Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σούπες, Συνταγές

Σούπα με κολοκύθα, γλυκοπατάτα και καρότο

9 Ιανουαρίου 2020

Καλή χρονιά! Να είναι μια χρονιά όμορφη, με υγεία, χαρές και δημιουργία! Νομίζω ότι τον φετινό Ιανουάριο βλέπω γύρω μου ανθρώπους περισσότερο αισιόδοξους από άλλες χρονιές… Ας ελπίσουμε να μην είναι μόνο οι συμβολισμοί που κρύβει το 2020 για τον καθένα, αλλά ότι με λίγη προσπάθεια, θα είναι όντως μια καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες…

pumpkin sweet potato soup 2

Πάντως, δεν μπορούμε να πούμε, με το που μπήκε έκανε αισθητή την παρουσία της, φέρνοντας κρρρύο, τσουχτερό κρύο, αυτό το κρύο που το σκέφτεσαι να βγεις από το σπίτι όταν δεν χρειάζεται, και όταν χρειάζεται, πρέπει να φορέσεις τόσες στρώσεις ρούχων από πάνω, που απλώς παρακαλάς να μη σου ζητήσει κανείς να κουνήσεις τα χέρια ή, ακόμα χειρότερο, να μη χρειαστεί να βγάλεις τα γαντάκια σου για κανένα λόγο…

pumpkin sweet potato soup 3

Και, εφόσον τελικά χρειάστηκε να βγεις, και ένιωσες καλά το κρύο μέχρι μέσα, βαθιά, στο κοκκαλάκι σου, εννοείται ότι όταν με το καλό επιστρέψεις στο σπίτι, θέλεις να σε περιμένουν συγκεκριμένα πράγματα. Μια καλή θερμοκρασία στο καλοριφέρ, ένα ζεστό μπάνιο, η χοντρή και μαλακή ζακέτα και τα παντοφλάκια σου, και φυσικά, ένα μπωλ με ζεστή, αχνιστή σούπα, που δεν θα σε ζεστάνει μόνο, αλλά θα σε θρέψει.

pumpkin sweet potato soup 4

Πριν από πολλά χρόνια, για την ακρίβεια, πριν από 6 χρόνια, είχα ανεβάσει τη συνταγή για μία από τις αγαπημένες μου, τότε, σούπες, τη σούπα με κολοκύθα και γλυκοπατάτα. Η ιδιαιτερότητα εκείνης της σούπας, και ένας από τους λόγους που λάτρευα να την φτιάχνω, ήταν ότι η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα δεν έβραζαν, αλλά ψήνονταν στο φούρνο, με αποτέλεσμα να μη χάνουν τίποτα από τη γεύση τους, ίσα ίσα, να καραμελώνουν και να λιώνουν στο στόμα. Με τα χρόνια, η αγαπημένη μου συνταγή εμπλουτίστηκε, άλλαξε ελαφρώς και έγινε πιο λαχταριστή από ποτέ, κι έτσι αποφάσισα ότι έπρεπε να σου δείξω και αυτή την εκδοχή της.

pumpkin sweet potato soup 5

Έτσι λοιπόν, αμέσως μετά τις γιορτές, μόλις το ψυγείο ξαναγέμισε πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, και η ανάγκη για ζεστό, θρεπτικό φαγάκι έγινε πιο επιτακτική από ποτέ, ήρθε η ώρα να ξαναφτιάξω την ανανεωμένη αγαπημένη μου σούπα με κολοκύθα, γλυκοπατάτα, αλλά και καρότα, και πράσα, και ένα σωρό αρωματικά μπαχαρικά. Ναι, η πρώτη διαφορά της είναι ότι έχω πια προσθέσει και μια ακόμα αγαπημένη πορτοκαλί ρίζα, τα καρότα, που δε λείπουν από κανένα ψυγείο το χειμώνα. Η δεύτερη διαφορά είναι ότι αντικατέστησα το κρεμμύδι με το πράσο, το οποίο, μαζί με τα καρότα μπαίνει κι αυτό στο φούρνο, οπότε βγάζει όλη του τη γλύκα και απογειώνει τη γεύση.

Η βασικότερη ίσως αλλαγή, είναι ότι δεν ξεφλουδίζω σχεδόν τίποτα πια. Ουτε την κολοκύθα, ούτε τις γλυκοπατάτες, μόλις ψηθούν αρκετά, η σάρκα τους αφαιρείται σχεδόν από μόνη της. Ε, όσο για το καρότο, εφόσον ο μανάβης είναι εμπιστοσύνης και το πλύνω καλά, όχι, δεν μπαίνω καν στον κόπο να το ξεφλουδίσω.

pumpkin sweet potato soup 6

Η προσθήκη επιπλέον μπαχαρικών, η αφαίρεση του ζωμού κοτόπουλου και το διαφορετικό σερβίρισμα συμπληρώνουν τις αλλαγές, και έτσι έχουμε πια μια τελείως διαφορετική σούπα. Αν παρόλα αυτά θέλετε να ρίξετε μια ματιά στην παλιά συνταγή, και δείτε ότι σας ταιριάζει, be my guest, πειραματιστείτε και με εκείνη, μόνο θα παρακαλούσα να δείξετε επιείκεια, όχι, δεν είναι άλλη η φωτογράφος στο παλιό post, είναι απλά έξι ολόκληρα χρόνια πριν….

Το κρύο τη θέλει τη σουπίτσα του, και ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τη θρέψη που αυτή η σούπα προσφέρει, ειδικά μετά τις γιορτές, που σίγουρα τον επιβαρύναμε… Ας τον καλοπιάσουμε λοιπόν λιγάκι, ας κάνουμε μια καλή αρχή κι ας τον φροντίσουμε λίγο παραπάνω. Ποιος ξέρει, μπορεί το φετινό New Year’s Resolution ότι θα τον προσέχουμε, να καταφέρουμε να το κρατήσουμε παραπάνω από άλλες χρονιές!

pumpkin sweet potato soup 7

Σούπα με κολοκύθα, γλυκοπατάτα και καρότο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • 1 κολοκύθα
  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες
  • 3 καρότα
  • 2 πράσα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • 2 κ.γ κόλιανδρο ξερό
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες.
  2. Χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, αφαιρούμε τα σπόρια από την κολοκύθα με ένα κουτάλι, την κόβουμε στη μέση εγκάρσια, και τις γλυκοπατάτες σε χοντρές ροδέλες και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί (την κολοκύθα με τη σάρκα προς τα κάτω).
  3. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε (αν θέλουμε) τα καρότα, και τα τοποθετούμε ολόκληρα στο ταψί.
  4. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε - κρατάμε μόνο το λευκό μέρος τους και τα τοποθετούμε ολόκληρα στο ταψί.
  5. Αλείφουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να έχουν μαλακώσει όλα πολύ, να λιώνουν με το πιρούνι.
  6. Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, ώστε να μπορούμε να τα πιάνουμε.
  7. Με ένα κουτάλι, αδειάζουμε τη σάρκα της κολοκύθας και της γλυκοπατάτας και τις ρίχνουμε, μαζί με τα καρότα και τα πράσα σε μία κατσαρόλα.
  8. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το κρασί, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  9. Μόλις πάρουν μία βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αλέθουμε τα λαχανικά με ένα ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχουμε, μπορουμε να μεταφέρουμε με μία κουτάλα τη σούπα λίγη λίγη στο μπλέντερ, πολύ προσεκτικά για να μην καούμε.
  10. Αλέθουμε καλά, μέχρι να γίνει η σούπα βελουτέ. Αν δούμε ότι είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ακόμα ζεστό νερό, μέχρι να δούμε ότι έχει την επιθυμητή υφή.
  11. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με μία κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό, κρουτόν, φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και λίγο πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο, ανάλογα με το γούστο μας.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Γιασεμη 22 Νοεμβρίου 2020 at 15:15

    Καλησπέρα σας
    Έφτιαξα την συνταγή και μου βγήκε λίγο γλυκιά η σούπα σε αυτή την περίπτωση το μπορούμε να κάνουμε;

    • Reply Χρύσα 25 Νοεμβρίου 2020 at 22:32

      Καλησπέρα Γιασεμή,
      αν βγαίνει πιο γλυκιά μπορείτε να αυξήσετε λίγο τα μπαχαρικά, ή να προσθέσετε και λίγο λεμόνι. Βοηθάει και ο φρέσκος κόλιανδρος (αν σας αρέσει φυσικά), και λίγο πιο αλμυρά κρουτόν και ξινό γιαουρτάκι. Ο συνδυασμός των υλικών της σούπας βγάζει ούτως ή άλλως μια λίγο πιο γλυκιά γεύση.

    Leave a Reply