Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Chocolate Gingerbread Cupcakes (Σοκολατένια κεκάκια Gingerbread)

1 Δεκεμβρίου 2020

25 μέρες για τα Χριστούγεννα. 25 μέρες για την πιο μαγική γιορτή του χρόνου. Και πόσο τη χρειαζόμαστε φέτος αυτή τη μαγική γιορτή… Γι΄αυτό και φέτος έχω αποφασίσει να κάνω την κάθε μία από αυτές τις 25 ξεχωριστή και λαμπερή. Bring on the Christmas cheer λοιπόν, και ποιο είναι το καλύτερο μέρος να ξεκινήσεις για να φέρεις τη μαγεία στο σπίτι; Η κουζίνα φυσικά.

chocolate gingerbread cupcakes-1

Ναι, είναι πολύ πιεστικός και δύσκολος ο Δεκέμβρης που μπαίνει. Ναι, τα συναισθήματα είναι δύσκολα. Ναι, η κλεισούρα για τόσο μεγάλο διάστημα μας έχει καταβάλει. Αλλά να σου πω και κάτι; Κάθε χρόνο παραπονιέμαι ότι έρχονται Χριστούγεννα και δεν προλαβαίνω να απολαύσω το σπίτι μου. Γιατί το θέλω πολύ το σπίτι μου τα Χριστούγεννα. Και φέτος έχω αποφασίσει ότι αυτό που θα μου δώσει χαρά, αυτό που θα με κάνει να ξεχάσω όλα τα άλλα, όλο αυτό το δύσκολο και κακό που συμβαίνει γύρω μας, είναι το σπίτι μου, και ναι, ίσως για πρώτη φορά, έχω τόσο χρόνο να το απολαύσω.

chocolate gingerbread cupcakes-4

Και τα παιδιά… τα παιδιά που ζορίζονται πιο πολύ από όλους, που έχουν στερηθεί τους φίλους τους και την ομορφιά της καθημερινότητας τους, αυτά αξίζουν περισσότερο να ζήσουν τα πιο ζεστά, τα πιο αγαπησιάρικα Χριστούγεννα. Οπότε, η καθημερινότητα, από σήμερα κιόλας, εκτός από τηλεμαθήματα, 6άρια και βιντεοκλήσεις, γεμίζει με παραμύθια, τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια. Και για να μην ξεχνάμε τα δικά μας παιχνίδια, αλεύρι και ζάχαρη, βούτυρο και αβγά, του κόσμου τα μυρωδικά και πολλά πολλά χρώματα και αρώματα, γίνονται τα εφόδια για να φτιάξουμε αναμνήσεις.

chocolate gingerbread cupcakes-3

Γιατί τα γλυκά ψησίματα έχουν τον πρώτο λόγο. Μπισκότα και κεκάκια, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, έχουμε να ψήσουμε πολλά ταψιά! Γιατί να μην ξεκινήσουμε λοιπόν με κάτι διαφορετικό, με κάτι πέρα από τα συνηθισμένα; Τα μπισκοτάκια gingerbread έχουν γίνει μέρος της δικής μας χριστουγεννιάτικης παράδοσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ήθελα από καιρό να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό με τον πικάντικο και ιδιαίτερο συνδυασμό των κυρίαρχων μπαχαρικών τους, και φυσικά, όπως συνήθως, ήθελα να τον παντρέψω με τη σοκολάτα. Κάπως έτσι λοιπόν, και μετά από δοκιμές και πειράγματα πολλών συνταγών και συνδυασμών, κατέληξα σε αυτά τα υπέροχα σοκολατένια gingerbread κεκάκια, με το μοναδικό frosting με τυρί κρέμα και κανέλα.

chocolate gingerbread cupcakes-5

Το ιδιαίτερο άρωμα του gingerbread από μόνο του φωνάζει Χριστούγεννα. Τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο. Άρωμα βαθύ, σοβαρό, πικάντικο και γαργαλιστικό. Στην αρχή ο συνδυασμός του με τη σοκολάτα δεν μου φαινόταν η καλύτερη ιδέα. Ωωω, πόσο λάθος έκανα. Είναι ιδανικός. Είναι ιδανικός για το απογευματινό τσάι, είναι ιδανικός για να σε τονώσει και να σε ξυπνήσει με την πρώτη μπουκιά. Στην αρχή σε ξαφνιάζει ευχάριστα. Μετά αρχίζει και έχει νόημα και όλες οι γεύσεις χορεύουν στο στόμα σου. Το αρωματισμένο με κανέλα γλάσο με το cream cheese ολοκληρώνει το αποτέλεσμα, και μέχρι να τελειώσεις το πρώτο, αρχίζεις να σκέφτεσαι το επόμενο.

chocolate gingerbread cupcakes-6

Τα μπισκότα που ψήθηκαν μαζί για να ολοκληρώσουν το αρωματικό υπερθέαμα του σαββατοκύριακου στην κουζίνα είναι τα απλά και κλασικά μπισκότα gingerbread που έφτιαξα για πρώτη φορά πριν από χρόνια και συνεχίζω κάθε χρόνο να φτιάχνω. Άλλος ένας ιδανικός φίλος του τσαγιού και του καφέ, σε βάζουν σε δίλημμα “κεκάκι ή μπισκοτάκι”, και σε κάνουν να θες να δαγκώνεις μια το ένα και μια το άλλο.

chocolate gingerbread cupcakes-8

Ψησίματα λοιπόν, πολλά ψησίματα. Άλλωστε, βόλτες σε χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα βγούμε, βόλτες για ψώνια και καφέ δεν θα βγούμε, σε χριστουγεννιάτικα πάρτυ δεν θα πάμε, σε μεγάλα τραπέζια και γιορτές δεν θα πάμε, τον καφέ μας και τη ζεστή μας σοκολάτα θα τα πιούμε στο σπίτι, τα κρασάκια μας θα τα πιούμε με τους δικούς μας επίσης στο σπίτι, τα τραπέζια μας θα είναι μεταξύ μας, οπότε όλα αυτά καλό είναι να τα απολαύσουμε στο maximum. Να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις, όσο πιο πολλές μπορούμε, να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα.

chocolate gingerbread cupcakes-10

Κι αν θες ιδέες για περισσότερα χριστουγεννιάτικα κέικ, εδώ σου έχω τα πάντα. Από το κέικ με Gluhwein μέχρι το κλασικό εγγλέζικο Christmas fruit cake, από τα brownies χριστουγεννιάτικα δεντράκια με μέντα, μέχρι τα mini brownies με λευκή σοκολάτα, και από τα χιονισμένα χριστουγεννιάτικα κεκάκιατης παιδικής μου ηλικίας μέχρι τα muffins με μανταρίνι και cranberries, τα ιδανικά για το χριστουγεννιάτικο πρωινό μας, όλα είναι εδώ.

chocolate gingerbread cupcakes-9

Καλό μήνα λοιπόν, καλό, γλυκό, χουχουλιάρικο, άκρως χριστουγεννιάτικο μήνα. Ας είναι για όλους ένας μήνας ήρεμος, με υγεία και πολλές χαμογελαστές οικογενειακές στιγμές. Και φυσικά πολλά πολλά ψησίματα….

chocolate gingerbread cupcakes-7

Chocolate Gingerbread Cupcakes (Σοκολατένια κεκάκια Gingerbread)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • για τα κεκάκια
  • 230 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γραμ. κακάο
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. σκούρη καστανή ζάχαρη
  • 100 γραμ. μέλι
  • 1 αβγό
  • 120 ml νερό
  • για το γλάσο
  • 40 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γραμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1-2 κ.σ. γάλα (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα κεκάκια. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών υλικών σε εκείνο των στερεών και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε και το αβγό και ανακατεύουμε.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 θήκες στην φόρμα των muffins.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 20-25 λεπτά. Δοκιμάζουμε στα 20 λεπτά και ψήνουμε μέχρι να κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καθαρή.
  7. Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Δεν τα γλασάρουμε, παρά μόνο όταν έχουν κρυώσει εντελώς.
  8. Για το γλάσο, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα, μέχρι να μαλακώσουν.
  9. Ρίχνουμε λίγη λίγη την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  10. Προσθέτουμε την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  11. Αν το μείγμα είναι πολύ σκληρό, προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, μέχρι να έχουμε την επιθυμητή, απαλή υφή.
  12. Μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, το αφήνουμε στο ψυγείο.
  13. Στολίζουμε τα κεκάκια με το γλάσο, και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  14. Αν δεν καταναλωθούν αμέσως, εφόσον τα γλασάρουμε, πρέπει να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply