Φακοκεφτέδες
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 24 τεμάχια
Υλικά
  • 250 γραμ. φακές
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κύβος λαχανικών
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. baking powder
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5 κ.σ. αλεύρι
  • 250 ml αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε κρύο νερό. Μόλις πάρουν μία βράση τις στραγγίζουμε.
  2. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε και αυτό για μισό λεπτό.
  4. Ρίχνουμε ένα λίτρο ζεστό νερό στην κατσαρόλα, μαζί με τον κύβο και τις φακές.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε να βράζει για 25 περίπου λεπτά.
  6. Στο μεταξύ, σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το μπούκοβο, το κύμινο, την πάπρικα και το baking powder.
  7. Στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  8. Μεταφέρουμε τις φακές στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο multi, προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και τις αλέθουμε τόσο, ώστε να διαλυθούν, αλλά να μη γίνουν τελείως πουρές.
  9. Μεταφέρουμε το μείγμα με τις φακές σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
  10. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα πατάμε ελαφρώς να πλατύνουν.
  11. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το αραβοσιτέλαιο να κάψει καλά.
  12. Τηγανίζουμε τους φακοκεφτέδες λίγους λίγους, για περίπου ένα λεπτό από κάθε πλευρά.
  13. Τους μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
  14. Σερβίρουμε με το ντιπ γιαουρτιού.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/03/lentil-fritters.html