Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, κινόα, πιπεριές και lime

16 Ιανουαρίου 2020

Το ότι δεν είμαι οπαδός οποιασδήποτε λιτής διατροφής, ή διατροφής με περιορισμούς, νομίζω γίνεται εύκολα εμφανές σε όποιον ρίξει έστω και μια γρήγορη ματιά σε αυτές τις σελίδες. Όσες φορές προσπάθησα να ακολουθήσω κάποια δίαιτα με μετρημένες μερίδες, περιορισμούς σε τροφές και στερήσεις, απέτυχα παταγωδώς. Δεν είμαι άνθρωπος εγκρατής σε πειρασμούς, όσον αφορά το φαγητό, και αυτό δε χάνουν ευκαιρία να μου το θυμίζουν, τόσο η ζυγαριά μου, όσο και τα παντελόνια μου. Ο μόνος λόγος βέβαια που μπαίνω στη διαδικασία να στο εξηγήσω αυτό είναι ότι όταν διαβάζεις εδώ μέσα έναν τίτλο που περιλαμβάνει τις λέξεις σαλάτα με κοτόπουλο, να είσαι ήσυχος ότι δεν θα βρεις μπροστά σου κάτι βαρετό, flat ή διαιτητικό.

asian chicken salad 2

Ξέρω τι θα σκεφτείς. Και θέλει να μου πει ότι θυμήθηκε να μου δείξει σαλάτα με κοτόπουλο ξαφνικά στα μέσα του Γενάρη, όταν ακόμα τα ρούχα βογκάνε από τις ατασθαλίες των διακοπών; Άσε με λοιπόν να σου απαντήσω. Ναι, η αλήθεια είναι ότι από την αρχή του χρόνου, με το τέλος της εορταστικής περιόδου ένιωσα τον οργανισμό μου να λέει “όχι άλλο, να χαρείς”. Αυτό που κατά βάθος εννοούσε ήταν “δώσε μου κάτι υγιεινό, ελαφρύ και δροσερό”, χωρίς φυσικά να παραλείψει να μου τονίσει ότι αυτό θα έπρεπε να είναι οπωσδήποτε κάτι νόστιμο και γευστικά ενδιαφέρον. Ναι, λοιπόν, σαλάτα με κοτόπουλο στα μέσα του Γενάρη, γιατί ξέρω ότι και ο δικός σου ο οργανισμός το ίδιο σου λέει. Είμαστε άλλωστε και μέσα σε αυτή την απαίσια περίοδο των ιώσεων, που η ανάγκη για πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας είναι μονόδρομος για να προστατευτούμε.

asian chicken salad 3

Ήθελα από καιρό να δοκιμάσω να φτιάξω μια σαλάτα με αυτό τον συνδυασμό. Και λέω να φτιάξω, και όχι να φάω, γιατί μία παρόμοια σαλάτα έτρωγα για πολύ καιρό σχεδόν κάθε Παρασκευή μεσημέρι στη δουλειά. Στο γραφείο μου βλέπετε έχουμε φτιάξει μια μικρή παράδοση, την οποία ονομάζουμε Food Friday, σύμφωνα με την οποία, όλη την εβδομάδα φέρνουμε φαγητό από το σπίτι, αλλά τις Παρασκευές τα μεσημέρια μαζευόμαστε και παραγγέλνουμε απ’ έξω όλοι μαζί. Κι επειδή αυτό που παραγγέλνουμε δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι πάντα πίτσες και σουβλάκια (όχι ότι δεν τα τιμάμε κι αυτά πού και πού), πάντα ψάχνουμε να βρούμε μαγαζιά που να προσφέρουν ελαφρύτερες επιλογές μεν, οι οποίες όμως δεν μπορούν να είναι αδιάφορες ή βαρετές.

