Ζαχαροπλαστείο, Παγωτά, Συνταγές

Κορμός semifreddo με φράουλες και λευκή σοκολάτα

16 Απριλίου 2021

Και ήρθε επιτέλους η εποχή που οι περισσότεροι από εμάς που ασχολούμαστε με το φαγητό, περιμένουμε πώς και πώς κάθε χρόνο. Η εποχή ενός από τα πιο νόστιμα, τα πιο ευέλικτα και φυσικά τα πιο όμορφα και φωτογενή φρούτα ήρθε και πάλι, και είμαστε όλοι έτοιμοι να δοκιμάσουμε νέες αλλά και να επιστρέψουμε σε παλιές αγαπημένες συνταγές. Αγαπημένη μας φράουλα, καλωσήρθες λοιπόν και φέτος.

strawberry semifreddo-4

Η φράουλα είναι ξεκάθαρα η χαρά του food blogger. Καταρχάς ομορφαίνει οποιοδήποτε κάδρο στο οποίο μπαίνει. Είτε τη φωτογραφίσεις σε σκούρο, είτε σε ανοιχτόχρωμο φόντο, πάντα θα ξεχωρίζει. Ταιριάζει μέσα σε σαλάτες, δεν το συζητάμε για το πόσες επιλογές σου δίνει για να φτιάξεις όμορφα γλυκά, και μπορεί να σταθεί μέσα σε μια φωτογραφία, ακόμα και μόνη της. Μία φράουλα. Κανένα άλλο φρούτο δεν τραβάει τόσο τον φωτογραφικό φακό. Μπορείς να την πεις και το supermodel των φρούτων και των λαχανικών. Και το γεγονός ότι μπορείς να απολαύσεις καλές φράουλες (φρέσκιες, ντόπιες, και όχι αμφιβόλου ποιότητας “king size” φράουλες) για τόσο λίγο καιρό μέσα στον χρόνο, τις κάνει ακόμα πιο ελκυστικές.

strawberry semifreddo-2

Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι σου προσφέρει απλόχερα τη γεύση της για να την ταιριάξεις σε όσες συνταγές θέλεις. Ξεκινώντας από την πιο απλή μαρμελάδα, και τα δροσερά frozen yoghurts, περνώντας από υγιεινές συνταγές για μπάρες δημητριακών και υπέροχα χρωματιστά smoothies, και φτάνοντας μέχρι όλων των ειδών τα κέικ (έτσι, ενδεικτικά, μπορείς να δεις για να εμπνευστείς ένα cupcake, μία σοκολατένια τούρτα, ένα αγγελικό κέικ και ένα κολασμένο brownie), και φυσικά το απόλυτο, κατά τη γνώμη μου, ταίρι τους, τη μαρέγκα, οι επιλογές είναι ατελείωτες.

strawberry semifreddo-5

Φέτος λοιπόν σκέφτηκα να ξεκινήσω με κάτι πάρα πολύ απλό στη σκέψη και στην εκτέλεση, αλλά πάρα, μα πάρα πολύ νόστιμο. Σκέφτηκα να δοκιμάσω τις ολόφρεσκες και μυρωδάτες φράουλες μέσα σε έναν κορμό. Και μάλιστα, έναν κορμό κατάψυξης, ένα semifreddo με φράουλες και λευκή σοκολάτα, ένας συνδυασμός πολύ, μα πολύ ταιριαστός, σε ένα γλυκό εντελώς ανοιξιάτικο.

strawberry semifreddo-7

Έχει αρκετές μέρες που οι φράουλες δε λείπουν από το ψυγείο, μιας και αρέσουν πάρα πολύ και στα παιδιά, τα οποία τις τρώνε καθημερινά φρέσκιες μόνες τους ή μαζί με άλλα φρούτα, αλλά με έτρωγε να φτιάξω ένα γλυκό δροσερό, ελαφρύ και φραουλένιο. Έτσι προέκυψε ο κορμός. Αν και πραγματικά τα επιπλέον κιλά που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες της κλεισούρας δεν επιτρέπουν πλέον άλλες ατασθαλίες, παρά τις προσπάθειες να αντισταθώ, τελικά υπέκυψα και τον έφτιαξα. Και τώρα μου μιλάει μέσα από τον καταψύκτη, κάθε φορά που περνάω από μπροστά, κι εγώ κάνω πως δεν τον ακούω.

strawberry semifreddo-10

Αλλά ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το γλυκό. Ξεκινάμε με τη γνωστή, απλούστατη βάση του πιο μαμαδίστικου παγωτού, την χτυπημένη σε σαντιγί, κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο γάλα. Αφού την χτυπήσουμε καλά, προσθέτουμε τις φράουλες, που έχουμε αλέσει στο multi και σουρώσει καλά, για να μην έχουν σποράκια, και την λευκή σοκολάτα, που έχουμε λιώσει. Το σήμα κατατεθέν του κλασσικού κορμού, τα χοντροσπασμένα πτι μπερ, ολοκληρώνουν ένα γλυκό-ποίημα, το οποίο μοσχοβολάει φρέσκιες φράουλες.

strawberry semifreddo-8

Νομίζω δε ότι είναι ένα ιδανικό γλυκό για το Πασχαλινό τραπέζι, είτε το στρώσουμε τελικά στο χωριό με τη σούβλα, είτε στην πόλη με το φούρνο, γιατί είναι και δροσερό, και ελαφρύ, και έχει όλη τη γεύση της Άνοιξης! Αν το σερβίρουμε κιόλας με λίγη μαρμελάδα φράουλα και φρέσκιες φράουλες, θα έχουμε, εκτός από ένα πολύ νόστιμο, και ένα πάρα πολύ εμφανίσιμο γλυκό, που σίγουρα θα ανεβάσει λίγο και τη διάθεσή μας…

strawberry semifreddo-11

 

Κορμός semifreddo με φράουλες και λευκή σοκολάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 20

Υλικά
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος πλήρης, κρύα από το ψυγείο
  • 400 γραμ. (ένα κουτάκι) ζαχαρούχο γάλα
  • 180 γραμ. λευκή κουβερτούρα
  • 250 γραμ. πολτός από φράουλες*
  • 150 γραμ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
  • για το σερβίρισμα
  • μαρμελάδα ή σιρόπι φράουλα
  • φρέσκιες φράουλες
Εκτέλεση
  1. Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε τον πολτό από τις φράουλες (βλ. σημειώσεις) και τον αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ρίχνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ και χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.
  4. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό ακόμα.
  5. Ρίχνουμε τον πολτό από τις φράουλες και τη λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  6. Σπάζουμε τα μπισκότα σε κομμάτια, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
  7. Καλύπτουμε το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας του κέικ με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να προεξέχει αρκετά από όλες τις πλευρές και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  8. Γυρνάμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα, ώστε να σκεπάζουν όλη την επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη, για τουλάχιστον 4-5, μέχρι να πήξει και να παγώσει το γλυκό (καλύτερα να το ετοιμάσουμε την προηγούμενη από τη μέρα που θέλουμε να το σερβίρουμε.
  9. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το ξεφορμάρουμε και ξετυλίγουμε προσεκτικά τη μεμβράνη.
  10. Σερβίρουμε ιδανικά με λίγη μαρμελάδα φράουλα ή λίγο σιρόπι, και φρέσκιες φράουλες.
Σημειώσεις
*Για να φτιάξουμε τον πολτό φράουλας θα χρειαστούμε περίπου 350-400 γραμ. καθαρισμένες φράουλες, τις οποίες αλέθουμε καλά στο multi και στη συνέχεια σουρώνουμε καλά, ώστε να μην μένουν καθόλου σποράκια.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply