Τούρτα σοκολάτα με φρέσκιες φράουλες
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • για τη βάση της τούρτας
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. κουβερτούρα
  • 300 γραμ. μαρμελάδα φράουλα
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 150 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • για τη μους σοκολάτας
  • 170 γραμ. κουβερτούρα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος χωρισμένη σε 100 και 200 ml (τα 200 θα πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν)
  • επιπλέον
  • 15-20 φράουλες περίπου (ανάλογα με το μέγεθος)
  • χρωματιστή τρούφα
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη βάση της τούρτας. Σε ένα κατσαρολάκι, με αντικολλητικό πάτο κατά προτίμηση, βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα να λιώσουν και ανακατεύουμε.
  2. Λίγο πριν λιώσουν τελείως, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, και μόλις γίνει χλιαρό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαρμελάδα (δες tip στις σημειώσεις).
  4. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με αβγοδάρτη.
  5. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ. με αποσπώμενη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 25-30 λεπτά.
  7. Δοκιμάζουμε με με τη μέθοδο της οδοντογλυφίδας αν είναι έτοιμη, και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την ξεφορμάρουμε.
  8. Όταν έχει κρυώσει τελείως, ξαναβάζουμε το "στεφάνι" της φόρμας, ή προσαρμόζουμε πάνω της ένα τσέρκι.
  9. Τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια της βάσης φράουλες, όσο το δυνατόν ιδίου μεγέθους. Για πιο όμορφο αποτέλεσμα, τις φράουλες που θα είναι περιμετρικά της τούρτας, τις κόβουμε στη μέση κάθετα και τις τοποθετούμε γύρω-γύρω, ακουμπώντας το στεφάνι με την εσωτερική τους πλευρά.
  10. Όταν η βάση μας έχει κρυώσει, ετοιμάζουμε τη μους. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας μία γκανάς.
  11. Βάζουμε στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι τα 100 ml της κρέμας γάλακτος να ζεσταθούν πολύ.
  12. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και ρίχνουμε από πάνω τη ζεστή κρέμα γάλακτος.
  13. Αφήνουμε για ένα λεπτό και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα. Αν δεν λιώσει τελείως γιατί δεν έχει ζεσταθεί καλά η κρέμα, μπορούμε να ξαναβάλουμε το μπωλ με γκανάς στα μικροκύμματα για λίγα δευτερόλεπτα και να ξαναανακατέψουμε.
  14. Αφήνουμε τη γκανας στην άκρη και ετοιμάζουμε σαντιγί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, την οποία χτυπάμε με το μίξερ (με το εξάρτημα σύρμα).
  15. Όταν η σαντιγί μας έχει χτυπηθεί τόσο ώστε να στέκεται στο σύρμα (και όχι παραπάνω για να μην "κόψει"), την προσθέτουμε στην γκανάς και με πολύ απαλές κινήσεις, σαν να τη διπλώνουμε, την ανακατεύουμε με την γκανάς, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, μία λεία μους.
  16. Ρίχνουμε τη μους πάνω από τις φράουλες και την απλώνουμε απαλά με μία σπάτουλα, πιέζοντας πάρα πολύ ελαφρά, για να φτάσει και ανάμεσα στις φράουλες.
  17. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε κατά προτίμηση όλο το βράδυ της προηγουμένης από την ημέρα που θέλουμε να τη σερβίρουμε, ή έστω, την αφήνουμε τουλάχιστον για 5-6 ώρες πριν την κόψουμε, για να σφίξει καλά η μους.
  18. Όταν έχει σφίξει πια καλά η μους, ξεφορμάρουμε την τούρτα και τη στολίζουμε με τρούφα, χρωματιστά κας κας ή κάνουμε οποιαδήποτε διακόσμηση της αρεσκείας μας.
Σημειώσεις
1. Η συνταγή για τη βάση είναι αυτήπου έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθον για cupcakes.
2. Η συνταγή για τη μους είναι από εδώ.
3. Αν η μαρμελάδα μας έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου μέσα, καλό είναι να τη χτυπήσουμε λίγο με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι, αν δεν έχουμε), γιατί διαφορετικά τα κομμάτια θα βαρύνουν τη ζύμη και θα την κάνει να "καθήσει".
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/04/chocolate-strawberry-cake.html