Πρωινό, Συνταγές

Μπάρες βρώμης με μήλο, φυστικοβούτυρο και ταχίνι

27 Οκτωβρίου 2022

Σήμερα σου έχω συνταγή από αυτές που ξέρω ότι σου χρειάζονται. Και το ξέρω, γιατί ξέρω ότι μου χρειάζονται κι εμένα. Αυτές τις συνταγές για σνακ που δεν χορταίνουν απλώς προσωρινά, αλλά θρέφουν και γεμίζουν ενέργεια τον οργανισμό. Μία συνταγή για μπάρες λοιπόν. Άλλη μία συνταγή για μπάρες, αυτή τη φορά με άρωμα άκρως φθινοπωρινό.

Δεν ξέρω πώς νιώθεις εσύ από ενέργεια, αλλά, αν οι καθημερινότητές μας μοιάζουν έστω και λίγο, τότε σίγουρα σου χρειάζονται πολλές τέτοιες συνταγές. Προσωπικά λατρεύω τις συνταγές για μπάρες, σου δίνουν το περιθώριο για τόσους πολλούς πειραματισμούς, για συνδυασμούς διαφορετικών υλικών, ανάλογα με τα γούστα σου, τις διαθέσεις σου, αλλά, γιατί όχι, ανάλογα και με την εποχή. 

Οι μπάρες

Η συγκεκριμένη συνταγή για μπάρες είναι προσαρμογή από μία παλιότερη που σου έχω δείξει, μιλάω για τις μπάρες με φράουλα και φυστικοβούτυρο, τις οποίες, από τότε που τις πρωτοδοκίμασα, τις φτιάχνω ξανά και ξανά, κάθε άνοιξη, όταν οι φράουλες φυσικά είναι στα καλύτερά τους. Ήθελα όμως κάποια στιγμή να τις φτιάξω, δίνοντάς τους μια πιο φθινοπωρινή νότα, οπότε σκέφτηκα, ποιο άλλο φρούτο φωνάζει φθινόπωρο, περισσότερο από το μήλο; Κανένα. Και το ένα έφερε το άλλο, το μήλο τη θέλει τη σταφίδα του, όσο η φράουλα θέλει τη σοκολάτα, και φυσικά θέλει όλα τα αγαπημένα φθινοπωρινά μπαχαρικά, κανέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο, ή, ακόμα καλύτερα, το αγαπημένο πια pumpkin spice mix.

Ο πουρές μήλου

Βέβαια, επειδή το μήλο είναι ένα φρούτο που, αν το αλέσεις ωμό, θα βγάλει αρκετά υγρά, η συγκεκριμένη συνταγή για μπάρες θέλει από σένα και ένα έξτρα βήμα. Ένα βήμα που, πίστεψέ με, δεν θα το μετανιώσεις, γιατί αν μάθεις να το κάνεις, θα το χρησιμοποιήσεις για πολλούς άλλους λόγους. Αντί να κόψεις απλώς το μήλο και να το αλέσεις, θα το βάλεις σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με ελάχιστο νερό, θα το αφήσεις να σιγοβράσει για λίγη ώρα, τόση όση χρειάζεται να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει μόνο η πλούσια γεύση του και τέλος θα το αλέσεις σε έναν πουρέ, που, άκου με που σου το λέω, θα δυσκολευτείς να σταματήσεις να τον τρως έστω και σκέτο, με λίγη κανελίτσα.

Όταν εγώ λοιπόν σου γράφω παρακάτω στη συνταγή ότι χρειάζεσαι δύο μήλα για τις μπάρες, εσύ ετοίμασε πουρέ από τουλάχιστον τέσσερα μήλα, φύλαξέ τον στο ψυγείο για λίγες μέρες και χρησιμοποίησέ τον μέσα σε κέικ, στο γιαούρτι σου, στα δημητριακά σου και πάλι βέβαια, αν καταφέρεις να μην τον φας όλο με το κουταλάκι. Πάντως κράτα σίγουρα τον μισό για αυτές τις μπάρες…

Οι μπάρες είναι ιδανικές για ένα γρήγορο, αλλά καθόλου πρόχειρο πρωινό, που θα σε κρατήσει για πολλές ώρες, αλλά φυσικά τρώγονται τέλεια ως δεκατιανό ή απογευματινό σνακ, κάθε φορά που μπορεί να νιώσεις την ενέργεια να σε εγκαταλείπει και την πείνα να σου χτυπάει την πόρτα. Άλλωστε ο συνδυασμός φυστικοβούτυρο-ταχίνι-μέλι, είναι συνδυασμός που δεν χάνει, αν του προσθέσεις και τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πουρέ μήλου, τότε έχεις το τέλειο φθινοπωρινό σνακ.

Μπάρες βρώμης με μήλο, φυστικοβούτυρο και ταχίνι

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 16

Υλικά
  • 2 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα 8
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 300 γραμ. βρώμη
  • 100 γραμ. κοπανισμένος λιναρόσπορος
  • 250 γραμ. φυστικοβούτυρο
  • 180 γραμ. ταχίνι
  • 80 γραμ. μέλι
  • 100 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 1 κ.γ. pumpkin spice mix (ή 1 κ.γ. κανέλα και ¼ κ.γ. γαρύφαλλο)
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τον πουρέ μήλου. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα μήλα μαζί με μισό ποτήρι νερό και το λεμόνι και αφήνουμε να σιγοβράζουν, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν εντελώς, περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε το ραβδομπέντερ και λιώνουμε εντελώς τα βρασμένα μήλα, μέχρι να γίνουν πουρές (εναλλακτικά, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ και τα αλέθουμε εκεί).
  2. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι, το μέλι και τον πουρέ μήλου.
  3. Προσθέτουμε τη βρώμη, τον λιναρόσπορο, τις σταφίδες και το pumpkin spice mix και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
  4. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20x20 εκατ., το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  5. Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί τελείως το μείγμα, ιδανικά όλο το βράδυ.
  6. Όταν έχει σταθεροποιηθεί το μείγμα τελείως, κόβουμε σε 16 μπάρες, τις οποίες διατηρούμε στο ψυγείο, σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply