Όχι, δεν κάνεις λάθος, βλέπεις άλλη μία συνταγή για μπισκότα σοκολάτας, τη στιγμή που υπάρχει μία στο blog τέσσερα posts πιο παλιά… κανένα μήνα δηλαδή. Τι έγινε; Έγινε ότι όταν ανακαλύπτω μία συνταγή για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, δεν μπορώ παρά να το μοιραστώ μαζί σας, ακόμη κι αν φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι επαναλαμβάνομαι. Σας εγγυώμαι σήμερα λοιπόν ότι δεν επαναλαμβάνομαι. Γιατί τα σημερινά είναι μπισκότα σοκολάτας χωρίς αλεύρι, και ναι, έχουν μόνο 3 βασικά υλικά.
Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που σε δημοσκόπηση στα instagram stories μου μία επιλογή έλαβε 100%… Δε φταίω εγώ λοιπόν, εσείς φταίτε. Εγώ σας ρώτησα αν θέλετε να ξαναδείτε μπισκότα σοκολάτας και όλοι όσοι απαντήσατε (δεν ήσασταν και λίγοι), απαντήσατε ότι θέλατε. Ε ορίστε λοιπόν. Το ξέρω, το ξέρω. Όσες συνταγές για σοκολατένια μπισκότα κι αν δοκιμάσεις, πάντα υπάρχει χώρος για μία καινούργια. Ειδικά όταν -ξαναλέω- δεν έχουν αλεύρι, και έχουν μόνο 3 βασικά υλικά (το άρωμα και η έξτρα σοκολάτα δεν μετράνε. Ναι, έχουν και έξτρα σοκολάτα).
Αφορμή για να δοκιμάσω αυτά τα μπισκότα στάθηκε μία καρμπονάρα. What??? Ναι, ναι, σωστά διαβάζεις. Μία καρμπονάρα. Μία αυθεντική ιταλική καρμπονάρα στην οποία χρησιμοποίησα 4 κρόκους αβγών. Η καρμπονάρα φαγώθηκε (κατασπαράχθηκε θα έλεγα), αλλά εγώ έμεινα με 4 ασπράδια αβγών, και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Σε τέτοιες περιπτώσεις (γιατί είμαι από αυτές που τους συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο…) συνήθως καταλήγω να φτιάχνω μαρέγκες, οι οποίες συνήθως καταλήγουν να γίνουν πάβλοβα (αλήθεια, εσύ έχεις δοκιμάσει την πάβλοβα που έφτιαξα προ αμνημονεύτων ετών εδώ;;;). Αυτή τη φορά όμως δεν είχα καμία αφορμή για να ετοιμάσω ένα τόσο γκράντε επιδόρπιο, αλλά δεν ήθελα ούτε και να πετάξω τα ασπράδια.
Και κάπως έτσι, κατέληξα εδώ. Ούτως ή άλλως, με ένα νήπιο στο σπίτι, τα μπισκότα είναι κάτι που φτιάχνεται σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, και, όπως ισχύει και για τα περισσότερα παιδάκια, του Γιώργου δώστου σοκολατένια μπισκότα και δεν θέλει τίποτα άλλο για να είναι ευτυχισμένος. Μια συνταγή ανακύκλωσης άλλωστε είναι κάτι που πάντα κάνει και εμένα ευτυχισμένη, αφού πραγματικά λυπάμαι να πετάω οτιδήποτε στην κουζίνα.
Τα μπισκότα αυτά λοιπόν είναι λεπτά, τραγανά απ’ έξω και μαστιχωτά μέσα, και κάνουν αυτό το τέλειο κρακ κρακ κρακ, τόσο στην όψη, όσο και στη δαγκωνιά, αρκεί βέβαια, να προσέξεις πολύ το ψήσιμό τους. Μπορείς να είσαι ένας πιο λογικός και εγκρατής άνθρωπος και να τα κάνεις μικρά, οπότε ακολούθησε τις συμβουλές μου στη συνταγή παρακάτω, ή μπορεί να είσαι σαν εμένα και να φτιάξεις μπισκότα-τέρατα, στο μέγεθος της παλάμης σου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει, πρέπει, πρέπει να προσέξεις, είναι να δείξεις τρομερή αυτοσυγκράτηση και να τα αφήσεις να κρυώσουν πάρα μα πάρα πολύ καλά όταν τα βγάλεις από το φούρνο, για να μη σου σπάσουν και διαλυθούν, και μετά να λες “τι χάλια συνταγή μας έδωσε τώρα αυτή”. Θα περιμένεις. Πολύ. Και μετά θα τα βγάλεις πολύ προσεκτικά από το ταψί, θα έχουν κολλήσει ελαφρώς στη λαδόκολλα που ο-πωσ-δή-πο-τε θα χρησιμοποιήσεις, θα τα ξεκολλήσεις με ντελικάτες κινήσεις, και θα είναι όλα μια χαρά, όπως πρέπει.
Με αφορμή μια καρμπονάρα ή χωρίς καμία αφορμή λοιπόν, σε παρακαλώ να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτά τα μπισκότα, αυτά τα τόσο σοκολατένια, γλυκά, αλλά ελαφριά μπισκότα, που δεν έχουν αλεύρι, γίνονται σε ελάχιστα λεπτά, και τρώγονται σε ακόμα λιγότερα.
Και τώρα που το σκέφτομαι, συνταγή για καρμπονάρα δεν έχω εδώ μέσα… Μήπως την επόμενη φορά να κάνω πάλι μία δημοσκόπηση;;;
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 18
- 350 γραμ. ζάχαρη άχνη
- 80 γραμ. κακάο
- 4 ασπράδια αβγών
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γραμ. σταγόνες κουβερτούρας (προαιρετικά)
- Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη και το κακάο.
- Προσθέτουμε τα ασπράδια (χωρίς να τα έχουμε χτυπήσει) και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας, εφόσον το επιθυμούμε, και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά του φούρνου.
- Με ένα κουτάλι της σούπας μοιράζουμε το μείγμα στα ταψιά (9 στο καθένα για μεγάλα μπισκότα σαν τα δικά μου).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 10-12 λεπτά (αν επιλέξουμε να φτιάξουμε μικρότερα μπισκότα ελέγχουμε το φούρνο και τα βγάζουμε 3-4 λεπτά νωρίτερα).
- Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά (τουλάχιστον για μισή ώρα) πριν τα βγάλουμε από το ταψί.
- Τα ξεκολλάμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα γιατί σπάζουν εύκολα.
- Αποθηκεύουμε τα μπισκότα σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς για περίπου μία εβδομάδα.
Η αρχική συνταγή εδώ.
6 Comments
Στα μπισκότα λέμε πάντα ναι, ειδικά όταν είναι σοκολατένια και πανεύκολα!
Αυτή η “κρακελέ” επιφάνεια με ξετρελαίνει!
Σε φιλώ
Να τι θα κάνω το Σαββατόκυριακο. Θα τρώω μπισκότα!
Πόσο λαχταριστά! Τα θέλω όλα!!!
ωωωωωω υπεροχα!!! οντως αυτο το κρακελε εφε στην επιφανεια ειναι ολα τα λεφτα
Οταν τα βγαζω με το κουταλι ειναι πολυ ρευστο το μειγμα και γλιστράει.Τι να κανω;;;
Καλησπέρα άντυ,
έλεγξε αν θες πάλι τις αναλογίες, είναι πολύ σημαντικό να τις τηρήσεις. Μήπως ήταν πάρα πολύ μεγάλα τα αβγά;