Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Γιαουρτλού κεμπάπ

26 Μαρτίου 2020
giaourtlou kebap-2

Ζούμε τις μέρες που το #menoumespiti έχει κάνει τους πάντες να μαγειρεύουν σαν τρελλοί. Όμως τους πάντες. Όπου και να γυρίσεις, συνταγές. Συνταγές στο instagram, συνταγές στα stories, live συνταγές, όλοι μαγειρεύουν. Μάγειρες, food bloggers, influencers, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ο κόσμος όλος, όλοι μαγειρεύουν. Κι εγώ μαγειρεύω. Μαγειρεύω περισσότερο. Μαγειρεύω καλύτερα. Μαγειρεύω πιο μερακλίδικα. Έχω θυμηθεί συνταγές από παλιά, συνταγές που συνήθως απολαμβάνουμε τα σαββατοκύριακα ή όταν τρώμε έξω, συνταγές που θέλουν λίγη περισσότερη φροντίδα. Όπως αυτό το γιαουρτλού.

giaourtlou kebap

Η αλήθεια είναι ότι τις καθημερινές εξακολουθώ να μην έχω τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο, μια και τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας δουλεύω από το σπίτι. Δεν ξέρω αν το έχετε δοκιμάσει με δυο παιδιά, ή μάλλον, με ένα παιδί του δημοτικού και με ένα δίχρονο, πάντως, για να το στρογγυλέψουμε λίγο, πρέπει να πούμε ότι απλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Ας πούμε απλά ότι τις προάλλες, η συνάδελφος με την οποία μιλούσα στο τηλέφωνο κάποια στιγμή, κατέληξε να μιλάει με τον Ανέστη, ο οποίος μου άρπαξε το τηλέφωνο θυμωμένος που δεν του έδινα την απαιτούμενη σημασία, και ας το αφήσουμε εκεί.

giaourtlou kebap-6

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι χρόνος πια υπάρχει. Και υπάρχει για όλα, ή έστω για τα περισσότερα. Οκ, μπορεί για τη δική μας κατηγορία (της εργαζόμενης μαμάς με δίχρονο, που περνάει τις μέρες της καραντίνας δουλεύοντας από το σπίτι) να μην προβλέπεται το binge watching ατελείωτων σειρών στην τηλεόραση, ή το διάβασμα βιβλίων, καθώς για κάποιον περίεργο λόγο, τη στιγμή που έχεις βάλει καφέ, έχεις χωθεί στον καναπέ και τολμάς να ανοίξεις την πρώτη σελίδα, κάποιος θα φωνάξει μαμά πεινάω (στην καλύτερη), ή θα έρθει να σε τραβήξει από το μανίκι για να κάτσεις στο πάτωμα να παίξεις μαζί του.

giaourtlou kebap-7

Όμως είπαμε, χρόνος υπάρχει για πολλά άλλα. Και κυρίως για μαγειρική, περιποιημένη και διαφορετική. Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, αντί να φτιάξω μπιφτεκάκια ή έστω σουτζουκάκια, έφτιαξα γιαουρτλού κεμπάπ. Το γιαουρτλού είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά σε όλο τον κόσμο. Συνδυάζει ιδανικά όλες τις αγαπημένες μου γεύσεις και υφές. Μικρά κεμπαπάκια από αρωματισμένο με ανατολίτικα μπαχαρικά κιμά, σάλτσα ντομάτας, πιτούλες και φυσικά, πλούσιο και δροσερό στραγγιστό γιαούρτι. Όλα μου τα αγαπημένα σε ένα πιάτο. Προφανώς και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξεις, θέλει απλώς λίγη φροντίδα για να στήσεις όλα τα πιάτα στο τραπέζι, αλλά πίστεψέ με, το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει πάντα.

giaourtlou kebap-8

Κι αν θες να κάνεις βέβαια το τραπέζι ακόμα πιο διασκεδαστικό, μπορείς να απλώσεις πιατέλες με όλα τα υλικά ξεχωριστά, και να σερβίρει ο καθένας το δικό του πιάτο, όπως ακριβώς το θέλει. Φρόντισε βέβαια να έχεις μπόλικα κεμπαπάκια, καθώς, έτσι μικρούτικα που είναι, εξαφανίζονται σαν στραγάλια… Σίγουρα πάντως θα δώσεις στο τραπέζι την αίσθηση της ταβέρνας, μια ψευδαίσθηση ότι βγήκατε έξω για φαγητό. Και με τα αρώματα που θα πλημμυρίσουν την κουζίνα, σίγουρα θα μπείτε όλοι στο κλίμα της πολίτικης κουζίνας.

giaourtlou kebap-9

Το μόνο πρόβλημα βέβαια με όόόλη αυτή τη μαγειρική, σε συνδυασμό με το ατελείωτο καθισιό σε καναπέδες και πολυθρόνες (ή έστω καρέκλες γραφείου) είναι τα κιλά που έχουν αρχίσει να μαζεύονται, και κάπως θα πρέπει να προσέξουμε λιγάκι, γιατί δε μας βλέπω καλά, όταν με το καλό βγούμε από την καραντίνα. Από την άλλη βέβαια, ας βγούμε όλοι καλά, υγιείς (οργανικά και ψυχολογικά), και μπορούμε να ασχοληθούμε μετά με τα κιλάκια. Στην τελική, όλοι θα είμαστε στην ίδια μοίρα….

Stay home, stay safe…

giaourtlou kebap-10

Γιαουρτλού κεμπάπ

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • για τα κεμπάπ
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, ή αρνίσιο ή ανάμεικτο
  • 2 αβγά
  • 3-4 φέτες ψωμιού τριμμένο στο μούλτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γ. κοφτό baking powder
  • 1 κ.γ. κοφτό κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι
  • για τη σάλτσα ντομάτας
  • 400 γραμ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ σκ. σκόρδο λιωμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • επιπλέον
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι
  • 6 πίτες για σουβλάκι
  • λίγο επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τον κιμά για τα κεμπάπ από την προηγούμενη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα.
  2. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ, ή τουλάχιστον για 5-6 ώρες.
  3. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά και μακρόστενα σουτζουκάκια.
  4. Τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη λειτουργία του γκριλ (αν ο φούρνος έχει γκριλ με αέρα, το προτιμάμε), στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  6. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 20 λεπτά.
  7. Ετοιμάζουμε και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπωλ το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, το κύμινο, την πάπρικα και το αλάτι, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε.
  8. Ψήνουμε τις πίτες στο φούρνο ή στην γκριλιέρα για περίπου 5-7 λεπτά.
  9. Συναρμολογούμε το γιαουρτλού. Κόβουμε τις πίτες στα 4, και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο την κάθε μία (τα 4 κομμάτια).
  10. Βάζουμε από πάνω 2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, από πάνω 4-5 κεμπάπ, από πάνω 1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα, και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό.

 

Σχετικά άρθρα

Χωρίς Σχόλια

Απάντηση