Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Muffins με μήλο, κανέλα και βρώμη

9 Νοεμβρίου 2020

Πώς πάμε; Ξεκινήσαμε τα ψησίματα ή όχι ακόμα; Τις τελευταίες μέρες περνάνε από τα μάτια μου και πάλι ψωμιά, banana breads, cinammon rolls, πίτσες, τα πάντα όλα. Μέχρι και τσουρέκια είδα ξανά. Παιδιά ήρεμα, όλα θα τα κάνουμε, μη μου αγχώνεστε… Εγώ πάλι δεν μπορώ να πω ότι έχω μπει τόσο έντονα σε αυτό το mood. Και δεν ξέρω και αν και πώς τελικά θα μπω. Προς το παρόν αυτά τα μαφινάκια ετοίμασα, που κι αυτά, αλλιώς ξεκίνησαν σαν σκέψη, και αλλιώς κατέληξαν… Το μόνο που έμεινε ίδιο με το αρχικό πλάνο ήταν τα μήλα και η βρώμη. Κάτσε να στα πω όλα…

apple cinnamon oat muffins-1

Η αρχική σκέψη λοιπόν, και όλη η λογική πίσω από αυτήν, ήταν: θέλω κάτι healthy και φθινοπωρινό για να τσιμπάω με τον πρωινό καφέ μου, κάτι διαφορετικό από το κλασικό μου πρωινό “δημητριακά με γάλα ή με γιαούρτι”, και κάτι φυσικά που να μην απαιτεί και καθόλου χρόνο να προετοιμαστεί, γιατί να σου υπενθυμίσω ότι, όπως και το προηγούμενο lockdown, έτσι κι αυτό, δεν το περνάω προσπαθώντας να γεμίσω τις ατελείωτες ώρες της ημέρας, αντίθετα, τις μέρες που τηλε-εργάζομαι, όπως και πάρα πολλοί εργαζόμενοι γονείς, προσπαθώ να χωρέσω τις ώρες ενός κανονικού 8-ώρου μέσα στο πρόγραμμα του σχολείου, γιατί με την “επιστροφή των βαρβάρων” τα πράγματα ζορίζουν, θυμίζουν έντονα μέρες Απριλίου και αυτό δεν είναι με τίποτα καλό.

apple cinnamon oat muffins-2

Healthy λοιπόν όπως διάβασες, οπότε πήγαινα για εναλλακτικό αλεύρι, την αγαπημένη βρώμη μου, κάποιου είδους καρπο-βούτυρο (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, κλπ), ίσως κάποιο έλαιο, μόνο αν αυτό ήταν απαραίτητο, και καθόλου ζάχαρη ή τέλος πάντων λίγο μέλι ή κάτι τέτοιο. Πώς το βλέπεις ως εδώ; Καλό; Ε καμία σημασία δεν έχει, γιατί μόνο αυτό δεν έκανα. Γιατί όσο περνούσαν οι μέρες (μην κοιτάς εσύ αγαπημένε μου Αθηναίε, ή όπου αλλού είσαι, είπαμε, εδώ στην πόλη μας πρωτοπορούμε πάντα, οπότε είμαστε ήδη κάποιες μέρες καραντίνας πριν από εσένα), κάπως το ήθελα και το βουτυράκι μου και τη ζαχαρίτσα μου, κάπως ήθελα να καλομάθω λίγο τον εαυτό μου βρε αδερφέ, να βγαίνει λίγο πιο εύκολα όλο αυτό…

apple cinnamon oat muffins-6

Έτσι το αμυγδαλοβούτυρο και το λάδι καρύδας έγιναν βουτυράκι της αγελάδας, το μελάκι έγινε καστανή ζάχαρη, το αλευράκι ξαναέγινε άσπρο σαν το αρνάκι άσπρο και παχύ, κι εγώ σε κάθε πρώτη μπουκιά μαζί με τον πρωινό (εντάξει, και τον απογευματινό μου, το παραδέχομαι) καφέ μου είμαι λίγο πιο χαρούμενη για τη μέρα που ξεκινάει. Φυσικά σε αυτό παίζει ρόλο το γεγονός ότι τα μήλα είναι αυτή την εποχή στα καλύτερά τους, είναι γλυκά, μαλακώνουν υπέροχα με το ψήσιμο και μαζί με τα κανελογαρύφαλα είναι ξεκάθαρα η γεύση του φθινοπώρου.

apple cinnamon oat muffins-7

Άσε που τα μαφινάκια αυτά δεν θέλουν ούτε μίξερ ούτε τίποτα, ένα μπωλ για τα στερεά, ένα για τα υγρά, άντε και άλλο ένα μικρό για να λιώσεις το βούτυρο. Σε 10 λεπτάκια είναι στο φούρνο, σε άλλα 25 είναι κιόλας έτοιμα, αχνιστά πάνω στον πάγκο της κουζίνας, έτοιμα να συνοδεύσουν τον καφέ σου, το γαλατάκι των παιδιών, το τσάι σου, ό,τι εσύ θες, ό,τι σε κάνει κι εσένα λίγο πιο χαρούμενο.

apple cinnamon oat muffins-10

Λιγότερο ή περισσότερο healthy λοιπόν, τα muffins αυτά σίγουρα θα σε κάνουν κι εσένα να αισθανθείς λίγο καλύτερα, είτε θέλεις να φτιάξεις κάτι καλό στον λιγοστό χρόνο που έχεις, είτε θέλεις να παίξεις λίγο στην κουζίνα για να περάσεις την ώρα σου. Άλλωστε αν όχι τώρα, τότε πότε, τώρα που τα μήλα είναι ακόμη στα καλύτερά τους, τώρα, πριν αρχίσουν να μας κατακλύζουν συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες…

Άντε και καλή μας καραντίνα vol. 2…

apple cinnamon oat muffins-3

Muffins με μήλο, κανέλα και βρώμη

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 135 γραμ. πίτουρο βρώμης (ή νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο multi)
  • 145 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλο
  • 1½ κ.γ. baking powder
  • 1 κ.σ. σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 150 ml ξινόγαλα
  • 2 αβγά
  • 160 γραμ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 μικρά μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, βρώμη, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλο, baking powder, σόδα, αλάτι).
  2. Σε ένα δεύτερο μπωλ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά (ξινόγαλα, αβγά, λιωμένο βούτυρο).
  3. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια του μήλου και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης, μοιράζοντας τα ομοιόμορφα στο μείγμα.
  5. Λαδώνουμε καλά τις θήκες από μία φόρμα για muffins και μοιράζουμε το μείγμα με ένα κουτάλι, γεμίζοντας τις θήκες μέχρι επάνω.
  6. Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη τα άψητα ακόμα muffins και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα, για περίπου 20-25 λεπτά.
  7. Επειδή τα muffins έχουν αρκετή υγρασία, πρέπει να καταναλωθούν άμεσα. Διαφορετικά, μπορούμε να περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια να τα βάλουμε στην κατάψυξη, και να ξεπαγώνουμε κάθε φορά ένα, όταν θέλουμε να το φάμε.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ερμιόνη 9 Νοεμβρίου 2020 at 21:35

    Είναι η ιδανική εποχή για ψησίματα με μήλα και αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου. Το επιβάλλουν τόσο το φθινόπωρο όσο και το lockdown. Τα συγκεκριμένα σίγουρα θα είναι φανταστικά με ελληνικό καφέ (και χωρίς). Ελπίζω να είστε όλοι σας καλά. Σε φιλώ!

  • Reply Marion 13 Νοεμβρίου 2020 at 21:16

    Ωραία μαφινάκια. Εχουν υλικά που αγαπώ: μήλα, ξινόγαλο, κανελα, γαρύφαλο.
    Για την καραντινα νοl.2 είναι ότι πρέπει 😉

    Φιλιά πολλά

  • Leave a Reply