Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Τάρτα με κιμά και μπεσαμέλ

10 Μαρτίου 2021

Μερικά φαγητά μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά σου, από την πρώτη μπουκιά που θα δοκιμάσεις. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός υλικών που ταιριάζει ιδανικά, κάτι που θα σου ξυπνήσει κάποια μνήμη, ή, μπορεί απλώς να είναι μια γεύση που σε κάνει να πεις “μμμμμμ”. Από την άλλη, αν τυχαίνει να είσαι και ο δημιουργός τους, αυτή η πρώτη μπουκιά σε κάνει να νιώθεις αυτό το συναίσθημα που έρχεται μαζί με μια επιτυχία, αυτή την αίσθηση ικανοποίησης που φέρνουν τα “μμμμμμ” των υπολοίπων.

minced meat pie-2

Κάπως έτσι το έπαθα με αυτή την τάρτα. Βουτυρένια ζύμη, κιμάς, τυρί και μπεσαμέλ. Αν το σκεφτείς, είναι ένα φαγητό, τόσο απλό ως ιδέα, τα υλικά του τα χρησιμοποιείς όλα, λίγο-πολύ στην καθημερινή σου μαγειρική, κι όμως, όταν δοκιμάσεις την πρώτη, γεμάτη μπουκιά, με όλες τις στρώσεις της τάρτας, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα από αυτά τα φαγητά που σου προσφέρει, εκτός από την υπέροχη γεύση, θαλπωρή και ζεστασιά.

minced meat pie-1

Το ονόμασα και τάρτα “αγκαλιά”. Γιατί είναι από αυτά τα φαγητά που, όταν τα τρως, έχεις αυτό το αίσθημα που νιώθεις και όταν γυρνάς μετά από μια κρύα και κουραστική μέρα στη δουλειά, μπαίνεις στο ζεστό σου σπίτι, φοράς την αγαπημένη σου χιλιοφορεμένη ζακέτα και κουρνιάζεις στον αφράτο καναπέ σου στην αγκαλιά της μαμάς ή του αγαπημένου σου, βγάζοντας αναστεναγμό ανακούφισης. Και ποιος δεν έχει ανάγκη από μια τέτοια αγκαλιά τον τελευταίο (αρκετό πια) καιρό…

minced meat pie-4

Τι έχει όμως πια αυτή η τάρτα και είναι τόσο εξαιρετική; Σου το είπα και από την αρχή. Τίποτα το σπουδαίο και το ιδιαίτερο. Ξεκινάμε με μία βουτυρένια βάση για τάρτες, την ίδια ζύμη που χρησιμοποιώ σχεδόν σε όλες μου τις αλμυρές τάρτες, και που ετοιμάζεται πανεύκολα ακόμα και αν τη ζυμώσεις με το χέρι, με κλειστά μάτια, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κουζινομηχανή. Και μετά, προχωράμε στην γέμιση. Μιας και η αρχική έμπνευση της τάρτας προήλθε από μία δόση κιμά για μακαρόνια που είχα στην κατάψυξη, την ίδια συνταγή που χρησιμοποιώ για το παστίτσιο, καταλαβαίνεις ότι, σε συνδυασμό με το τυρί και τη μπεσαμέλ, καταλαβαίνεις ότι θα σου θυμίσει πολύ το αγαπημένο αυτό φαγητό.

minced meat pie-7

Επειδή ήθελα όμως λίγο να την διαχωρίσω από το παστίτσιο, την επόμενη φορά αποφάσισα να παίξω λίγο με τα μυρωδικά μέσα στον κιμά, λίγο θυμαράκι και πάπρικα, αντί για δάφνη και κανέλα, και να προσθέσω λίγο καρότο και πιπεριά Φλωρίνης, που πιστεύω ότι κάνουν όλη τη διαφορά. Εννοείται ότι χρησιμοποίησα και μπόλικο τριμμένο ρεγκάτο, σε φαγητά που θέλω ένα τυρί να λιώσει και να δέσει το περιεχόμενο, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο από αυτό. Η μπεσαμέλ από πάνω έρχεται ως φυσικό επακόλουθο μιας τέτοιας συνταγής, να προστατεύσει τη γέμιση από το να στεγνώσει, και φυσικά να κάνει το σύνολο ακόμα πιο λαχταριστό, ακόμα πιο comfort.

minced meat pie-8

Στο σπίτι μου είχε μεγάλη επιτυχία σε όλα τα μέρη του κοινού, τόσο στους πιο εύκολους, όσο και στους πιο δύσκολους, τον μεγάλο μου γιο δηλαδή, που ήξερα όμως ότι ο κιμάς από μόνος του θα τον κέρδιζε πιο εύκολα από οτιδήποτε άλλο. Είναι η τρίτη φορά που την έχω ετοιμάσει τους τελευταίους μήνες, έχει ήδη μπει στον κατάλογο με τα φαγητά που μου παραγγέλνουν, τόσο για το καθημερινό, όσο και για το κυριακάτικο τραπέζι, και αυτό εμένα δε με χαλάει καθόλου. Και μπορεί να τους λέω ότι θα τους την ετοιμάσω για να τους ευχαριστήσω, αλλά κατά βάθος θέλω να ευχαριστήσω τον εαυτό μου, με αυτή την πρώτη μπουκιά-αγκαλιά. Αλλά αυτό ας μείνει μεταξύ μας, οκ;

minced meat pie-9

 

Τάρτα με κιμά και μπεσαμέλ

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • για τη ζύμη της τάρτας
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 ml κρύο νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κόκκινη πιπεριά από βάζο (Φλωρίνης)
  • 150 ml χυμός ντομάτας
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι
  • για τη μπεσαμέλ
  • 45 γραμ. βούτυρο
  • 30 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα
  • ¼ κ.γ. baking powder
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • επιπλέον
  • 150 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
  • 50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας τον γάντζο. Αν δεν έχουμε, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε στην αρχή με μία κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μία ενιαία μαλακή ζύμη.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
  4. Για τη γέμιση, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα καρότα και τα τρίβουμε στο multi.
  5. Ρίχνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα καρότα και σωτάρουμε καλά για 1-2 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά.
  7. Λιώνουμε την πιπεριά με ένα πιρούνι, και την προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με τα υγρά που έχει βγάλει.
  8. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το θυμάρι, την πάπρικα και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό (περίπου μισό ποτήρι/100-120 ml), ανακατεύουμε, και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράζει για περίπου 20 λεπτά.
  10. Όταν πιει τα περισσότερα υγρά, αποσύρρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο.
  11. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε δυνατή φωτιά.
  12. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε καλά.
  13. Μόλις σχηματιστεί μία πάστα, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς.
  14. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά, μέχρι να πήξει.
  15. Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά μόλις πήξει ελαφρώς, θέλουμε να έχει υφή κρέμας, όχι πολύ πηχτής, γιατί θα ψηθεί παραπάνω και στο φούρνο.
  16. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών με τον πλάστη.
  17. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μία ταρτιέρα και κόβουμε όση ζύμη περισσεύει.
  18. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του τριμμένου ρεγκάτο στον κιμά και ανακατεύουμε.
  19. Ρίχνουμε λίγη από την τριμμένη παρμεζάνα πάνω από την ζύμη, και αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση του κιμά.
  20. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ρεγκάτο στη μπεσαμέλ, ανακατεύουμε καλά, και περιχύνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά.
  21. Ρίχνουμε από πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη παρμεζάνα, τοποθετούμε την ταρτιέρα πάνω σε μία λαμαρίνα του φούρνου (για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ξεχειλίσει η μπεσαμέλ και να πέσει στον πάτο του φούρνου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  22. Αφήνουμε την ψημένη τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε, για να σφίξει λίγο η γέμιση.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply