινόπωρο είναι πια για τα καλά εδώ και δεν υπάρχει επιστροφή. Και, δεν ξέρω για σένα, αλλά για μένα αυτό είναι κάτι που υποδέχομαι (και αποδέχομαι) με μεγάλη ευχαρίστηση. Και φυσικά όταν μιλάμε για συνταγές με μήλα, ξεκινάμε πάντα με τη βασίλισσα αυτών, τη μηλόπιτα.

french apple tart-1

Συνταγές για μηλόπιτα φυσικά υπάρχουν χιλιάδες. Μόνο σε αυτό εδώ το blog υπάρχουν δύο (αυτή και αυτή). Και, όσο πιστή κι αν είμαι στη μηλόπιτα που μου έμαθε η μαμά μου, αυτή που έτρωγα από μικρό παιδί, αυτή που χρησιμοποιώ ως βάση για τους δικούς μου γευστικούς πειραματισμούς, εννοείται πως θέλω να δοκιμάζω πάντα νέες ιδέες και τεχνικές. Αυτή τη φορά, με το που εμφανίστηκαν τα πρώτα φθινοπωρινά μήλα στην αγορά, αποφάσισα ότι ήθελα να φτιάξω μία κλασική γαλλική μηλόπιτα.

french apple tart-3

Μπορείς να την πεις βέβαια και τάρτα μήλου, ή ίσως και πιο σωστά, μία gallette μήλου. Αλλά η συγκεκριμένη είναι μία συνταγή από αυτές που πολύ λίγη σημασία έχει πώς θα την πεις. Το σημαντικό είναι να τη φτιάξεις. Να τη φτιάξεις γιατί είναι πολύ εύκολη στη διαδικασία, να τη φτιάξεις για να μοσχοβολήσει το σπίτι κανέλα, να τη φτιάξεις γιατί θα είναι το ιδανικό συνοδευτικό στα πρώτα ζεστά απογευματινά σου ροφήματα, αυτά που με τόση λαχτάρα περίμενες τόσο καιρό.

french apple tart-5

Η ζύμη είναι τριφτή και βουτυρένια, και η γέμιση έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί τα μήλα δεν έχουν όλα, ούτε την ίδια υφή, ούτε την ίδια γεύση. Και για να την κάνουμε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, πρώτα βράζουμε τα μισά μήλα μέσα σε ένα ελαφρύ σιρόπι (κάνουμε μια πολύ εύκολη κομπόστα) και μετά τα ανακατεύουμε με τα φρεσκοκομμένα μήλα, πριν τα περιχύσουμε όλα μαζί με μυρωδάτο λιωμένο βούτυρο και τα ψήσουμε μέσα στην αγκαλιά της ζύμης.

french apple tart-6

Ε και μετά, όπως αντιλαμβάνεσαι, πρέπει να την απολαύσουμε ζεστή (αλλά όχι πολύ ζεστή), με μια μπάλα παγωτό από πάνω, αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση. Ο ζεστός καφές ή το αγαπημένο μας τσάι, η κουβερτούλα στον καναπέ και η καλή παρέα για να τα μοιραστούμε όλα αυτά κρίνονται απαραίτητα ως συνοδευτικά, για να έχουμε την απόλυτη φθινοπωρινή εμπειρία…

french apple tart-7

 

Και αν η γαλλική μηλόπιτα σου άνοιξε την όρεξη και για περισσότερα γλυκά με το αγαπημένο υλικό της εποχής, μπορείς να αναζητήσεις έμπνευση στις αγαπημένες μου συνταγές, ακόμα και πέρα από τις μηλόπιτες που λέγαμε πιο πάνω (είπαμε, αυτή και αυτή), όπως τα muffins με μήλο και βρώμη, τα ταρτάκια με την κρέμα τυριού και τα καραμελωμένα μήλα, το κέικ με μήλα και σταφίδες, αλλά και εκείνο με το μέλι και τα μήλα, και το άλλο με τα μήλα και τη σοκολάτα, την τάρτα με τα μήλα και τα αχλάδια, αλλά και τα κολασμένα mini cheesecake-μηλοπιτάκια με καραμέλα… Δεν μπορείς να πεις, όταν πρόκειται για γλυκιές φθινοπωρινές συνταγές, είσαι στο κατάλληλο μέρος…

french apple tart-2

Γαλλική μηλόπιτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • για τη ζύμη
  • 200 γραμ. αλεύρι
  • 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο (και χλιαρό)
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. νερό
  • για τη γέμιση
  • 2 κιλά μήλα ανάμεικτα (έβαλα golden, fuji και στάρκιν)
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 100 γραμ. βούτυρο
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Η ζύμη φτιάχνει δύο μικρές τάρτες.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη τυλιγμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε τα μισά σε κυβάκια.
  4. Βάζουμε τα κυβάκια σε ένα κατσαρολάκι με μισή κούπα νερό και τα 100 γραμ. ζάχαρης και τα βάζουμε να βράσουν.
  5. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα μήλα για 5 λεπτά.
  6. Μετά από τα 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε στη μέση, ανοίγουμε την μισή σε λεπτό φύλλο και την απλώνουμε σε δύο ταρτιέρες ή ταψάκια (25 περίπου εκ), αφήνοντας λίγη ζύμη να προεξέχει από τα τοιχώματα.
  8. Στραγγίζουμε τα κομμάτια μήλου και τα μοιράζουμε στις δύο τάρτες.
  9. Κόβουμε τα υπόλοιπα μήλα σε λεπτές φετούλες και τα τοποθετούμε πάνω από τα βρασμένα.
  10. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα μήλα.
  11. Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που περίσσευε από το ταψί και πασπαλίζουμε τις τάρτες με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 60 λεπτά.
  13. Σερβίρουμε την κάθε τάρτα χλιαρή, κατά προτίμηση με παγωτό βανίλια.
Σημειώσεις
Τη ζύμη που μπορεί να περισσεύει την βάζουμε στην κατάψυξη ή φτιάχνουμε κουλουράκια.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply