Ζαχαροπλαστείο, Πάρτυ, Συνταγές, Τούρτες

Τούρτα σοκολάτα με φρέσκιες φράουλες

2 Απριλίου 2020

Κι επειδή μέσα στη ζωή είναι όλα, μας έτυχε κι εμάς να γιορτάζουμε γενέθλια εν μέσω καραντίνας. Και τι γενέθλια. Τα 2α του μικρού Ανέστη. Δεν του έφτανε του ανθρώπου δηλαδή που, χωρίς να καταλαβαίνει γιατί, τον κλείσαμε ξαφνικά μέσα στο σπίτι, εκεί που τον είχαμε κάθε μέρα βόλτα βρέξει-χιονίσει, θα έχανε και την ευκαιρία να σβήσει τα κεράκια της τούρτας του με μπούγιο. Ε τουλάχιστον του οφείλαμε μια τούρτα περιποιημένη. Και οφείλαμε και σε εμάς μια γερή δόση σοκολάτας για όλο αυτό που περνάμε. Μια τούρτα σοκολάτα λοιπόν, με μπόλικες φράουλες που ήθελα ούτως ή άλλως να χρησιμοποιήσω στο πάρτυ που αρχικά είχα στο μυαλό μου.

chocolate strawberry cake-2

Γιατί αν δεν χρησιμοποιήσεις φράουλες στην τούρτα γενεθλίων του μοναδικού μέλους της οικογένειας που γιορτάζει την άνοιξη, πότε θα χρησιμοποιήσεις. Και μπορεί το πάρτυ που σχεδίαζα από καιρό πριν να πήγε περίπατο, διότι όλοι πλέον ξέρουμε τι κάνει ο Θεός όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, αλλά πάρτυ θα έκανα, και δε σήκωνα κουβέντα γι’ αυτό. Ήταν άλλωστε και μια καλή ευκαιρία να δώσω λίγη χαρά και την αίσθηση ότι αυτή ήταν μια μέρα διαφορετική από τις υπόλοιπες, τόσο στον μεγάλο, το Γιώργο, όσο και σε εμάς που μέρα με τη μέρα την παλεύουμε όλο και λιγότερο.

chocolate strawberry cake

Γενέθλια στην εποχή της καραντίνας λοιπόν. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Καταρχάς πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Γιατί μπορεί εσύ να την έχεις δει εντελώς διαφορετικά από εμένα και η σκέψη οποιασδήποτε εορταστικής ατμόσφαιρας στο σπίτι θα σου προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη μιζέρια. Απόυτα δεκτό και σεβαστό. Στην περίπτωση αυτή μην κάνεις τίποτα. Μπορείς απλά να αγοράσεις την τούρτα σοκολάτα από όποιο ζαχαροπλαστείο βρεις ανοιχτό και να τη φας όλη μόνος σου.

chocolate strawberry cake-4

Αν πάλι θεωρείς ότι θα σου άρεσε να σπάσεις τη μονοτονία των ημερών γιορτάζοντας τα γενέθλιά σου ή, όπως στη δική μου περίπτωση, έχεις μικρά παιδιά και θέλεις να τους προσφέρεις μια ευκαιρία για διασκέδαση, είναι πάρα πολύ απλό να τα καταφέρεις. Μπορείς να ξεκινήσεις από τη διακόσμηση. Ψάξε λίγο στα συρτάρια, κάπου θα βρεις μερικά μπαλόνια καταχωνιασμένα, ειδικά αν κυκλοφορούν στο σπίτι πιτσιρίκια. Επίσης, εκμεταλλεύσου την κατάσταση και ξαναχρησιμοποίησε διακοσμήσεις από προηγούμενα πάρτυ, το ξέρω ότι τα κρατάς όλα, το ξέρω γιατί το κάνω κι εγώ και να που ήρθε η ώρα να χρησιμεύσουν. Συνέχισε με το μπουφέ. Ποιο μπουφέ; Δεν έχει καμία σημασία. Δώσε απλά την αίσθηση στα παιδιά ότι σήμερα το τραπέζι είναι αλλιώτικο, φτιάξε μικρές ποσότητες από πραγματάκια που ξέρεις ότι τους αρέσουν και δήλωσε ότι σήμερα τρώτε στο σαλόνι, γιατί έχετε πάρτυ!

chocolate strawberry cake-6

Και φυσικά χρειάζεσαι μια τούρτα. Κοίτα, δεν θα σε πιέσω. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι είναι πιθανόν να μην έχεις καμία διάθεση να φτιάχνεις τούρτες. Αλλά και πάλι, μπορεί να είσαι από εκείνους που αυτές τις μέρες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ποτέ και να πεις “αν όχι τώρα, τότε πότε;”. Πάντως αν αποφασίσεις να τη φτιάξεις, βάλε στο μυαλό σου το εξής: Ζουμερό φραουλοσοκολατένιο κέικ για βάση, φρέσκιες φράουλες στη μέση και από πάνω, απόλυτα σοκολατένια μους, και έχεις μπροστά σου την τέλεια τούρτα σοκολάτα με φράουλες. Δροσερή, απόλυτα ανοιξιάτικη, και λαχταριστά σοκολατένια. Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη, απλώς, όπως οι περισσότερες τούρτες, έχει μερικά ενδιάμεσα στάδια, και απαιτεί λίγο χρόνο και φροτίδα για να γίνει, εκτός από νόστιμη, και όμορφη. Στα highlights του προφίλ μου στο Instagram, θα βρεις την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα, η οποία έχει γίνει κατά βάση από το Γιώργο, οπότε καταλαβαίνεις ότι αν μπορεί να την φτιάξει ένα 7χρονο παιδί, τότε, πόσο δύσκολη να είναι;

chocolate strawberry cake-5

Και τι αλλο χρειάζεται ένα πάρτυ για να είναι επιτυχημένο; Κόσμο θα μου πεις, και θα έχεις και δίκιο. Εντάξει, το καταλαβαίνω και το δέχομαι ότι τίποτα δε συγκρίνεται με τις αγκαλιές και τα φιλιά των αγαπημένων μας τη στιγμή της τούρτας. Όμως στην εποχή των social media και της πραγματικότητας που ζούμε αυτόν τον καιρό, όταν πίνεις τον καφέ με τη μαμά σου ή την κολλητή σου μέσα από μια οθόνη, όταν κάνεις όλα τα meetings της δουλειάς με τηλεδιάσκεψη, ένα εξ’ αποστάσεως πάρτυ, στο οποίο μπορούν να μαζευτούν όλοι όσοι θέλεις να γιορτάσεις μαζί τους μπορεί να σου δώσει την αίσθηση ότι η ουσία της γιορτής είναι εκεί, και δεν αλλάζει, όσο κι αν απομακρυνόμαστε. Και ξέρεις κάτι; Ας είμαστε όλοι καλά, ας τελειώσει αισίως όλο αυτό και θα έχουμε να το θυμόμαστε ως το πιο διαφορετικό πάρτυ που κάναμε ποτέ, ως το πάρτυ “θυμάσαι τότε στην καραντίνα που ο Ανέστης έσβησε τα κεράκια του live στο Instagram και γελούσαμε που δεν μπορούσε να κάνει φουουου;;;”…

Φιλιά πολλά και stay safe…

chocolate strawberry cake-7

 

Τούρτα σοκολάτα με φρέσκιες φράουλες

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • για τη βάση της τούρτας
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. κουβερτούρα
  • 300 γραμ. μαρμελάδα φράουλα
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 150 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • για τη μους σοκολάτας
  • 170 γραμ. κουβερτούρα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος χωρισμένη σε 100 και 200 ml (τα 200 θα πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν)
  • επιπλέον
  • 15-20 φράουλες περίπου (ανάλογα με το μέγεθος)
  • χρωματιστή τρούφα
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη βάση της τούρτας. Σε ένα κατσαρολάκι, με αντικολλητικό πάτο κατά προτίμηση, βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα να λιώσουν και ανακατεύουμε.
  2. Λίγο πριν λιώσουν τελείως, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, και μόλις γίνει χλιαρό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαρμελάδα (δες tip στις σημειώσεις).
  4. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με αβγοδάρτη.
  5. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ. με αποσπώμενη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 25-30 λεπτά.
  7. Δοκιμάζουμε με με τη μέθοδο της οδοντογλυφίδας αν είναι έτοιμη, και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την ξεφορμάρουμε.
  8. Όταν έχει κρυώσει τελείως, ξαναβάζουμε το "στεφάνι" της φόρμας, ή προσαρμόζουμε πάνω της ένα τσέρκι.
  9. Τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια της βάσης φράουλες, όσο το δυνατόν ιδίου μεγέθους. Για πιο όμορφο αποτέλεσμα, τις φράουλες που θα είναι περιμετρικά της τούρτας, τις κόβουμε στη μέση κάθετα και τις τοποθετούμε γύρω-γύρω, ακουμπώντας το στεφάνι με την εσωτερική τους πλευρά.
  10. Όταν η βάση μας έχει κρυώσει, ετοιμάζουμε τη μους. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας μία γκανάς.
  11. Βάζουμε στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι τα 100 ml της κρέμας γάλακτος να ζεσταθούν πολύ.
  12. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και ρίχνουμε από πάνω τη ζεστή κρέμα γάλακτος.
  13. Αφήνουμε για ένα λεπτό και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα. Αν δεν λιώσει τελείως γιατί δεν έχει ζεσταθεί καλά η κρέμα, μπορούμε να ξαναβάλουμε το μπωλ με γκανάς στα μικροκύμματα για λίγα δευτερόλεπτα και να ξαναανακατέψουμε.
  14. Αφήνουμε τη γκανας στην άκρη και ετοιμάζουμε σαντιγί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, την οποία χτυπάμε με το μίξερ (με το εξάρτημα σύρμα).
  15. Όταν η σαντιγί μας έχει χτυπηθεί τόσο ώστε να στέκεται στο σύρμα (και όχι παραπάνω για να μην "κόψει"), την προσθέτουμε στην γκανάς και με πολύ απαλές κινήσεις, σαν να τη διπλώνουμε, την ανακατεύουμε με την γκανάς, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, μία λεία μους.
  16. Ρίχνουμε τη μους πάνω από τις φράουλες και την απλώνουμε απαλά με μία σπάτουλα, πιέζοντας πάρα πολύ ελαφρά, για να φτάσει και ανάμεσα στις φράουλες.
  17. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε κατά προτίμηση όλο το βράδυ της προηγουμένης από την ημέρα που θέλουμε να τη σερβίρουμε, ή έστω, την αφήνουμε τουλάχιστον για 5-6 ώρες πριν την κόψουμε, για να σφίξει καλά η μους.
  18. Όταν έχει σφίξει πια καλά η μους, ξεφορμάρουμε την τούρτα και τη στολίζουμε με τρούφα, χρωματιστά κας κας ή κάνουμε οποιαδήποτε διακόσμηση της αρεσκείας μας.
Σημειώσεις
1. Η συνταγή για τη βάση είναι αυτήπου έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθον για cupcakes.
2. Η συνταγή για τη μους είναι από εδώ.
3. Αν η μαρμελάδα μας έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου μέσα, καλό είναι να τη χτυπήσουμε λίγο με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι, αν δεν έχουμε), γιατί διαφορετικά τα κομμάτια θα βαρύνουν τη ζύμη και θα την κάνει να "καθήσει".

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply