Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Angel food cake

5 Μαΐου 2020

Την ονόμασα εβδομάδα κέικ. Ξεκινάει με ένα κέικ που ήθελα να φτιάξω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Angel food cake. Όλο αυτό το διάστημα οι φούρνοι έχουν πάρει φωτιά και όλοι πειραματιζόμαστε με συνταγές που δεν είχαμε δοκιμάσει ως τώρα, οπότε, γιατί όχι. Μπορεί να μην είναι το κέικ που θα φτιάξεις κάθε μέρα, αλλά είναι από αυτά που οπωσδήποτε πρέπει να το φτιάξεις έστω και μία φορά.

angel food cake

Τι είναι όμως το Angel Food Cake; Πρόκειται για ένα αμερικάνικης έμπνευσης και καταγωγής κέικ, το οποίο έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Περιέχει μόνο τα ασπράδια από τα αβγά, και δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία. Ούτε βούτυρο, ούτε λάδι, ούτε τίποτα. Ασπράδια αβγών, αλεύρι και ζάχαρη, μαζί με καναδυό συστατικά που θα το βοηθήσουν να έχει το τελικό ανάλαφρο και αρωματικό του αποτέλεσμα. Δυσκολία; Όχι ιδιαίτερη, αλλά θέλει προσοχή σε μερικά σημεία…

angel food cake-2

Και γιατί με έπιασε τώρα η τρέλα να το φτιάξω; Ε είπαμε, όλοι δοκιμές κάνουμε, ό,τι περίμενε τη σειρά του από καιρό, ήρθε η ώρα του να γίνει. Επιπλέον, το προηγούμενο διάστημα βρέθηκα με ατελείωτες ποσότητες ασπραδιών να περιμένουν στο ψυγείο, γιατί ως γνωστόν πια, σε αυτό το σπίτι δεν πετάμε τίποτα. Φυσικά η πρώτη μου σκέψη ήταν να χτυπήσω μια μαρέγκα, να φτιάξω μία πάβλοβα, ή έστω μπεζεδάκια, αλλά το διαβολάκι στο κεφάλι μου είπε “πάλι μαρέγκα;” και μου ψιθύρισε (το διαβολάκι πάντα) “δοκίμασε κάτι πιο… αγγελικό…”

angel food cake-4

Έπεσε μελέτη, δε λέω, αλλά έτσι κατάφερα να φέρω αυτή τη συνταγή που, σύμφωνα με όλα τα αμερικάνικα sites και blogs που τη συνάντησα, απαιτεί από ειδική φόρμα μέχρι ειδικές δεξιότητες, στα δικά μου μέτρα, εννοείται χωρίς ειδική φόρμα, και δεξιότητες, αλλά με δυο-τρεις απλές οδηγίες, για να γίνει όμορφο, αφράτο, και φυσικά πεντανόστιμο. Γιατί πίστεψέ με, είναι πεντανόστιμο. Σκέψου μαρέγκα, μαστιχωτή και ζαχαρένια. Θυμίσου αυτή τη γεύση και τη μυρωδιά του φρέσκου μπεζέ. Και τώρα φαντάσου ένα κέικ με αυτή τη γεύση και αυτή τη μυρωδιά. Ένα κέικ τόσο αφράτο, όσο ένα συννεφάκι, όσο ένα μαξιλάρι για να κοιμηθείς.

angel food cake-5

Και τι το ιδιαίτερο πρέπει να προσέξουμε λοιπόν; Πρώτον, είπαμε, όλες οι συνταγές ζητάνε την ειδική φόρμα (tube pan όπως ονομάζεται), η οποία μοιάζει με κλασική στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση, έχει όμως την ιδιαιτερότητα, να σχηματίζει στη μέση ένα κυκλικό “ποδαράκι”, ώστε να βοηθάει το κέικ να στηριχτεί για να κρυώσει αναποδογυρισμένο. Γιατί το κέικ αυτό, για να μπορέσει να ξεφορμαριστεί, πρέπει να κρυώσει αναποδογυρισμένο, αλλιώς το βάρος του θα το κάνει να κολλήσει για πάντα στα τοιχώματα της φόρμας.

