Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί, σπανάκι και λιαστή ντομάτα

26 Ιανουαρίου 2024

Πόσο καιρό έχω να γράψω μία συνταγή για ένα πιάτο σαν αυτό… Πόσο πολύ καιρό. Ναι, αυτό έπρεπε να αλλάξει. Έχουμε φάει πάρα πολλά γλυκά σ’ αυτό το blog τον τελευταίο καιρό (και θα συνεχίσουμε, μη γελιέσαι), αλλά πρέπει να φάμε και κανένα φαγάκι. Και ειδικά φαγάκι εύκολο, γρήγορο, ιδανικό για κάθε περίσταση. Θέλεις ένα διαφορετικό καθημερινό γεύμα, θέλεις ένα εντυπωσιακό κυριακάτικο ή γιορτινό, τότε ναι, ένα ψαρονέφρι γεμιστό μπορεί να είναι μια τέλεια απάντηση σε αυτό που ψάχνεις.

Ξέρεις τι αδυναμία έχω στις εύκολες συνταγές, ειδικά σε αυτές που με μία μικρή τσαχπινιά μπορούν να μεταμορφώσουν ένα αδιάφορο υλικό σε κάτι εντυπωσιακό. Και αυτή η συνταγή είναι ακριβώς αυτό. Ένα πολύ συνηθισμένο κομμάτι κρέατος, το ψαρονέφρι, συναντάει 2-3 επίσης πολύ συνηθισμένα υλικά και, με τον κατάλληλο συνδυασμό και λίγο μεράκι, μεταμορφώνεται σε ένα ξεχωριστό πιάτο, που, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση ενθουσίασε όσους το δοκίμασαν.

Και πώς φτάνουμε από το απλό και συνηθισμένο ψαρονέφρι, σε αυτό το αποτέλεσμα; Ξεκινάμε από τον κρεοπώλη μας, στον οποίο πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μας δώσει ένα καλό κομμάτι κρέας και ότι θα το ανοίξει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας διευκολύνει να το γεμίσουμε. Στη συνέχεια θα το απλώσουμε σε μία επιφάνεια κοπής, θα το αλατοπιπερώσουμε καλά,  θα ρίξουμε από πάνω λίγα φύλλα baby σπανάκι, λίγες λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και λίγο τριμμένο τυρί. Θα το τυλίξουμε προσεκτικά σε ρολό, θα το δέσουμε να μην ανοίξει στο ψήσιμο, θα το αλείψουμε με ένα γλάσο που θα ετοιμάσουμε με ελάχιστα υλικά και σε ελάχιστα λεπτά και όλη την υπόλοιπη δουλειά θα την κάνει ο φούρνος.

 

Αν θέλουμε, μπορούμε να γεμίσουμε το ψαρονέφρι και με άλλο συνδυασμό υλικών, να χρησιμοποιήσουμε άλλο τυρί, να αλλάξουμε όποιο υλικό μπορεί να μην μας αρέσει ή να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο που θα έχουμε πρόχειρο στο ντουλάπι μας. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να ετοιμάσουμε για να το συνοδέψουμε, είτε ένα ταψί πατάτες στο φούρνο, είτε ένα αρωματικό ρύζι, είτε έναν πλούσιο πουρέ πατάτας. Η επιλογή είναι εντελώς δική μας, ανάλογα με το γούστο μας και τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας.

Με ό,τι κι αν αποφασίσουμε να το συνοδεύσουμε πάντως, όπως έγραψα και στην αρχή, είναι ένα ιδανικό πιάτο για να σερβίρουμε, είτε αν θέλουμε να κάνουμε την έκπληξη με ένα διαφορετικό καθημερινό γεύμα, είτε για ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι ή έναν μπουφέ με φίλους. Και όσο το σκέφτομαι περισσότερο, μπορώ να το φανταστώ σε ένα ρομαντικό δείπνο με το άλλο μας μισό, μαζί με ένα καλό κρασί… Όπως και να το δοκιμάσεις πάντως, είμαι σίγουρη πως θα το ευχαριστηθείς όσο κι εγώ!

 

Ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί, σπανάκι και λιαστή ντομάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 2 μερίδες

Υλικά
  • ένα μεγάλο ψαρονέφρι (βλ. σημειώσεις)
  • 50 γραμ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένο
  • μία χούφτα φύλλα baby σπανάκι
  • 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • για το γλάσο
  • 2 κ.σ. κρέμα balsamico
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μείγμα μεσογειακών μυρωδικών (ή μισό κ.γ. θυμάρι και μισό ρίγανη)
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε το, ανοιγμένο από τον κρεοπώλη, ψαρονέφρι σε μία επιφάνεια εργασίας και το αλατοπιπερώνουμε στην μεριά που θα το γεμίσουμε.
  2. Τοποθετούμε από πάνω το σπανάκι, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και το τριμμένο τυρί.
  3. Τυλίγουμε το ψαρονέφρι σε ρολό, κατά μήκος της μεγάλης του πλευράς, με την ένωση από κάτω.
  4. Το δένουμε με μαγειρικό σπάγκο σε τρία με τέσσερα σημεία, για να μην ανοίξει. Αν δεν έχουμε σπάγκο, μπορούμε να τσιμπίσουμε σε τρία-τέσσερα σημεία της ένωσης.
  5. Το τοποθετούμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  6. Ετοιμάζουμε το γλάσο, ανακατεύοντας σε ένα μπωλάκι όλα τα υλικά του.
  7. Με ένα πινέλο, αλείφουμε το ψαρονέφρι με το γλάσο από όλες τις πλευρές εξωτερικά.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 40-45 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, ή ρύζι.
Σημειώσεις
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ανοίξει το ψαρονέφρι, ώστε να μπορούμε να το γεμίσουμε. Διαφορετικά, το κόβουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι προσεκτικά και το χτυπάμε καλά (αν δεν έχουμε το ειδικό εργαλείο,το χτυπάμε με το πίσω μέρος από ένα γεμάτο βάζο) για να πλατύνει.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply