Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Πρωινό, Συνταγές

Κρέπες με lemon curd, μπισκότο και μύρτιλλα

1 Φεβρουαρίου 2021

Στο σπίτι μας, όπως και σε πολλά σπίτια με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά, τα πρωινά του σαββατοκύριακου είναι συνήθως λίγο πιο ιδιαίτερα από ό,τι τις καθημερινές. Είναι μια συνήθεια που προσπαθώ να κρατώ, αν και, η κούραση της εβδομάδας είναι μεγάλη και οι δουλειές που μαζεύονται πολλές για να χωρέσουν μέσα σε δύο μέρες. Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές κάτι καταφέρνουμε…

lemon curd blueberries crepes-5

Αν ρωτήσεις τα παιδιά μου, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό να ζητήσουν για πρωινό είναι pancakes, τα οποία φυσικά, ειδικά για τον μεγάλο, πρέπει να συνοδεύονται οπωσδήποτε με κάτι σοκολατένιο, για να πάει καλά η μέρα. Για μένα πάλι, όσο κι αν μου αρέσει η σοκολάτα, το πρωινό πρέπει να έχει κι άλλες γεύσεις, γι’ αυτό προτιμώ να συνοδεύω τις τηγανίτες μου με μαρμελάδες ή με μέλι και φρούτα, ο δε Κώστας είναι του αλμυρού, οπότε καταλαβαίνεις, έχουμε ποικιλία. Για να καταφέρω λοιπόν να τους κάνω το χατήρι συχνά, φροντίζω να έχω έτοιμο το αγαπημένο μου μείγμα για pancakes, και έτσι καταφέρνω να διευκολύνω τον εαυτό μου σε όλη αυτή τη διαδικασία.

lemon curd blueberries crepes-4

Μερικές φορές όμως, αποφεύγω να ρωτάω τι θέλουν να φάνε για πρωινό. Είναι οι φορές που θέλω να ευχαριστήσω περισσότερο τον εαυτό μου, να φάω κάτι που εγώ έχω πεθυμήσει, ή να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Άλλωστε, ως η μαγείρισσα του σπιτιού, νομίζω ότι το δικαιούμαι. Αυτή τη φορά λοιπόν, το μενού έλεγε κρέπες. Κρέπες λεπτές και ντελικάτες, κρέπες γεμισμένες με την αγαπημένη μου λεμονένια κρέμα, με μπισκότο και με μύρτιλλα, πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού.

lemon curd blueberries crepes-7

Η αλήθεια είναι ότι για άλλη μια φορά οδηγός μου ήταν τα λεμόνια. Τρελαίνομαι με τα εποχιακά υλικά, το ξέρεις φαντάζομαι ως τώρα, θέλω να εκμεταλλεύομαι τα φρούτα και τα λαχανικά στο έπακρο όταν αυτά είναι στην εποχή τους. Και αυτή την εποχή που τα λεμόνια μοσχοβολάνε τόσο πολύ, και ο χυμός τους ρέει άφθονος, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη γεύση για τα γλυκά μου. Και τα γλυκά πρωινά μου φυσικά. Έτσι λοιπόν, αφού έφτιαξα το αγαπημένο μου lemon curd, αυτήν την μεταξένια κρέμα λεμονιού, που γεμίζει κέικ, cheesecakes, αλλά ακόμα και το ταπεινό πρωινό ή απογευματινό μου γιαουρτάκι, ήθελα πάρα πολύ να το απολαύσω μέσα σε μία (ή δύο, ή και τρεις, ποιος ξέρει) νόστιμη κρέπα…

lemon curd blueberries crepes-8

Και επειδή η γεύση του lemon curd είναι αρκετά έντονη, τόσο ξινή, όσο και γλυκιά, έφτιαξα τις κρέπες μου εντελώς άγλυκες, για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ισορροπία (και επειδή όπως και στα pancakes, έτσι και στις κρέπες, τα γούστα μας διαφέρουν μέσα στην οικογένεια, και έπρεπε να καλύψω όλα τα ενδεχόμενα, γλυκά και αλμυρά).

lemon curd blueberries crepes-1

Και αφού τις άλειψα με τη λεμονόκρεμα, έριξα από πάνω μπόλικο τριμμένο μπισκοτάκι, για να δώσει σώμα και υφή (και επιπλέον ισορροπία στη γεύση), και μερικά μύρτιλλα, το μικρό αγαπημένο μου φρουτάκι που ταιριάζει τόσο ιδανικά με το λεμόνι…

lemon curd blueberries crepes-2

Τις δίπλωσα και ύστερα τις “χιόνισα” με άχνη ζάχαρη και τις “χρωμάτισα” με λίγο ξύσμα από αυτά τα υπέροχα ακέρωτα λεμόνια. Ω ναι, οι κρέπες μου τρώγονται τόσο με τα μάτια, όσο και με το στόμα…

lemon curd blueberries crepes-3

Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευα ποτέ ότι θα χρειαζόταν να γράψω μία συνταγή για κρέπες, τουλάχιστον μέσα σε ένα ελληνικό food blog, όπως το δικό μου. Η κάθε μαμά έχει τη δική της συνταγή, τη δική της πετυχημένη τεχνική για να φτιάξει αυτό το υπέροχο γλυκό σνακ που απολαμβάνουμε όλοι, είτε για πρωινό, είτε για απογευματινό, είτε ακόμα και για βραδινό. Από την άλλη ξέρεις τι σκέφτηκα; Ότι αυτόν τον συνδυασμό δεν τον έχεις σκεφτεί. Ότι μπορεί να μην είσαι η μαμά που έχει μάθει απ’ έξω τη συνταγή και φτιάχνει κρέπες πιο εύκολα και γρήγορα από τους τόσους και τόσους επαγγελματίες στις κρεπερί της πλατείας Ναβαρίνου (inside σαλονικιώτικο joke, αν δεν ξέρεις τι σημαίνει κρέπα από τη Ναβαρίνου για τους σαλονικιούς, είτε δεν έχεις έρθει ποτέ εδώ, είτε πρέπει να ξαναέρθεις άμεσα).

lemon curd blueberries crepes-10

Σκέφτηκα ακόμα ότι μπορεί να είσαι ένα γλυκό και ερωτευμένο αγόρι ή κορίτσι που θα διαβάσει αυτή τη συνταγή και θα ανακαλύψει το επόμενο πρωινό που θα ετοιμάσει για να απολαύσει μαζί με το ταίρι του ένα χαλαρό κυριακάτικο πρωινό, αλλά να φοβάται ότι οι κρέπες είναι μία συνταγή που θα το δυσκολέψει πολύ για να τις φτιάξει, οπότε χρειάζεσαι εμένα για να σου πω, μην φοβάσαι, αν μπορώ εγώ, τότε μπορείς κι εσύ. Και μη σε τρομάζουν οι πολλές συμβουλές και οι οδηγίες, ούτε ειδικό σκεύος χρειάζεσαι, ούτε εργαλεία να να τις γυρίζεις, να πάρεις απόφαση ότι οι πρώτες μία-δύο θα είναι αποτυχημένες χρειάζεται και λίγη προσοχή με το τηγάνι.

lemon curd blueberries crepes-11

Και φυσικά ήθελα άλλη μια αφορμή να σου θυμίσω την αγαπημένη μου λεμονόκρεμα και να σου δώσω ακόμα μια ιδέα για το πώς μπορείς να την απολαύσεις. Για όσο ακόμα κρατάνε τα χειμωνιάτικα λεμόνια, για όσο ακόμα μπορούμε να τα απολαύσουμε , τα γλυκά μας θα έχουν τη γεύση και το άρωμά τους. Μη χάσεις λοιπόν κι εσύ την ευκαιρία, και το επόμενο σαββατοκύριακο, φτιάξε κι εσύ τις κρέπες, κι αυτή τη φορά τόλμησε να τις γεμίσεις με κάτι διαφορετικό…

lemon curd blueberries crepes-9

Κρέπες με lemon curd, μπισκότο και μύρτιλλα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • για τις κρέπες-μείγμα
  • 4 αβγά
  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 230 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • και επιπλέον
  • 50 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 γραμ. lemon curd (κρέμα λεμονιού)
  • 100 γραμ. τριμμένο μπισκότο τύπου μιράντα
  • 50 γραμ. φρέσκα μύρτιλλα
  • ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τις κρέπες: Σπάμε τα αβγά σε ένα μεγάλο μπωλ και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη, μαζί με το γάλα.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε καλά.
  3. Ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο (το οποίο θα πρέπει να μην είναι καυτό) και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα τελείως λείο μείγμα, χωρίς σβώλους. Αν μας δυσκολεύει και δεν εξαφανίζονται οι σβώλοι, μπορούμε να ρίξουμε το μείγμα στο μπλέντερ και να το χτυπήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  4. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά να ξεκουραστεί. Μπορούμε αν θέλουμε να ετοιμάσουμε το μείγμα από την προηγούμενη και να το αφήσουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο, και να το βγάλουμε 10 λεπτά πριν να ετοιμάσουμε τις κρέπες.
  5. Λιώνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο και βάζουμε ένα τηγάνι (το οποίο καλό θα είναι να έχει όσο πιο "ανοιχτά" πλαϊνά γίνεται) να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Με μία κουτάλα της σούπας ρίχνουμε λίγο από το μείγμα στο τηγάνι και με μία γρήγορη κίνηση ανακινούμε το τηγάνι ώστε να απλωθεί το μείγμα παντού. Το πόσο μείγμα θα ρίξουμε εξαρτάται από το πόσο πλατύ είναι το τηγάνι μας. Θέλουμε να καλύπτει όλη την επιφάνεια, αλλά να μην έχει σχεδόν καθόλου πάχος. Θα πρέπει οι κρέπες να γίνονται πολύ λεπτές.
  7. Αφήνουμε την κρέπα να ψηθεί από τη μία πλευρά και, χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα, μόλις καταλάβουμε ότι αρχίζει να ξεκολλάει από το τηγανι, τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
  8. Ψήνουμε και από τη δεύτερη πλευρά (θα χρειαστεί λίγο λιγότερο χρόνο από την πρώτη) και αφαιρούμε την κρέπα από το τηγάνι. Η κρέπα θα πρέπει να έχει αρχίσει να χρυσίζει και από τις δύο πλευρές για να είναι έτοιμη.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες κρέπες μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Αν δούμε ότι η φωτιά μας είναι πολύ δυνατή και οι κρέπες καίγονται, χαμηλώνουμε ένα βαθμό τη φωτιά.
  10. Γεμίζουμε τις κρέπες ως εξής: Απλώνουμε lemon curd στη μισή επιφάνεια της κρέπας, ρίχνουμε από πάνω ένα κουταλάκι τριμμένο μπισκότο, μύρτιλλα (όσα θέλουμε) και διπλώνουμε την κρέπα στη μέση (φέρνουμε την "άδεια" μισή κρέπα πάνω από την υπόλοιπη). Στη συνέχεια, ξαναδιπλώνουμε, ώστε να σχηματιστεί περίπου ένα τρίγωνο.
  11. Σερβίρουμε τις κρέπες ρίχνοντας από πάνω άχνη ζάχαρη και ξύσμα από λεμόνι.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply