Βασιλόπιτα κέικ με άρωμα πορτοκαλιού, σοκολάτα και cranberries
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • 250 γραμ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 5 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 440 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 100 γραμ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
  • 100 γραμ. αποξηραμένα cranberries
  • για το γλάσο
  • 400 γραμ. γλυκό βανίλια υποβρύχιο
  • 1 ασπράδι αβγού
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε το κέικ χωρίζοντας τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά, μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού, συνεχίζοντας ενδιάμεσα το χτύπημα.
  5. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  6. Ανακατεύουμε το baking powder μέσα στο αλεύρι και ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές αλεύρι-μαρέγκα μέσα στο μείγμα του κέικ, ανακατεύοντας απαλά.
  7. Κρατάμε μία κουταλιά από το αλεύρι, με το οποίο αλευρώνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τα cranberries, πριν τα ενσωματούσουμε στο μείγμα, για να μην κολλήσουν στον πάτο.
  8. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και τα cranberries, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση, την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
  10. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ρίξουμε από πάνω το γλάσο.
  11. Ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε το γλυκό βανίλια σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
  12. Ταυτόχρονα, χτυπάμε το ασπράδι μαρέγκα.
  13. Μόλις η βανίλια λιώσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μία γεμάτη κουταλιά από το ασπράδι και ανακατεύουμε καλά.
  14. Μόλις το γλάσο αρχίσει να σφίγγει ελαφρώς, περιχύνουμε με αυτό το κέικ, ρίχνοντας κουταλιές σιγά-σιγά.
  15. Στολίζουμε με χρωματιστή τρούφα, κας κας ή όπως αλλιώς επιθυμούμε.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2019/12/orange-choc-chips-cranberries-new-years-cake.html