angel food cake-6

Όμως αλήθεια χρειάζεται η φόρμα; Και αν δεν την έχω; Που προφανώς δεν την έχω, γιατί, γιατί να την έχω; Θα την κάνω με το δικό μου τρόπο, στην τελική μπορεί να χρειαστεί να κάνω και καμιά πατέντα. Τι εννοώ. Σίγουρα κάπου έχεις μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση. Κι αν ψάξεις λίγο καλύτερα, μπορεί να βρεις και καμιά παμπάλαια αλουμινένια φόρμα, της μαμάς σου, της γιαγιάς σου, όπως αυτή που έχω στη φωτογραφία. Όσο πιο μεγάλη, τόσο το καλύτερο. Αν το κέικ φουσκώνοντας στο φούρνο, δεν ξεπεράσει το επίπεδο της φόρμας, τότε απλά το αναποδογυρίζεις σε μία σχάρα για να κρυώσει, σε εμένα δούλεψε μια χαρά. Αν πάλι το ξεπεράσει, θα βάλεις δυο στηρίγματα δεξιά κι αριστερά, δύο κουτιά, δύο τάπερ, δύο άλλες φόρμες, και θα το στερεώσεις εκεί πάνω, πάντα αναποδογυρισμένο.

angel food cake-7

Μετά θα το αφήσεις εκεί και δεν θα κάνεις καμία απόπειρα να το ξεφορμάρεις αν δεν κρυώσει τελείως τελείως καλά. Κι όταν λέω τελείως, εννοώ, αν το ψήσεις το βράδυ, άφησέ το, πήγαινε κοιμήσου, και την άλλη μέρα πιες πρώτα καφέ και μετά ξεφορμάρισε. Και φυσικά, αν και πάλι δεν καταφέρει να ξεκολλήσει σωστά και όμορφα από τα τοιχώματα της φόρμας, δεν θα σκάσουμε, θα το στολίσουμε όμορφα (βλέπεις τη σαντιγί και τα φρουτάκια από πάνω; δεν θα μάθεις ποτέ πώς ήταν από κάτω το κέικ μου) και δεν θα το καταλάβει κανένας. Άλλωστε το κέικ αυτό συνδυάζεται τέλεια με μια ελαφριά σαντιγί, με μία αρωματική μαρμελάδα και φρέσκα φρούτα εποχής.

angel food cake-9

Το μοναδικό άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι να χτυπήσεις με προσοχή και αγάπη τα ασπράδια, ώστε να σχηματιστεί η τέλεια μαρέγκα, και να ενσωματώσεις τα υπόλοιπα υλικά με πολύ πολύ απαλές κινήσεις, ώστε να μην χάσει τον αέρα του το κέικ, και θα γίνει ανάλαφρο και αφράτο, σαν το συννεφάκι που λέγαμε πιο πριν. Είναι το τέλειο συνοδευτικό για τους πρώτους κρύους καφέδες της άνοιξης, και επιπλέον, χωρίς κρόκους, χωρίς λιπαρά, ε, το λες και ένα κέικ που το τρως με λίγο λιγότερες τύψεις…

angel food cake-10

Angel food cake

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 18

Υλικά
  • 12 ασπράδια αβγών
  • 1,5 κ.γ. κρεμόριο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 285 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική
  • 160 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 130 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τα ασπράδια των αβγώνστον κάδο του μίξερ, ή σε ένα μεγάλο μπωλ, και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το μίξερ, μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν, να είναι σαν αφρός.
  2. Προσθέτουμε το κρεμόριο και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει ελαφρώς κορυφές.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Ρίχνουμε και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
  5. Κλείνουμε το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη τη μαρέγκα.
  6. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το ακεύρι, το κορν φλάουρ και την άχνη.
  7. Ρίχνουμε λίγο λίγο από το μείγμα των στερεών υλικών στη μαρέγκα, ανακατεύοντας πολύ απαλά με μία σπάτουλα σιλικόνης.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε μία ψηλή φόρμα με τρύπα στη μέση. Όσο πιο ψηλή η φόρμα και όσο πιο λεπτά τα τοιχώματα, τόσο το καλύτερο. Δεν βουτυρώνουμε, ούτε αλευρώνουμε τη φόρμα.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει καλά η επιφάνεια του κέικ και να μένει σταθερό αν προσπαθήσουμε να το κουνήσουμε.
  10. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα του κέικ πάνω σε μία σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει έτσι εντελώς. Αν το κέικ μας έχει φουσκώσει πάνω από τα τοιχώματα της φόρμας, προσπαθούμε να στερεώσουμε τη φόρμα πάνω σε στηρίγματα. Πρέπει οπωσδήποτε να κρυώσει ανάποδα, αλλιώς θα είναι αδύνατο να ξεφορμάρουμε το κέικ.
  11. Ξεφορμάρουμε αφού έχει κρυώσει πάρα πολύ καλά το κέικ, χρησιμοποιώντας πρώτα ένα μαχαίρι που βυθίζουμε απαλά ανάμεσα στα τοιχώματα και το κέικ, και το γαρνίρουμε με σαντιγί, μαρμελάδα ή/και φρέσκα ανοιξιάτικα φρούτα.
Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply