Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Βασιλόπιτα κέικ με άρωμα πορτοκαλιού, σοκολάτα και cranberries

30 Δεκεμβρίου 2019

Άραγε είσαι από εκείνους που λυπούνται ή χαίρονται που φεύγει το 2019; Περιμένεις με ανυπομονησία το 2020 ή λες “μια από τα ίδια”; Προσωπικά έχω πολλά που θα ήθελα να ξεχάσω από το χρόνο που φεύγει, αλλά έχω αποφασίσει ότι δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί του, θα περιμένω απλώς καρτερικά να δω τι θα φέρει αυτό το τόσο όμορφο όταν το βλέπεις, γλυκό όταν το ακούς, απόλυτα συμμετρικό όταν το σκέφτεσαι, 2020. Γι’ αυτό και αποφάσισα να του φτιάξω και ένα κέικ αρωματικό, πλούσιο και αρχοντικό, μια βασιλόπιτα για να το υποδεχτούμε όπως του αξίζει.

new year's cake 2

Είναι περίεργο όταν αλλάζει μία δεκαετία. Ειδικά όταν μέσα στην προηγούμενη έχουν αλλάξει τόσα πολλά πράγματα στη ζωή σου, σε εσένα τον ίδιο. Ειδικά όταν σε αυτή τη χρονιά αλλάζεις κι εσύ δεκαετία στη ζωή σου. Θες δε θες την κάνεις την ανασκόπηση. Και μαζί και την αυτοκριτική. Τι έκανα σωστά, τι έκανα λάθος, τι παραπάνω θα μπορούσα να έχω κάνει, πού έδωσα περισσότερο από όσο έπρεπε. Και μαζί και τα σχέδια. Αχ, τα σχέδια…

new year's cake 3

Ας αφήσω όμως τα σχέδια για άλλη ώρα και ας σου λίγα πράγματα για αυτή τη βασιλόπιτα. Οι βασιλόπιτες – κέικ δεν ήταν ποτέ μέρος της οικογενειακής μας παράδοσης. Γενικότερα, από όσο ξέρω, στη Θεσσαλονίκη δεν συνηθίζονταν. Έτσι λοιπόν οι μόνες βασιλόπιτες που ήξερα πάντα ήταν η βασιλόπιτα – τσουρέκι και η τριφτή βασιλόπιτα. Αυτό βέβαια όσον αφορά τις γλυκιές. Γιατί στο σπίτι μας πάντα μα πάντα, όταν λέμε βασιλόπιτα, εννοούμε την αλμυρή κρεατόπιτα με χειροποίητο φύλλο  της γιαγιάς μου. Έλα όμως που τα τελευταία χρόνια, θες επειδή οι συνταγές βρίσκονται πια παντού και εύκολα μπροστά στα μάτια μας συνέχεια, θες επειδή και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης αναζητούν συνεχώς κάτι καινούργιο και διαφορετικό, οι βασιλόπιτες – κέικ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στα δικά μας Πρωτοχρονιάτικα τραπέζια.

new year's cake 4

Ε, μια τέτοια χρονιά λοιπόν, που την περιμένω πώς και πώς, δεν θα δοκίμαζα κι εγώ κάτι διαφορετικό; Κάτι να την καλοπιάσω; Θυμήθηκα λοιπόν ότι στο τετράδιο των συνταγών της μαμάς μου, υπάρχει και μία συνταγή για ένα κέικ με φρούτα, την οποία η μαμά μου έχει πάρει από τη θεία μου, και στην οποία έχει υποσημείωση “γίνεται τέλεια βασιλόπιτα”. Χρόνια ήθελα να τη δοκιμάσω αυτή τη συνταγή. Ήρθε λοιπόν η σειρά της. Βέβαια, είμαι σίγουρη ότι ούτε η μαμά μου, ούτε και η θεία μου θα την αναγνωρίσουν όταν τη διαβάσουν. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, της άλλαξα τα φώτα. Η καρυδόψυχα, τα κόντιτα και οι σταφίδες έγιναν σταγόνες σοκολάτας και cranberries, το λεμόνι έγινε πορτοκάλι, το γάλα αντικαταστάθηκε από γιαούρτι, να μη στα πολυλογώ θεία, άλλη συνταγή.

new year's cake 5

Άλλη. Καινούργια. Πιο φρέσκια. Πιο σημερινή. Έτσι ακριβώς όπως θέλω να είναι και αυτή η νέα χρονιά. Το 2020. Μα δεν είναι υπέροχο να το γράφεις; Να το διαβάζεις; 2020. Αυτή η υπέροχα συμμετρική χρονιά, όπως ξαναείπα. Και όπως θα συνεχίσω να λέω μου φαίνεται. Γιατί μου αρέσει η συμμετρία.

Εύχομαι κάθε καλό σε όλους! Μακάρι το 2019 να πάρει μαζί του όσα δεν θέλετε να ξαναδείτε, και το 2020 να φέρει όλα αυτά που ονειρεύεστε, κι ακόμα περισσότερα!

new year's cake 6

Βασιλόπιτα κέικ με άρωμα πορτοκαλιού, σοκολάτα και cranberries

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 250 γραμ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 5 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 440 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 100 γραμ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
  • 100 γραμ. αποξηραμένα cranberries
  • για το γλάσο
  • 400 γραμ. γλυκό βανίλια υποβρύχιο
  • 1 ασπράδι αβγού
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε το κέικ χωρίζοντας τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά, μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού, συνεχίζοντας ενδιάμεσα το χτύπημα.
  5. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  6. Ανακατεύουμε το baking powder μέσα στο αλεύρι και ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές αλεύρι-μαρέγκα μέσα στο μείγμα του κέικ, ανακατεύοντας απαλά.
  7. Κρατάμε μία κουταλιά από το αλεύρι, με το οποίο αλευρώνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τα cranberries, πριν τα ενσωματούσουμε στο μείγμα, για να μην κολλήσουν στον πάτο.
  8. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και τα cranberries, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση, την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
  10. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ρίξουμε από πάνω το γλάσο.
  11. Ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε το γλυκό βανίλια σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
  12. Ταυτόχρονα, χτυπάμε το ασπράδι μαρέγκα.
  13. Μόλις η βανίλια λιώσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μία γεμάτη κουταλιά από το ασπράδι και ανακατεύουμε καλά.
  14. Μόλις το γλάσο αρχίσει να σφίγγει ελαφρώς, περιχύνουμε με αυτό το κέικ, ρίχνοντας κουταλιές σιγά-σιγά.
  15. Στολίζουμε με χρωματιστή τρούφα, κας κας ή όπως αλλιώς επιθυμούμε.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply