Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ με κρέμα κάστανο και σοκολάτα

1 Δεκεμβρίου 2022

Να ‘μαστε λοιπόν και φέτος να υποδεχόμαστε τον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου. Ε, όπως και να το κάνουμε, είναι ωραίο να τον υποδεχόμαστε γλυκά. Και όχι απλώς γλυκά, αλλά σοκολατένια. Και μάλιστα, με έναν από τους πιο νόστιμους συνδυασμούς της σοκολάτας, απόλυτα χειμωνιάτικο, που πάντα θα θυμίζει Χριστούγεννα. Κέικ με κάστανο και σοκολάτα λοιπόν.

Το κάστανο και η σοκολάτα

Λατρεύω τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Είναι από αυτά τα υλικά βρε παιδί μου που μοιάζουν να είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο. Δεν είναι μόνο η γεύση ταιριαστή, είναι και η τόσο πλούσια υφή του μαγειρεμένου κάστανου, που γίνεται ακόμα πιο πλούσια όταν συνδυαστεί με τη σοκολάτα. Δεν είναι τυχαίο νομίζω που σε πάρα πολλά χριστουγεννιάτικα γλυκά, από πολλές χώρες του κόσμου, τα κάστανα και η σοκολάτα πηγαίνουν παρέα. Δεν ήταν δυνατόν να λείπει μία τέτοια συνταγή και από εδώ.

Η κρέμα κάστανο

Έχεις δοκιμάσει ποτέ; Εγώ παίρνω κάθε Χριστούγεννα τάχα για να την χρησιμοποιήσω σε συνταγές, αλλά καταλήγω να την τρώω πάντα με το κουταλάκι. Φέτος όμως είπα να δοκιμάσω να τη φτιάξω μόνη μου. Εντάξει, ίσως όχι ακριβώς from scratch, καθώς κάνω μια αρκετά μεγάλη παράκαμψη, χρησιμοποιώντας έτοιμα πακεταρισμένα κάστανα που βρίσκουμε πάντα με το που μπαίνει ο Δεκέμβρης, σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αλλά πόσοι ή πόσες από εμάς μπορούν να καθήσουν και να ψήσουν ή να βράσουν και κυρίως, να καθαρίσουν μετά τόσα κάστανα, για να φτιάξουν ένα βαζάκι κρέμας; Ενώ έτσι, φτιάχνεις ένα σιρόπι, ανοίγεις το πακετάκι με τα κάστανα, τα χτυπάς όλα μαζί στο μούλτι και σε 2 λεπτά είναι έτοιμη. 

Το κέικ 

Ήθελα πολύ καιρό να φτιάξω ένα ωραίο κέικ με κάστανο και σοκολάτα. Και η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές, αλλά καμία δεν μου άρεσε τόσο. Μετά από πολλές δοκιμές, διαφορετικές μεθόδους και συνδυασμούς υλικών, κατέληξα σε αυτή. Η κρέμα κάστανου κάνει το κέικ πολύ υγρό και πλούσιο σε γεύση και η μαρέγκα στην οποία χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια των αβγών, πριν τα ενσωματώσουμε στο μείγμα, δίνει μια πιο ανάλαφρη υφή, φέρνοντας έτσι την απόλυτη ισορροπία. Επέλεξα να χρησιμοποιήσω κακάο, αντί για λιωμένη κουβερτούρα, για να μην το βαρύνω παραπάνω, και κυρίως, γιατί ήθελα να κυριαρχεί το κάστανο, και όχι η σοκολάτα.

Και κάπως έτσι ξεκινάμε και φέτος τις χριστουγεννιάτικες συνταγές, αν και, το συγκεκριμένο κέικ μπορούμε να το πούμε απλώς ένα χειμωνιάτικο κέικ και όχι απαραίτητα χριστουγεννιάτικο. Μπορούμε βέβαια να μην προβληματιστούμε περισσότερο για το πώς θα το πούμε και απλώς να το απολαύσουμε, χωρίς να παραλείψουμε να δοκιμάσουμε πρώτα να φτιάξουμε τη δική μας κρέμα κάστανο, την οποία βέβαια υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταλήξουμε να τρώμε σκέτη με το κουταλάκι… 

Καλό και γλυκό μήνα να έχουμε!

 

Κρέμα κάστανο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 1 βάζο

Υλικά
  • 400 γραμ. κάστανα σε πακετάκι (έτοιμα καθαρισμένα και βρασμένα)
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά σταματάμε.
  2. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  3. Ρίχνουμε τα κάστανα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο multi και προσθέτουμε το μισό σιρόπι. Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει το μείγμα υφή κρέμας, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο σιρόπι.
  4. Ρίχνουμε και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  5. Αποθηκεύουμε την κρέμα κάστανο στο ψυγείο σε βάζο που κλείνει καλά και την καταναλώνουμε μέσα σε 10 μέρες.

 

Κέικ με κρέμα κάστανο και σοκολάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • 125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. κρέμα κάστανου (βλ. συνταγή πάνω)
  • 3 αβγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 120 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. σόδα
  • 2 κ.σ. κακάο
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα κάστανο και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το κακάο.
  5. Τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ ή μία κουτάλα (όχι με το μίξερ).
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μικρή φόρμα κέικ (στρογγυλή 20εκ, ή μικρή μακρόστενη), ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα για περίπου 30-35 λεπτά.
  8. Το κέικ είναι έτοιμο όταν εισάγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και η λάμα βγαίνει καθαρή.
  9. Αν θέλουμε, όταν κρυώσει, μπορούμε να το γαρνίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Cook 1 Δεκεμβρίου 2022 at 16:04

    Δεν παίζει κρέμα κάστανο με προκάτ κάστανα…
    Αγοράζεις κάστανα εκλεκτά, όχι μεγάλα, μικρά του δασους, δεν χαράζεις, τα βάζεις σε χύτρα κ σε μισή ώρα το πολύ είναι ε τοιμα. Το ξεφλούδισμα παιχνίδι…. Η κρέμα που θα κάνεις θα σε πάει γευστικά σε άλλο επίπεδο κ απαραίτητα θα τονίσεις την γεύση της με εκλεκτό λικέρ ή κονιακ
    Επίσης … Το κάστανο λατρεύει το μοσχοκάρυδο, υπογραμμίζει τέλεια την γεύση του τοσο σε φαγητά, όσο και σε κέικ. Κατά τα άλλα μια χαρα
    Θαυμάσιες φώτο!

    • Reply Χρύσα 2 Δεκεμβρίου 2022 at 23:11

      Εξαιρετική η επισήμανση και ελπίζω να βοηθήσει όποιον/όποια τη διαβάσει και έχει όντως τον χρόνο για να φτιάξει την κρέμα από το μηδέν. Όπως οι περισσότερες συνταγές στη σελίδα μου, έτσι κι αυτή απευθύνονται σε όσους/όσες δεν έχουν χρόνο (ή και διάθεση) να ασχοληθούν περισσότερο, θέλουν όμως ένα καλό αποτέλεσμα σε ό,τι φτιάχνουν.
      Και θα ζητήσω συγνώμη προκαταβολικά, αλλά το «δεν παίζει κρέμα με προκάτ κάστανα» θα το αμφισβητήσω. Γιατί το αποτέλεσμα είναι πολύ παραπάνω από ικανοποιητικό. Δεν θα διαβάζατε τη συνταγή εδώ, αν δεν ήταν.
      Εκτιμώ όμως πολύ τις συμβουλές για τις προσθήκες των αρωματικών, θα τις δοκιμάσω σίγουρα.
      Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και το σχόλιο.

    Leave a Reply