Πρωινό, Συνταγές

Granola με καρύδα, αμύγδαλο, cranberries και σοκολατένιες νιφάδες ρυζιού

22 Φεβρουαρίου 2018

Καλή Σαρακοστή είπαμε; Δεν είπαμε. Πώς τα περάσατε το τριήμερο; Πετάξατε κανέναν χαρταετό; Τσακίσατε αγαπημένα σαρακοστιανά μεζεδάκια; Εμείς 1. όχι, 2. ω ναι. Και πιο μπροστά, της τυρινής, μη χάσουμε κι αυτό το έθιμο. Γενικότερα, το προηγούμενο διάστημα, μία ελαφριά παρέκλιση από την προσπάθεια για υγιεινή και ταπεινή διατροφή δυστυχώς υπήρξε. Γι’ αυτό και επανέρχομαι με άλλη μία υγιεινή, αλλά καθόλου αδιάφορη συνταγή. Granola αγαπημένοι μου, granola και ξερό ψωμί.

coconut almond granola 2

Σας έχω ξαναπεί πόσο αγαπώ τη σπιτική granola ε; Πώς όχι καλέ, άλλες δύο συνταγές σας έχω δώσει στο παρελθόν, να έχετε να αλλάζετε. Και με αμύγδαλα, πορτοκάλι και cranberries, και με φουντούκια, μπανάνα και raspberries, όρεξη και μπόλικη βρώμη να έχετε δηλαδή, και το πρωινό είναι καλυμμένο. Με γιαούρτι, ή με γάλα, παρέα με φρούτα και λίγο μέλι ή σκέτη, η γκρανόλα είναι για μένα το ιδανικό πρωινό. Τόση ενέργεια μαζεμένη, όση χρειαζόμαστε για μία γεμάτη μέρα…

coconut almond granola 3

Αυτή τη φορά λοιπόν ήθελα να δώσω στη granola μου πολύ έντονα το άρωμα και τη γεύση της καρύδας. Πες το και μια έντονη τάση να τελειώνουμε με το χειμώνα δίνοντας μία εξωτική νότα στο πρωινό μας… Και λάδι καρύδας λοιπόν, και ινδοκάρυδο. Ακόμα και την αγαπημένη μου μαλακή καστανή ζάχαρη αντικατέστησα με ζάχαρη καρύδας. Και το αποτέλεσμα είναι όντως εξωτικό. Σε συνδυασμό με τις σοκολατένιες νιφάδες ρυζιού (να σκάνε μέσα στο στόμα κάθε φορά που τις δαγκώνεις), και τα cranberries, νομίζω ότι είναι η καλύτερη granola που έχω φτιάξει.

coconut almond granola 5

Και για ολοκληρωμένη απόλαυση του πρωινού, αλλά και μία βόμβα ενέργειας, ετοίμασα ένα smoothie bowl (που είναι και τόσο μεγάλο instagram trend), με μπανάνα, ακτινίδιο, μύρτιλλα, γιαούρτι και μέλι, έριξα από πάνω τη granola μου και λίγα ακόμα από τα φρούτα που χρησιμοποίησα, μαζί με λίγες νιφάδες καρύδας. Εντάξει, αυτό δεν είναι πρωινό. Καταρχήν, μόνο που το βλέπεις έτσι χρωματιστό και όμορφο, δεν θες να το χαζεύεις; Δε σου φτιάχνει τη μέρα;

coconut almond granola 6

Κι αφού ξεπεράσεις την πρώτη αντίδραση, πίστεψέ με, μετά θέλεις να το φας, όχι μόνο για πρωινό, αλλά και για μεσημεριανό, και για απογευματινό, και για βραδινό, και συνέχεια. Εγώ το βάζο κάπως έτσι το τελειώνω… Αλλά και τι πειράζει; Είναι τόσο εύκολο να γίνει, που μπορείς να ετοιμάζεις κάθε σαββατοκύριακο μία καινούργια παρτίδα, για να έχεις φρέσκια όλη την εβδομάδα. Πιο υγιεινή και πιο νόστιμη από οποιαδήποτε έτοιμη έχεις δοκιμάσει. Γιατί φυσικά την φτιάχνεις sur mesure, με τα δικά σου αγαπημένα υλικά, με σωστές πρώτες ύλες και χωρίς συντηρητικά.

coconut almond granola 7

Δείξε λίγη παραπάνω αγάπη και φροντίδα στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου αυτή την εβδομάδα λοιπόν, ετοιμάζοντας αυτό το σαββατοκύριακο τη δική σου σπιτική granola, και, γιατί όχι, δώστης και λίγο περισσότερο εξωτική γεύση, όπως έκανα εγώ. Δεν θα στο πρότεινα αν δεν άξιζε τον κόπο, το ξέρεις τώρα πια, ε;

Και ναι, για άλλη μια φορά, μπορείς να προσθέσεις και σταγόνες σοκολάτας αν αυτό σε χαροποιεί περισσότερο…

coconut almond granola 8

Granola με καρύδα, αμύγδαλο, cranberries και σοκολατένιες νιφάδες ρυζιού

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 20

Υλικά
  • 400 γραμ. βρώμη
  • 200 γραμ. σοκολατένιες νιφάδες ρυζιού
  • 100 γραμ. αμυγδαλόψυχα τριμμένη
  • 50 γραμ. ινδοκάρυδο
  • 50 γραμ. λιναρόσπορος κοπανισμένος
  • 125 γραμ. λάδι καρύδας
  • 100 γραμ. ζάχαρη καρύδας
  • 125 γραμ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γραμ. αποξηραμένα cranberries
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τη βρώμη, τις νιφάδες ρυζιού, το τριμμένο αμύγδαλο, το ινδοκάρυδο και τον λιναρόσπορο.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το λάδι καρύδας, τη ζάχαρη καρύδας, το μέλι και τη βανίλια, και βάζουμε το μείγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα και ανακατευτούν τα υλικά, αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με το μείγμα τα δημητριακά στο μπωλ.
  4. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους.
  5. Απλώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και ρίχνουμε το μείγμα.
  6. Με τη σπάτουλα απλώνουμε καλά το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα, για περίπου 25-30 λεπτά.
  8. Στον μισό περίπου χρόνο ανοίγουμε το φούρνο και ανακατεύουμε ελαφρώς το μείγμα.
  9. Μόλις είναι έτοιμη η γκρανόλα, τη βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως, περίπου 2-3 ώρες.
  10. Προσθέτουμε τα cranberries, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply