Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Χοιρινό κότσι με σάλτσα μπλε τυριού και νιόκι

15 Δεκεμβρίου 2022

Τι κάνει ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι επιτυχημένο; Εξαρτάται καταρχάς από το πώς θα ορίσεις ένα τραπέζι επιτυχημένο. Προσωπικά, θεωρώ επιτυχημένο ένα τραπέζι στο οποίο όλοι θέλουν να έρθουν, όλοι περνάνε ωραία και όλοι φεύγουν έχοντας προηγουμένως παρασυρθεί να φάνε (και να πιούνε, γιατί όχι) λίγο παραπάνω από αυτό που είχαν υποσχεθεί στον εαυτό τους… Και πώς το πετυχαίνεις αυτό; 

Η απάντηση “ετοιμάζοντας πολύ νόστιμα φαγητά” παραείναι ίσως προφανής. Είναι όμως αυτό αρκετό; Για μένα όχι. Για μένα, γιορτινό τραπέζι για το οποίο κάποιος ή κάποια έχει κουραστεί υπερβολικά για να καταφέρει να ευχαριστήσει τους καλεσμένους, έχει αγχωθεί, έχει νευριάσει, δεν είναι επιτυχημένο. Για μένα πρέπει η προετοιμασία ενός γιορτινού τραπεζιού να είναι και αυτή γιορτινή, να είναι χαλαρή, με καλή διάθεση και κέφι. 

Και πώς το πετυχαίνεις αυτό; Ξεκάθαρα ακολουθείς τις συμβουλές που σου έχω γράψει 8 χρόνια πριν στην αγαπημένη μου ανάρτηση “15 + 1 tips για πιο εύκολα γιορτινά μαγειρέματα, χωρίς άγχος” και επικεντρώνεσαι στο 2ο και 3ο tip, για να καταλήξεις σε μία συνταγή όπως η σημερινή.

Πολύ μεγάλος πρόλογος για ένα φαγητό που, μέχρι ένα σημείο γίνεται μόνο του; Ίσως, αλλά πάλι, όταν όλα τα παραπάνω είναι αυτά που χαρακτηρίζουν μία συνταγή όπως το χοιρινό κότσι για το οποίο σου μιλάω σήμερα, δεν μπορώ να τα παραλείψω, μπορώ; 

Περνώντας στο κυρίως θέμα λοιπόν (ή, στο παρασύνθημα, αν θες), δύο είναι τα σημεία στα οποία στέκομαι για να σου μιλήσω για αυτή τη συνταγή:

Η ευκολία

Σε τρομάζουν οι συνταγές με μεγάλα κομμάτια κρέατος που θέλουν ώρες για να ψηθούν; Εγώ τις αγαπώ. Γιατί το να πετάξω ουσιαστικά όλα τα υλικά μέσα σε μια γάστρα, κλείνοντας την καλά και ξεχνώντας την στον φούρνο για ώρες, μόνο μαγειρική δεν το λέω. Σκέψου πόσα άλλα πράγματα μπορείς να κάνεις μέσα στις 3 ώρες που θέλει το χοιρινό κότσι για να μαγειρευτεί. Να ετοιμάσεις τα υπόλοιπα πιάτα του μενού σου; Να κάνεις μπωτέ; Να ρίξεις έναν υπνάκο; Ε, ακόμα και όταν το βγάλεις από τον φούρνο, και χρειάζεται πια να κάνεις τρεις επιπλέον κινήσεις για να ετοιμάσεις τη σάλτσα και τα νιόκι, ακόμα και τότε, πίστεψέ με, το περιθώριο λάθους είναι μηδαμινό. 

Η γεύση

Εδώ τα υλικά μιλάνε από μόνα τους. Κόκκινο κρασί, δάφνη και μπαχάρι στο κρέας. Αυτά και τίποτε άλλο. Αυτά και η θερμοκρασία που κάνει τη δουλειά της. Ο ζωμός που βγαίνει από τη γάστρα, αφού το χοιρινό κότσι έχει μαγειρευτεί είναι από μόνος του μαγικός. Όταν θα τον δέσεις λίγο, αλλά και όταν θα του προσθέσεις αυτό το ελάχιστο μπλε τυρί, θα ξετρελαθείς. Να μιλήσω και για τα νιόκι, ή να τα αφήσω στη φαντασία σου; Ακόμα και σκέτα, με τη σάλτσα του χοιρινού, εμένα μου αρκούν…

Γιορτινό χοιρινό κότσι με κόκκινο κρασί, σάλτσα από μπλε τυρί και νιόκι λοιπόν, για σένα που θέλεις να προσφέρεις το καλύτερο, αλλά θέλεις να είσαι και ο καλύτερός σου εαυτός την ώρα του τραπεζιού. Και για να επαναλάβω τον εαυτό μου, 8 χρόνια μετά, “Το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι η μέρα είναι γιορτινή και ότι ο σκοπός είναι να την ευχαριστηθούμε παρέα με τους αγαπημένους μας, και όχι να προσθέσουμε ένα επιπλέον άγχος στην ήδη αγχωτική καθημερινότητά μας. Αν δεν μας αρέσει η διαδικασία ή αν νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να το κάνουμε, ας το αφήσουμε καλύτερα. Να ξέρετε ότι οι καλεσμένοι πάντα καταλαβαίνουν μια οικοδέσποινα που τους περιποιείται από υποχρέωση και όχι από ευχαρίστηση…”

Χοιρινό κότσι με σάλτσα μπλε τυριού και νιόκι

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 2 κιλά χοιρινό κότσι
  • 350 ml κόκκινο κρασί
  • 6 φύλλα δάφνης
  • 10 κόκκοι από μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 50 γραμ. μπλε τυρί
  • 500 γραμ. νιόκι
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε σε μία πήλινη γάστρα τα κότσια, τα περιχύνουμε με το κρασί, ρίχνουμε μέσα τη δάφνη και το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Σκεπάζουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Αν δεν έχουμε γάστρα, τοποθετούμε τα κότσια και τα υπόλοιπα υλικά σε ένα βαθύ ταψί, το οποίο σκεπάζουμε πρώτα με αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο.
  3. Τοποθετούμε τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς (χωρίς προθέρμανση) για περίπου 3 ώρες.
  4. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και, χρησιμοποιώντας μία κουτάλα, αφαιρούμε τον ζωμό (αφήνουμε μόνο λίγο στη γάστρα). Θα πρέπει να βγει περίπου 1 λίτρο ζωμός.
  5. Αφήνουμε τη γάστρα χωρίς καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ακόμα, για να ροδοψηθεί το κρέας.
  6. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
  7. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με έναν αβγοδάρτη για να καβουρδιστεί καλά το αλεύρι.
  8. Ρίχνουμε λίγο λίγο τον ζωμό που κρατήσαμε από το κρέας, ανακατεύοντας συνεχώς.
  9. Μόλις αρχίσει να βράζει και να πήζει ελαφρώς, αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπλε τυρί σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
  10. Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους.
  11. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τους, μαζί με λίγη από τη σάλτσα.
  12. Σερβίρουμε τα κότσια, μαζί με τα νιόκι, και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα τους.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply