Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Ταρτάκια σφολιάτας με καραμελωμένο κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί

17 Νοεμβρίου 2022

Να κεράσω ένα μεζεδάκι; Τι λες να το δοκιμάσεις και να ξεφύγουμε λίγο από αυτό το μαγειρικό μοτίβο του Νοέμβρη “κολοκύθα-μήλο-κολοκύθα”, χωρίς να φτάσουμε κατευθείαν στο “ιδέες για εορταστικό μενού”; Τι θα έλεγες να ασχοληθούμε αυτό το διάστημα με μερικές συνταγές που ταιριάζουν σε ωραίες παρεΐστικες στιγμές, σε βράδια χειμωνιάτικα με κρασί και κουβέντα (με ή χωρίς στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο); Τι θα έλεγες να ξεκινούσαμε με μια μικρή μπουκίτσα, ένα μίνι ταρτάκι με καραμελωμένo κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί;

Μετά από χρόνια πια, καταγραφής συνταγών, δοκιμών, φωτογραφήσεων, αλλά και ώρες μαγειρικής στην κουζίνα, νομίζω ότι έχω καταλήξει πια στην αγαπημένη μου κατηγορία. Είναι σίγουρα τα fingerfood. Κι όχι απαραίτητα γιατί μου αρέσουν αυτές καθαυτές οι συνταγές, αλλά ο λόγος για τον οποίον θα τις φτιάξω. Γιατί πάντα μου άρεσε και πάντα θα μου αρέσει να μαγειρεύω για την παρέα. Και πάντα προτιμούσα και πάντα θα προτιμώ έναν μικρό ή μεγάλο μπουφέ με μεζεδάκια που θα τρώμε χαλαροί στους καναπέδες, γύρω από ένα χαμηλό τραπέζι, ή γυρνώντας από παρεάκι σε παρεάκι με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που σου έχω δείξει τα αγαπημένα μου μεζεδάκια, από την πρώτη μου (και σταθερά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών σου στο blog) ανάρτηση του είδους, με τον μικρό μπουφέ με fingerfood, τους μπυρομεζέδες στην παραλία , αλλά και, μέρες που έρχονται, την πρότασή μου για ένα μίνι χριστουγεννιάτικο “love actually” cocktail party , και τον περσινό χριστουγεννιάτικο μπουφέ με fingerfood, τον οποίο αγάπησα από την πρώτη ματιά…

Στον αντίστοιχο φετινό μου μπουφέ πάντως, πρώτη θέση θα έχουν αυτά τα ταρτάκια. Τρία υλικά: Σφολιάτα, καραμελωμένο κρεμμύδι, κατσικίσιο τυρί. Τι μπορεί να πάει στραβά; Απολύτως τίποτα (οκ, μπορεί να σου αρπάξουν στο ψήσιμο αν δεν προσέξεις, αλλά κι εσύ μη φεύγεις από δίπλα, σε 15 λεπτάκια βγαίνουν!). Τρία υλικά που προσωπικά λατρεύω, και ο συνδυασμός τους είναι από αυτούς που θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα. 

Το πιο ωραίο πάντως με αυτά τα ταρτάκια είναι ότι μπορούν να γίνουν όσο εύκολα ή δύσκολα θέλεις ή μπορείς. Τι εννοώ; Μπορείς να αφιερώσεις μία ωρίτσα να ετοιμάσεις τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ή θα μπορούσες απλώς να ανοίξεις ένα βαζάκι από ένα έτοιμο chutney καραμελωμένου κρεμμυδιού (κυκλοφορούν τα πιο απίθανα νόστιμα στην αγορά). Εγώ το έχω κάνει και με τους δύο τρόπους. Μπορείς να ανοίξεις το φύλλο της σφολιάτας ή να ανοίξεις απλώς το κουτί της κατεψυγμένης και να περιμένεις λίγο να ξεπαγώσει. Θα μπορούσες ακόμα και να φτιάξεις το δικό σου κατσικίσιο τυρί (μη ρωτάς πώς, σου το έχω δείξει και αυτό, θυμάσαι;)…

Με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο πάντως, είτε τα καραμελώσεις τα κρεμμύδια, είτε όχι, αυτή η μπουκίτσα θα σε μαγέψει. Εσένα και όλους όσους τους τη σερβίρεις. Σου ξαναλέω, ο συνδυασμός καραμελωμένο κρεμμύδι-κατσικίσιο τυρί είναι άχαστος, και όταν κάθεται και λιώνει πάνω στην τραγανή, βουτυρένια σφολιάτα, μόνο μαγικός μπορεί να χαρακτηριστεί… Κράτα λοιπόν τη συνταγή και, κάνε μου τη χάρη, φώναξε ένα βράδυ δυο φιλαράκια, άνοιξε ένα καλό κόκκινο κρασί και δημιούργησε με λίγα υλικά μια όμορφη, χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα… And let the festive season begin…

Ταρτάκια σφολιάτας με καραμελωμένο κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 20 ταρτάκια

Υλικά
  • για το καραμελωμένο κρεμμύδι
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 150 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη (light brown)
  • 150 ml ξύδι balsamico
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • ½ κ.γ. θυμάρι ξερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • για τα ταρτάκια
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 100 γραμ. καραμελωμένο κρεμμύδι
  • 100 γραμ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα.
  2. Βάζουμε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ μεγάλο τηγάνι στην εστία και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε ελάχιστο λάδι να πάει παντού και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
  3. Αλατίζουμε και τα σωτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαραθούν, για περίπου 20 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύουμε, προσέχοντας μην κολλήσουν, για περίπου άλλα 10 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε και το balsamico, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
  6. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν καλά και μετά ετοιμάζουμε τα ταρτάκια.
  7. Κόβουμε μικρούς δίσκους από το φύλλο της σφολιάτας με στρογγυλό κουπ πατ.
  8. Με ένα μικρότερο κουπ πατ ή ένα καπάκι από μπουκάλι κάνουμε έναν μικρότερο κύκλο μέσα σε κάθε δίσκο, δημιουργώντας ένα "πλαίσιο", μέσα στο οποίο τοποθετούμε ένα κουταλάκι από το καραμελωμένο κρεμμύδι.
  9. Βάζουμε ένα κομμάτι από το τυρί πάνω από το κρεμμύδι, σε κάθε ταρτάκι.
  10. Τοποθετούμε όλα τα ταρτάκια σε ένα ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος τους), μέχρι η σφολιάτα να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Σημειώσεις
Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο καραμελωμένο κρεμμύδι από βαζάκι.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply