Γαλλική μηλόπιτα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 10
Υλικά
  • για τη ζύμη
  • 200 γραμ. αλεύρι
  • 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο (και χλιαρό)
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. νερό
  • για τη γέμιση
  • 2 κιλά μήλα ανάμεικτα (έβαλα golden, fuji και στάρκιν)
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 100 γραμ. βούτυρο
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Η ζύμη φτιάχνει δύο μικρές τάρτες.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη τυλιγμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε τα μισά σε κυβάκια.
  4. Βάζουμε τα κυβάκια σε ένα κατσαρολάκι με μισή κούπα νερό και τα 100 γραμ. ζάχαρης και τα βάζουμε να βράσουν.
  5. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα μήλα για 5 λεπτά.
  6. Μετά από τα 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε στη μέση, ανοίγουμε την μισή σε λεπτό φύλλο και την απλώνουμε σε δύο ταρτιέρες ή ταψάκια (25 περίπου εκ), αφήνοντας λίγη ζύμη να προεξέχει από τα τοιχώματα.
  8. Στραγγίζουμε τα κομμάτια μήλου και τα μοιράζουμε στις δύο τάρτες.
  9. Κόβουμε τα υπόλοιπα μήλα σε λεπτές φετούλες και τα τοποθετούμε πάνω από τα βρασμένα.
  10. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα μήλα.
  11. Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που περίσσευε από το ταψί και πασπαλίζουμε τις τάρτες με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 60 λεπτά.
  13. Σερβίρουμε την κάθε τάρτα χλιαρή, κατά προτίμηση με παγωτό βανίλια.
Σημειώσεις
Τη ζύμη που μπορεί να περισσεύει την βάζουμε στην κατάψυξη ή φτιάχνουμε κουλουράκια.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2021/10/french-apple-tart.html