asian chicken salad 4

Για ένα μεγάλο διάστημα λοιπόν παραγγέλναμε σχεδόν κάθε Παρασκευή από ένα μαγαζί με μεγάλη ποικιλία, και φανταστικές σαλάτες. Εγώ είχα κολλήσει σε μία σαλάτα με σπανάκι, κοτόπουλο και κινόα, την οποία λάτρευα. Και μετά συνέβη το αναπάντεχο. Το συγκεκριμένο μαγαζί σταμάτησε να κάνει delivery, και όλοι είμασταν απογοητευμένοι.  Αποφάσισα τότε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να δοκιμάσω να τη φτιάξω μόνη μου (ή έστω να φτιάξω μια εκδοχή της), για να μπορώ να την απολαμβάνω τουλάχιστον στο σπίτι, ή έστω στο ταπεράκι της δουλειάς (τις υπόλοιπες μέρες φυσικά, πλην της Παρασκευής, που, εννοείται ότι η παράδοση συνεχίστηκε). Έκανα λοιπόν τις δοκιμές μου, αφαίρεσα υλικά που δεν είχα εύκαιρα ή δεν με ξετρέλαιναν κιόλας, πρόσθεσα άλλα που στη γεύση μου ταίριαζαν πολύ, και ιδού, η αγαπημένη μου σαλάτα, με την πρασινάδα της, το κοτοπουλάκι της, την κινόα της, τις πιπεριές της, το τυράκι της φυσικά, και ορισμένα από τα πιο αγαπημένα μου (με ελαφρώς ασιατικό προσανατολισμό) αρώματα.

asian chicken salad 5

Οι ποσότητες που σου δίνω είναι άνετα για 4 άτομα, ή, ακόμα καλύτερα, για ένα άτομο, για να τη φάει για 4 ημέρες στη δουλειά (είπαμε, Δευτέρα με Πέμπτη). Το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί σε γιαούρτι και lime, οπότε δε στεγνώνει καθόλου, απεναντίας μένει πολύ ζουμερό, ενώ μπορείς να έχεις έτοιμα όλα σου τα υλικά και να την “συναρμολογείς” στο ταπεράκι σου πριν να φύγεις για το γραφείο. Ένα επιπλέον καλό που έχει είναι ότι οι συνάδελφοί σου θα ενθουσιαστούν τόσο πολύ με το άρωμα που θα πλημμυρίσει ο χώρος μόλις ανοίξεις το τάπερ, πίστεψέ με, θα σου ζητήσουν τη συνταγή…

asian chicken salad 6

Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, πιπεριές και lime

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 100 γραμ. κινόα
  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • χυμός από 1 lime
  • 1 κ.γ. ξερό κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 100 γραμ. φύλλα άγριας ρόκας ή baby σπανάκι ή ανάμεικτα
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί
  • 50 γραμ. φέτα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό)
  • 1 κ.γ μπούκοβο γλυκό ή καυτερό (προαιρετικά)
  • για το dressing
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 lime
  • 1 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση dijon)
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
  • αλάτι
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 200 ml νερό με λίγο αλατάκι να βράσει.
  3. Μόλις βράσει ρίχνουμε την κινόα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κινόα να σιγοβράζει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό, ανακατεύοντας πού και πού.
  4. Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ (ή το λιγότερο για 1-2 ώρες) τα φιλέτα του κοτόπουλου να μαριναριστούν σε ένα μπωλ που κλείνει αεροστεγώς ή σε σακούλα με zip lock, μαζί με το γιαούρτι, το χυμό lime, τον ξερό κόλιανδρο και την πάπρικα.
  5. Αφαιρούμε τα φιλέτα από τη μαρινάδα τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν καλά ως το κέντρο τους, περίπου για 35-40 λεπτά, ανάλογα και με το φούρνο μας.
  6. Αφού ψηθούν και κρυώσουν ελαφρώς, κόβουμε τα φιλέτα σε φετάκια.
  7. Βάζουμε στη σαλατιέρα μας ή χωρίζουμε σε 4 βαθιά πιάτα την πράσινη σαλάτα της επιλογής μας (ρόκα ή σπανάκι ή ανάμικτα φύλλα) και ρίχνουμε από πάνω την βρασμένη κινόα.
  8. Κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια και τις ρίχνουμε πάνω από τη σαλάτα.
  9. Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο.
  10. Τρίβουμε με τα χέρια μας τη φέτα και την ρίχνουμε από πάνω.
  11. Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας το ελαιόλαδο, το χυμό lime, τη μουστάρδα, το μέλι, το μπούκοβο και το αλάτι και περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα.
  12. Τέλος, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό), και, προαιρετικά, το μπούκοβο.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply