Ιδέες για μπουφέ, Συνοδευτικά, Συνταγές

Ογκρατέν πατάτας σαν πίτσα

12 Μαρτίου 2020

Στην εποχή του κορονοϊού, στην εποχή που οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα, και προσπαθώντας να μην παρασυρθούμε από τον πανικό και να επικρατήσει η λογική, ας μιλήσουμε για κάτι που μας ευχαριστεί. Ας μιλήσουμε για φαγητό. Για γρήγορο και απλό, αλλά ταυτόχρονα, υπέρ-λαχταριστό φαγητό. Για ογκρατέν. Και συγκεκριμένα, ογκρατέν πατάτας σαν πίτσα. Ωπα ώπα. Σαν τι;…

pizza potato gratin

Από τη μια έχεις την αγαπημένη σου συνταγή για ογκρατέν πατάτας, αυτή στην οποία ανατρέχεις σε κάθε τραπέζι, μπουφέ ή πάρτυ, και από την άλλη, την υπέρτατη λιχουδιά, το αγαπημένο junk food μικρών και μεγάλων, τη θεά της ιταλικής κουζίνας. Πώς να μη βγει λαχταριστή αυτή η συνταγή; Επιπλέον είναι μια “εύκολη” γεύση για τα παιδιά, που, στις περισσότερες περιπτώσεις αγαπάνε το συνδυασμό σάλτσα ντομάτας-λιωμένο τυρί-αλλαντικό, και επομένως μπορεί να μπει ακόμα και στο καθημερινό σου μαγειρικό ρεπερτόριο, όχι με την έννοια του να το μαγειρεύεις κάθε εβδομάδα, γιατί, κακά τα ψέμματα, δεν το λες και το πιο υγιεινό, αλλά με τη λογική ότι είναι ένα φαγητό που μπορεί να προετοιμαστεί από την προηγούμενη, να ψηθεί πολύ πολύ γρήγορα και να είναι η λιχουδιά-έκπληξη που τα παιδιά (μικρά-μεγάλα) θα περιμένουν πώς και πώς.

pizza potato gratin-3

Κλασικά, όπως με κάθε τέτοιο φαγητό, εγώ σου δίνω τη βασική ιδέα και εσύ πειραματίζεσαι με χιλιάδες παραλλαγές. Παραλλαγές στη σάλτσα. Σπιτική, έτοιμη, ανάλογα με το χρόνο σου και τα γούστα σου, δε σε περιορίζει κανένας. Αρκεί να είναι σάλτσα ντομάτας. Παραλλαγές στα αλλαντικά. Εγώ χρησιμοποίησα σαλάμι Μιλάνου που βρίσκω έτοιμο συσκευασμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες στο σούπερ μάρκετ, εσύ βάλε ό,τι σου αρέσει. Βάλε λίγο, βάλε πολύ, βάλε σαλάμι αέρος, μπέικον, ζαμπόν, βάλε ό,τι και όσο θέλεις.

pizza potato gratin-2

Παραλλαγές στα τυριά. Εντάξει, εδώ πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες, αλλά και πάλι, οι επιλογές είναι πάρα πάρα πολλές. Θέλουμε απλώς τυριά που λιώνουν. Να λιώνουν όμως. Πολύ. Να κόβεις το κομμάτι και το cheese pull να κάνει το σαλάκι να τρέχει. Εγώ έβαλα μοτσαρέλα και γκούντα. Safe επιλογές, γιατί θα έτρωγαν και παιδιά. Εσύ πρόσθεσε και κάτι πιο πικάντικο αν θες, ή κάνε μίξη περισσότερων τυριών, και πάλι ανάλογα με το γούστο σου. Απαραιτήτως όμως πρόσθεσε παρμεζάνα στο τέλος, για να γίνει η απίστευτη αυτή κρούστα και οι μικροί κρατήρες στην επιφάνεια.

pizza potato gratin-5

Και φυσικά, από εκεί και πέρα, προσθέτεις και όποια άλλα υλικά θέλεις. Σκέψου το σαν να φτιάχνεις ή να παραγγέλνεις την αγαπημένη σου πίτσα. Μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδια, εσύ ξέρεις καλύτερα τι σου αρέσει, και τι αρέσει και σε εκείνους που θα φάνε. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το πώς θα κόψεις τις πατάτες και πώς θα τις τοποθετήσεις στο ταψί. Δεν θέλουμε πολύ χοντρές φέτες, θέλουμε να έχουν όσο το δυνατόν το ίδιο πάχος όλες οι φέτες, και θέλουμε να καλύπτουν όλη την επιφάνεια, να μην αφήνουν κενά. Σκέψου την κάθε στρώση της πατάτας σαν τη βάση της πίτσας σου.

pizza potato gratin-6

Κι αφού ούτως ή άλλως Ιταλία δεν θα πάμε σύντομα, για να φάμε ιταλική πίτσα στην πηγή, τα παιδιά ποιος ξέρει για πόσο θα είναι στο σπίτι κλεισμένα, και επομένως μια λιχουδιά παραπάνω τους αξίζει, αν κι εσύ βρίσκεσαι μαζί τους κλεισμένος/η σπίτι, σκέφτεσαι καλύτερη ευκαιρία για να πειραματιστείς στην κουζίνα, να τους καλοπιάσεις όλους και να ταξιδέψεις ταυτόχρονα, τουλάχιστον γευστικά;

Άντε και καλή μας υπομονή, με λογική και σύνεση…

pizza potato gratin-7

Ογκρατέν πατάτας σαν πίτσα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 500 ml σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά (έτοιμη ή σπιτική)
  • 25-30 φέτες ιταλικό σαλάμι
  • 15 φέτες μοτσαρέλα
  • 8-10 φέτες γκούντα
  • 50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
  2. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι τόσο ώστε να λιώνουν.
  3. Τις στραγγίζουμε, περιμένουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
  4. Απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα ντομάτας στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους.
  5. Τοποθετούμε τις μισές φέτες πατάτας με τρόπο ώστε να καλύπτουν όλη την επιφάνεια του σκεύους.
  6. Ρίχνουμε και απλώνουμε λίγη ακόμα σάλτσα.
  7. Τοποθετούμε τις φέτες του σαλαμιού με τρόπο ώστε να καλύπτουν όλες τις πατάτες.
  8. Ρίχνουμε και απλώνουμε λίγη ακόμα σάλτσα.
  9. Τοποθετούμε τις μισές φέτες της μοτσαρέλας καλύπτοντας το σαλάμι και από πάνω τοποθετούμε όλες τις φέτες γκούντα με τον ίδιο τρόπο.
  10. Ρίχνουμε και απλώνουμε λίγη ακόμα σάλτσα.
  11. Τοποθετούμε τις υπόλοιπες πατάτες, κατά τον ίδιο τρόπο.
  12. Ρίχνουμε και απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα.
  13. Τοποθετούμε τις υπόλοιπες φέτες της μοτσαρέλας με τρόπο ώστε να καλύπτουν όλες τις πατάτες.
  14. Ρίχνουμε από πάνω ομοιόμορφα την παρμεζάνα.
  15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί χρυσή κρούστα στην επιφάνεια.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply