scroll down for the recipe in English
Πόσο συχνά αναζητάτε το τέλειο; Την τέλεια σύνταξη σε μια επιστολή, την τέλεια απλή μαύρη μπλούζα, το τέλειο χρώμα στα μαλλιά, την τέλεια στιγμή να πείτε κάτι σε κάποιον; Εγώ όλη την ώρα. Άντε, να αφήσω απ’ έξω τα μαλλιά, γιατί η φύση προνόησε και με έκανε τέτοιο μαυροτσούκαλο που οποιαδήποτε απόχρωση πιο ανοιχτή από το φυσικό μου θα ήταν τουλάχιστον αστεία, αλλά όλα τα άλλα, ναι, τα ψάχνω. Και όχι μόνο αυτά φυσικά. Διότι εννοείται ότι η αναζήτηση του τέλειου για μένα ξεκινά, συνεχίζεται και δεν τελειώνει ποτέ στην κουζίνα. Το τέλειο κέικ, το τέλειο σοκολατένιο μπισκότο, το τέλειο ψήσιμο στο κρέας, και η αναζήτηση για την τελειότητα συνεχίζεται…
Πόσο συχνά αναζητάτε το τέλειο; Την τέλεια σύνταξη σε μια επιστολή, την τέλεια απλή μαύρη μπλούζα, το τέλειο χρώμα στα μαλλιά, την τέλεια στιγμή να πείτε κάτι σε κάποιον; Εγώ όλη την ώρα. Άντε, να αφήσω απ’ έξω τα μαλλιά, γιατί η φύση προνόησε και με έκανε τέτοιο μαυροτσούκαλο που οποιαδήποτε απόχρωση πιο ανοιχτή από το φυσικό μου θα ήταν τουλάχιστον αστεία, αλλά όλα τα άλλα, ναι, τα ψάχνω. Και όχι μόνο αυτά φυσικά. Διότι εννοείται ότι η αναζήτηση του τέλειου για μένα ξεκινά, συνεχίζεται και δεν τελειώνει ποτέ στην κουζίνα. Το τέλειο κέικ, το τέλειο σοκολατένιο μπισκότο, το τέλειο ψήσιμο στο κρέας, και η αναζήτηση για την τελειότητα συνεχίζεται…
Και φυσικά πάντα υπάρχει και η αναζήτηση του τέλειου μενού. Ποιος αριθμός πιάτων είναι ο ιδανικός, ποια συνοδευτικά ταιριάζουν με ποια κυρίως, μία σαλάτα ή δύο, ποιο γλυκό θα κλείσει τέλεια ένα γεύμα, ποιο κρασί θα ταιριάξει απόλυτα;
Οι πατάτες φούρνου είναι μεγάλο κεφάλαιο από μόνες τους. Όσοι μαγειρεύουν τακτικά, έχουν σχεδόν σίγουρα μία συνταγή που γι’ αυτούς είναι η τέλεια, και συνήθως είναι το πιάτο πασπαρτού σε τραπέζια και μπουφέδες. Κι εγώ έχω. Ή είχα. Από τότε που ανακάλυψα αυτή τη συνταγή έχω αμφιβολίες. Τη βρήκα μια μέρα ψάχνοντας κάτι τελείως άσχετο στο site του cookbook, και διαβάζοντας και μόνο τον τίτλο και στη συνέχεια τα υλικά, ήξερα ότι θα την αγαπήσω. Από τότε την έχω κάνει τρεις ή τέσσερις φορές, δοκιμάζοντας πάντα και κάτι διαφορετικό, κάτι που θα ταιριάξει περισσότερο στο μενού που έχω στο μυαλό μου.
Πατάτες-λουκούμι, η γλύκα από τα ψημένα κρεμμύδια, η πικάντικη γραβιέρα, το θυμάρι να κάνει το πιάτο να μυρίζει μεσόγειο και όλα μαζί να δένουν τέλεια με το βούτυρο… Νομίσω ότι όσον αφορά τις πατάτες φούρνου, η τελειότητα είναι ένα βήμα πιο κοντά…
Η συνταγή
2 κιλά πατάτες
2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε ροδέλες
200 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
50 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
100 γραμ. βούτυρο
2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τις αφήνουμε σε μπωλ με κρύο νερό. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με μία κουταλιά βούτυρο, για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Σουρώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε στο μπωλ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο και τα φυλλαράκια από το θυμάρι, μαζί με τα 150 γραμ. γραβιέρα και το υπόλοιπο βούτυρο, αφήνοντας μόνο μία κουταλιά στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος (θα σερβίρουμε σε αυτό το ίδιο σκεύος) και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια όσο πιο όρθιες και πιο ίσια μπορούμε. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη γραβιέρα και σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου.
Potato and
onion gratin
onion gratin
The recipe
2 kg potatoes
2 big onions, sliced
200 gr. grated gruyere cheese
50 gr. breadcrumbs
100 gr. butter
2-3 fresh thyme sticks
1 teaspoon garlic powder
1 pinch nutmeg (μοσχοκάρυδο)
salt, pepper
Peel the potatoes, slice them and leave them in a bowl of cold water.
Sauté the onions with a tablespoon of butter for a few minutes, until they become
completely tender. Strain the potatoes and add the onions, garlic, nutmeg, and
thyme leaves in the bowl with the 150 gr. of gruyere and the rest of the
butter, leaving only a tablespoon aside. Season and stir. Butter a baking dish
(on which you will serve) and sprinkle the breadcrumbs. Lay the potatoes and
onion as “standing” and straight as you can. Add the rest of the gruyere and
cover with tinfoil. Bake in a preheated oven at 200 degrees for 30 minutes.
Remove the tinfoil and continue baking for about another 45 minutes.
Sauté the onions with a tablespoon of butter for a few minutes, until they become
completely tender. Strain the potatoes and add the onions, garlic, nutmeg, and
thyme leaves in the bowl with the 150 gr. of gruyere and the rest of the
butter, leaving only a tablespoon aside. Season and stir. Butter a baking dish
(on which you will serve) and sprinkle the breadcrumbs. Lay the potatoes and
onion as “standing” and straight as you can. Add the rest of the gruyere and
cover with tinfoil. Bake in a preheated oven at 200 degrees for 30 minutes.
Remove the tinfoil and continue baking for about another 45 minutes.
27 Comments
Χρύσα μου ειλικρινά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ταυτίζομαι με την αναζήτηση του τέλειου! Στη δική μου περίπτωση δεν αναφέρομαι τόσο στην κουζίνα, εκεί είμαι πιο χαλαρή. Σε όλες τις άλλες όμως πλευρές της ζωής, δυστυχώς έχω μία έντονη τάση τελειομανίας που μου δυσκολεύει την καθημερινότητα! Τα ρούχα μου πρέπει να ταιριάζουν τέλεια χρωματικά (καλά, δεν το πετυχαίνω πάντα, εννοείται, αλλά έχω την τάση να το προσπαθώ), τα μαλλιά να έχουν ακριβώς την απόχρωση που έχω στο μυαλό μου, τα αντικείμενα στο σπίτι να είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα (άλλο σπαστικό αυτό!) κλπ.κλπ. Κοινώς…στείλτε με σε ψυχίατρο επειγόντως!!!!!!!!!!!!
Τις πατάτες εννοείται πως θα τις τιμήσω, ξέρω ότι αν εσύ προτείνεις κάτι, είναι εγγυημένα καλό το αποτέλεσμα!
Για την ευθυγράμμιση των αντικειμένων που λες, μαζί θα πάμε στον ψυχίατρο, να μας βγει και πιο φθηνά…!
Θα σου αρέσουν σίγουρα Αμαλία μου!
Καθημερα το αναζητω… δεν ξερω αν τα εχω καταφέρει όμως.
Α, εμενα προστεθηκε και το μαλλί τον τελευταιο χρόνο… εκει να δεις γέλια. Καθε φορά ζητω και μια μιρκη αλλαγη στην απόχρωση, και μου λένε οτι δεν θα φανει. Ελα που εγω πιστευω οτι η λεπτομερεια κανει της διαφορα.
Στο θέμα ομως… τις πατατες σου!
Φαινονται πολύ ωραιες, αρα θα πρέπει να έχουν μοναδική γευση 😉
Αν για σένα κάνει διαφορά, γιατί όχι;…
Άμα μπαίνει το μαλλί στο χορό,… άστα!
κι εγω συνοδοιπορος στην αναζητηση της τελειοτητας!! Χωρις αυτο να σημαινει οτι μου αρεσουν μονο τα τελεια…χεχεχε.. Αγαπάμε τις πατατες φουρνου… Ιδιως οταν ειναι αρωματικες και βουτυρατες!! καλημερα Χρυσα μου!
Μα πες μου έναν που δεν αγαπάει πατάτες φούρνου… Δεν θα βρεις!
Το τέλειο τελικά πόσο σχετικό είναι… βρισκουμε το τέλειο μέχρι που ανακαλύπτουμε το καλύτερο και το τελειοτερο.
Λαχταριστές οι πατάτες, το κρεμμυδάκι είναι προσθήκη όλα τα λεφτά. Η κουταλιά βούτυρο που κρατάς στην άκρη είναι για το σκεύος ή έγω δεν κατάλαβα καλα?
Ναι, ναι, καλά κατάλαβες, αυτά παθαίνεις όταν γράφεις τις ώρες που γράφω εγώ… Μάλλον πρέπει να το διορθώσω…
Το κρεμμύδι θα δίνει υπέροχη γλύκα στις πατάτες!!
Τέλειες είναι με τη γραβιέρα!!!
….έρχονται και οι δικές μου τη δευτέρα χαχα
Μμμμ, τι καλά, θα τις περιμένω πώς και πώς!
Το κρεμμύδι δίνει όντως πολλή γλύκα!
Ωραίες, πολύ ωραίες και φίνες, για τη γεύση τους δεν έχω αμφιβολίες.
Οι πατάτες είναι το αγαπημένο μου "φρούτο" σκέτες ή συνδυασμένες.
Διάβαζα στα υλικά 50 γρ. φρυγανιά κι ο νους μου πήγε στα φουντούκια… θα τις δοκιμάσω με τριμμένο φουντούκι,
Πάει τέλειωσε.
Ζ.
Χαχαχαχα! Ναι, γιατί όχι;;;
Και για μένα πάντως οι πατάτες εύκολα είναι κυρίως πιάτο…
Yum yum, I love baked potatoes !!
Greetings
And who doesn't Ela?
Thanks a lot!
σιγουρα αγγιζουν την τελειοτητα!!!! με τις πατατες φουρνου εχω τρελλη αγαπη περισσοτερο απ τις τηγανιτες και σιγουρα θα βαλω κ αυτη τη συνταγη στο μενου!!
Η τελειότητα στην απλότητα βρίσκεται τελικά! Υπέροχο!
Γλυκιές καλημέρες!
πάρε ένα πιάτο με τέτοιες πατατούλες και θα ξεχάσεις τα περί τελειότητας!! τι τα θες τα υπόλοιπα….
φιλιά πολλά Χρύσα μου!!!
σχετικα με το "τελειο" εχω να πω οτι η τελειοτητα ειναι καθαρα προσωπικη υποθεση αρα σχετικη!!!! θεωρω λοιπον οτι πατατες σου αγγιζουν σημερα την τελειοτητα,εκτος απο τα κρεμμυδια το μοσχοκαρυδο την γραβιερα που λετρευω συνδυασες τελεια και το σκευος σου,ναι ναι αυτο το ασπρο πυρεξακι με τισ στρωμενες πατατουλες μεσα με κανει να θελω ακομα πιο πολυ να τις τσακισω!!!!
πολλα φιλια χρυσα και καλο σουκου!!!!
Ευχή και κατάρα είναι η αναζήτηση της τελειότητας Χρύσα μου… από τη μια είναι καλό να μη συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από το καλύτερο και από την άλλη αυτή η αναζήτηση μπορεί να γίνει εξαιρετικά ψυχοφθόρα.
Ευτυχώς υπάρχουν φορές που η τελειότητα είναι πιο εύκολη από όσο νομίζουμε.
Είμαι σίγουρη ότι κι εγώ θα αγαπήσω αυτές τις πατάτες αν τις δοκιμάσω! Είναι εύκολες μεν, αλλά έχουν και την τσαχπινιά τους!
Φιλιά
Θα συμφωνήσω με την Green, το τέλειο είναι σχετικό και σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει!
Όσο για τις πατάτες η εισαγωγή σου με έπεισε όχι μόνο να τις φτιάξω αλλά
και είμαι σίγουρη ότι θα τις λατρέψω! Άλλωστε οι πατάτες είναι μεγάλη αγάπη…
Φιλιά
Εάν είσαι άνθρωπος με ανησυχίες και ψάχνεσαι γενικότερα, το τέλειο πάντα έχει για αντίπαλο το τελειότερο!
Αυτό βέβαια δεν ξέρω εάν ισχύει για τις πατάτες σου γιατί δείχνουν τελειοποιημένες!
Φιλιά!
Θα συμφωνήσω μαζί σου Χρύσα ότι η αναζήτηση του τέλειου είναι κάτι πολύ προσωπικό αλλά όσον αφορά αυτή τη συνταγή νομίζω ότι πέτυχες την τέλεια γεύση αν κρίνω από τα υλικά και την φωτό!!!
Καλή εβδομάδα!!
Μπράβο Χρύσα, πολύ ωραίες φαίνονται.
Χρυσές πατατούλες με ωραία υλικά
Φιλιά
Ξέχασα την φρυγανιά. πειράζει? ???
Τι να πειράζει καλέ; Μια χαρά θα είναι κι έτσι…
Είναι φανταστικές! Πολύ νόστιμες! Να τις δοκιμάσετε όλοι!!!!!
Ιδανικό συνοδευτικό!!!!Θα τις δοκιμάσω σίγουρα!