Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Κοτόπουλο με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, ψημμένο στη λαδόκολλα

12 Φεβρουαρίου 2021

Ο χειμώνας θέλει φαγητά που ζεσταίνουν το μέσα μας, που ζεσταίνουν την ψυχούλα μας. Το έχουμε πει, και το έχουμε ξαναπεί. Γεύσεις απλές, υλικά της γης, μυρωδιές που σε προκαλούν να χουχουλιάσεις. Από την άλλη, είτε χειμώνας, είτε καλοκαίρι, πάντα υπάρχει η ανάγκη για φαγητά με ελάχιστη προετοιμασία και ευκολία στην εκτέλεση. Και στις δύο περιπτώσεις, ένα κοτόπουλο με πατάτες είναι πάντα η προφανής επιλογή, έτσι δεν είναι;

chicken vegetable foil packs-2

Για να μη συζητήσουμε για συνθήκες όπως αυτές που όλοι ζούμε τον τελευταίο χρόνο, μέσα στις οποίες, είτε έχουμε βρεθεί ξαφνικά με πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και όρεξη να δοκιμάζουμε νέες συνταγές, είτε ο ελεύθερος χρόνος μας έχει εξαφανιστεί κάπου μεταξύ τηλεεργασίας και τηλεεκπαίδευσης. Αν προσθέσουμε μέσα σε αυτές τυχόν μικρούς συγκατοίκους οι οποίοι, εκτός του ότι πεινάνε ατελείωτα, πρέπει να δαμάσουν αυτήν την πείνα τους με νόστιμα αλλά και θρεπτικά φαγάκια, που δεν θα κουράσουν τη μαμά και τον μπαμπά, ε, τώρα το κοτόπουλο με πατάτες πρέπει να γίνει λίγο διαφορετικό, δε νομίζεις;

chicken vegetable foil packs-3

Ήθελα από καιρό να δοκιμάσω μία τέτοια συνταγή. Έχω ξαναμαγειρέψει φαγητό μέσα σε πουγκί/πακέτο, σου το έχω δείξει κι εσένα εδώ, ήταν εκείνα τα λατρεμένα πουγκάκια με μακαρόνια και κεφτεδάκια, τα οποία τριγυρνάνε συχνά στο μυαλό μου. Αλλά ήθελα οπωσδήποτε να δοκιμάσω μία συνταγή για κοτόπουλο με πατάτες, για να δω αν κι εκείνη θα με κάνει να την σκέφτομαι το ίδιο συχνά. Ε νομίζω ότι τη βρήκα.

chicken vegetable foil packs-4

Κοτόπουλο, πατάτες, καρότα, μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά…… δεν έχει τελειωμό, το ξέρω. Όμως δένουν όλα τόσο, μα τόσο αρμονικά μεταξύ τους, καθώς μαγειρεύονται ερμητικά κλειστά μέσα στα πακετάκια τους. Το κοτόπουλο λιώνει, οι πατάτες μελώνουν, τα καρότα και τα κρεμμύδια καραμελώνουν, και το ζουμάκι που βγαίνει από όλο αυτό σε προκαλεί να πάρεις μια φραντζόλα ψωμί και να μη σταματάς να βουτάς. Ε πες μου τώρα λοιπόν εσύ. Αν δεν είναι αυτό comfort, τότε τι είναι;

chicken vegetable foil packs-5

Πάμε τώρα και στην ευκολία. Κόβεις υλικά, ανακατεύεις υλικά, μοιράζεις στα πουγκάκια, ψήνεις, τέλος. Άσε που, εκτός από τα δύο μπωλ που λέρωσα για να ανακατέψω τα υλικά, σχεδόν δεν χρειάστηκε πλύσιμο ούτε το ταψί, ούτε ο φούρνος, και θα μπορούσα να έχω αποφύγει ακόμα και τα πιάτα, αν με άκουγαν στο σπίτι και με άφηναν να τους σερβίρω το φαγητό μέσα στη λαδόκολλα. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν γιατί αυτό το φαγάκι θα γίνει αγαπημένο σου, έτσι;

chicken vegetable foil packs-6

Να πούμε βέβαια ότι αν στο σπίτι είχα τζάκι, σίγουρα θα δοκίμαζα να ψήσω τα πακετάκια μου και εκεί, να δω πώς θα έβγαιναν, νομίζω ότι θα τους πήγαινε πολύ. Αλλά ακόμα και έτσι, με το ψήσιμο στο φούρνο, το φαγάκι αυτό δείχνει πιο “εξοχικό”, σου δίνει την αίσθηση της θαλπωρής ενός χωριάτικου σπιτιού στο βουνό, φωνάζει χειμώνα με όλους τους τρόπους.

chicken vegetable foil packs-7

Και φυσικά, είναι από τα φαγητά που μπορείς να προσαρμόσεις στα δικά σου γούστα, να προσθέσεις, ή να αφαιρέσεις υλικά, ακόμα και να φτιάξεις πακετάκια διαφορετικά μεταξύ τους, αναλόγως με το γούστο του καθενός που θα το γευτεί. Όπως και να ‘χει, είμαι σίγουρη ότι μία ακόμα συνταγή για κοτόπουλο με πατάτες χωράει σίγουρα στο μαγειρικό σου ρεπερτόριο, και σίγουρα θα ξετρελαθείς με τη γεύση αυτού του τόσο απλού, αλλά και τόσο νόστιμου χειμωνιάτικου φαγητού.

chicken vegetable foil packs-8

Κοτόπουλο με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, ψημμένο στη λαδόκολλα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 1 κιλό φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου
  • 2 κιλά πατάτες
  • 4 μεγάλα καρότα
  • 100 γραμ. μανιτάρια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μυρωδικά ξερά της αρεσκείας μας (ανάμεικτα ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, ή μείγμα μεσογειακών μυρωδικών)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
  1. Αν τα φιλέτα του κοτόπουλου είναι κομμένα από τον κρεοπώλη και είναι ολόκληρα, τα κόβουμε στα δύο. Αν είναι αγορασμένα έτοιμα σε πακέτο, τα αφήνουμε όπως είναι.
  2. Ρίχνουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτουμε το ¼ του ελαιόλαδου, τη 1 κ.σ. από τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ.
  4. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε κομμάτια περίπου 1 εκ.
  5. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (δεν τα πλένουμε, μπορούμε να τα καθαρίσουμε με ένα κομματι βρεγμένο και στραγγισμένο χαρτί κουζίνας, αν δεν έχουμε βουρτσάκι) και τα κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ.
  6. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 ε.κ. Χωρίζουμε τις στρώσεις του.
  7. Ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  8. Κόβουμε 6 μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο και 6 λαδόκολλα. Χρησιμοποιούμε ως οδηγό ένα μεσαίου μεγέθους μπωλ, το "ντύνουμε" εσωτερικά πρώτα με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και μετά με ένα φύλλο λαδόκολλα.
  9. Τοποθετούμε μέσα στη λαδόκολλα 2 κομμάτια κοτόπουλο και περίπου το ⅙ από τα λαχανικά (η ποσότητα μας βγάζει 6 μερίδες), τοποθετούμε από πάνω και 1-2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι και κλείνουμε καλά, πρώτα τη λαδόκολλα και από πάνω το αλουμινόχαρτο, φτιάχνοντας ένα "πακετάκι".
  10. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας 6 πακέτα, τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
  12. Στα 45 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γυρνάμε το φούρνο στο γκριλ, ανοίγουμε τα πακετάκια πολύ προσεκτικά γιατί θα αχνίζουν, και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το κοτόπουλο και να καραμελώσουν τα λαχανικά.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply