Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Όσπρια, Συνταγές

Φακοκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού

5 Μαρτίου 2020

Συνήθως δεν είμαι από αυτούς που νηστεύουν, αν και αγαπώ τις νηστίσιμες συνταγές. Πολλές από αυτές τουλάχιστον. Αυτό πιθανότα οφείλεται στο γεγονός ότι προτιμώ τα λαχανικά και τα όσπρια περισσότερο από το κρέας, οπότε χαίρομαι πολύ να δοκιμάζω όσο περισσότερες συνταγές μπορώ. Όπως αυτούς τους φακοκεφτέδες. Μεζεδάκι εξαιρετικό, νηστίσιμο και νοστιμότατο, που απολαύσαμε την Καθαρά Δευτέρα.

lentil fritters-2

Η ιδέα της συνταγής μου ήρθε κατευθείαν από το Μπράιτον της Αγγλίας, από τον ξάδερφό μου τον Αλέξανδρο, που έχει ξαναμαγειρέψει εδώ (θυμήσου την εκπληκτική παέγια του), και, μπορεί να διαπρέπει στο εστιατόριο την κουζίνα του οποίου διευθύνει, αλλά πάντα με θυμάται και μου στέλνει συνταγές που πιστεύει ότι μπορεί να με ενδιαφέρουν. Και οι φακοκεφτέδες του ήταν έτσι ακριβώς όπως μου τους υποσχέθηκε. Τραγανοί, πεντανόστιμοι και φυσικά πολύ εύκολοι να γίνουν.

lentil fritters-3

Αρωματισμένοι με μυρωδικά που μοσχοβολάνε μεσόγειο και ανατολή, μπούκοβο, κύμινο και γλυκιά πάπρικα, αναδεικνύουν τη γεύση της φακής, και σερβίρονται, είτε μόνοι τους ως μεζές συνοδευόμενοι από ένα ντιπ γιαουρτιού με τα αντίστοιχα μυρωδικά, είτε μέσα σε πίτα ή τορτίγια ως εναλλακτική του κλασικού φαλάφελ. Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως βγαίνουν ζεστοί ζεστοί από το τηγάνι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φτάσουν λειψοί στο τραπέζι.

lentil fritters-6

Ή έστω στο σετ της φωτογράφησης. Στο οποίο παρεμπιπτόντως έχω τώρα τελευταία, σχεδόν κάθε φορά για βοηθό το μεγάλο μου γιο. Και για να είμαι ειλικρινής, τα πάει πάρα πολύ καλά. Του αρέσει πάρα πολύ να φωτογραφίζει, έχει μάθει τα βασικά μέρη της μηχανής και τα κουμπιά που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει για να βγάλει φωτογραφίες, και, με περίσσιο ενθουσιασμό εκφράζει τις ιδέες του περί food styling κάθε φορά. Αν σκεφτεί κανείς ότι εγώ στην ηλικία του, αλλά και πολύ πολύ αργότερα, δεν είχα καν πιάσει στα χέρια μου φωτογραφική μηχανή, νομίζω ότι καλά κάνω και νιώθω μια περηφάνια, αγνοώντας τη μαμά μου που μου φωνάζει “κουκουβά”…

lentil fritters-7

Μακάρι βέβαια να έδειχνε τον ίδιο ενθουσιασμό να δοκιμάσει το θέμα της φωτογράφησης στη συγκεκριμένη περίπτωση, και να μην έκανε σαν να έβλεπε μπροστά του μπαμπούλα. Βλέπεις, μπορεί το παιδί μου να τρώει αρκετά λαδερά φαγητά, να λατρεύει το κρέας (δυστυχώς) και το ψάρι (ευτυχώς), αλλά μην του μιλήσεις για όσπρια, μπορεί να αρχίσει να ουρλιάζει και μόνο στην ιδέα ότι ίσως χρειαστεί να τα φάει. Και δεν ξέρω πώς είναι το δικό σου το παιδί, αλλά το δικό μου δεν είναι από αυτά που μπορείς εύκολα να το ξεγελάσεις, κρύβοντάς του την αλήθεια για το φαγητό του (ίσως να φταίει και το γεγονός ότι και η μαμά του δεν συμφωνεί και πολύ με αυτή τη λογική, δεν ξέρω…).

lentil fritters-8

Στον μικρό του αδερφό (το μικρό παμφάγο), αλλά και στους μεγάλους πάντως, άρεσε πολύ, και πιστεύω ότι θα επαναληφθεί πολλές φορές. Να πω βέβαια εδώ ότι μπορεί εγώ που δεν νηστεύω να στους προτείνω συνοδευόμενους από το ντιπ του γιαουρτιού, αλλά εσύ που νηστεύεις μπορείς να τους συνδυάσεις τέλεια με λίγη ταραμοσαλάτα, του πάει κι αυτή πολύ. Ή, αν βρεθείς στο Μπράιτον, να πας και να ζητήσεις από τον Αλέξανδρο να σου τους φτιάξει όπως εκείνος προτείνει…. Εγώ πάντως ανυπομονώ για εκείνη τη στιγμή…

lentil fritters-5

Φακοκεφτέδες

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 24 τεμάχια

Υλικά
  • 250 γραμ. φακές
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κύβος λαχανικών
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. baking powder
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5 κ.σ. αλεύρι
  • 250 ml αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε κρύο νερό. Μόλις πάρουν μία βράση τις στραγγίζουμε.
  2. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε και αυτό για μισό λεπτό.
  4. Ρίχνουμε ένα λίτρο ζεστό νερό στην κατσαρόλα, μαζί με τον κύβο και τις φακές.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε να βράζει για 25 περίπου λεπτά.
  6. Στο μεταξύ, σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το μπούκοβο, το κύμινο, την πάπρικα και το baking powder.
  7. Στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  8. Μεταφέρουμε τις φακές στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο multi, προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και τις αλέθουμε τόσο, ώστε να διαλυθούν, αλλά να μη γίνουν τελείως πουρές.
  9. Μεταφέρουμε το μείγμα με τις φακές σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
  10. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα πατάμε ελαφρώς να πλατύνουν.
  11. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το αραβοσιτέλαιο να κάψει καλά.
  12. Τηγανίζουμε τους φακοκεφτέδες λίγους λίγους, για περίπου ένα λεπτό από κάθε πλευρά.
  13. Τους μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
  14. Σερβίρουμε με το ντιπ γιαουρτιού.

 
Ντιπ γιαουρτιού με κύμινο και πάπρικα
Υλικά
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • ¼ κ.σ. μπούκοβο
  • ⅛ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε με τους φακοκεφτέδες.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply