Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα gingerbread

4 Δεκεμβρίου 2015
Gingerbreadcookiestitle-1
Christmas mode: on.
Εντάξει, μπορεί ο καιρός να μην ταιριάζει απόλυτα, αλλά και ποιος του δίνει σημασία; Φέτος νομίζω ότι το βλέπω πιο έντονα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Όλοι έχουμε ανάγκη για λίγη παραπάνω χριστουγεννιάτικη μαγεία.

 

Να στολίσουμε πιο νωρίς, να ακούσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια πιο νωρίς, να ξεκινήσουμε τα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα και ψησίματα πιο νωρίς. Δε θέλω να μπω καθόλου στο γιατί. Δεν είναι συζήτηση για εδώ. Ξέρω πολύ καλά γιατί. Ξέρω πόσο πολύ το χρειάζομαι εγώ η ίδια.
Γι’ αυτό και το δέντρο στο σαλόνι μου είναι ήδη στολισμένο. Ελπίζω μόνο τα στολίδια του να επιζήσουν… Γι’ αυτό και τα πρώτα χριστουγεννιάτικα μπισκότα ψήθηκαν ήδη το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Αυτά δεν θα επιζήσουν, το ξέρουμε. Γι’ αυτό και ακούμε όλη μέρα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Για να γλυκαίνουν λίγο την καθημερινότητά μας.

 

Δεν έχω καλύτερο από τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Δε λέω, καλά τα μελομακάρονα, καλοί οι κουραμπιέδες, αλλά, ρε παιδί μου, δε σου δίνουν και πολλά περιθώρια να παίξεις. Ενώ τα μπισκότα… Σχήματα, χρώματα, γεύσεις, στολίδια…. Ό,τι θέλεις, κάνεις.
Κι ενώ λοιπόν μπισκότα φτιάχνω κάθε χρόνο, gingerbread δεν είχα φτιάξει ποτέ ως τώρα (κακώς, πολύ κακώς…). Η ζύμη gingerbread περιέχει συνήθως, εκτός από το προφανές, το άρωμα του τζίντζερ δηλαδή, και μαύρη ζάχαρη και μελάσα, ή μέλι (ή και με golden syrup σε πολλές αγγλικές συνταγές, το οποίο βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και delicatessen). Έτσι γίνεται μία ελαφρώς πικάντικη, πολύ γλυκιά ζύμη, με μαλακή, μαστιχωτή υφή, και χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα.
Τα στολίζουμε όπως μας αρέσει, με ζαχαρόπαστα, με royal icing, γλάσο με ασπράδι αβγού δηλαδή, ή, όπως έκανα εγώ, με το πιο απλό γλάσο από όλα, άχνη ζάχαρη και νεράκι, το οποίο χρωματίζουμε και αρωματίζουμε κατά βούληση (μόνο σας παρακαλώ, δεν θέλω σχόλια για τις καλλιτεχνικές μου δεξιότητες, ας πούμε ότι τα μπισκοτάκια τα στόλισε όλα ο Γιώργος, γιατί νιώθω ότι εκτίθεμαι ελαφρώς…).
Και μια και έχουμε μπει σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, να σας θυμίσω ότι σε αυτή την μικρή γωνίτσα του απέραντου διαδικτύου αυτή η εποχή είναι η πιο αγαπημένη του χρόνου, και γι’ αυτό την τιμάμε δεόντως. Μπορείτε λοιπόν να βρείτε μαζεμένες όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μου, ιδέες για το γιορτινό τραπέζι, για πάρτυ, αλλά και τα αγαπημένα μου tips για τα γιορτινά σας μαγειρέματα, όλα δοκιμασμένα και αποτελεσματικά.
Εύχομαι η εορταστική περίοδος που ξεκινάει να φέρει λίγη ηρεμία, λίγη παραπάνω αγάπη για τους γύρω μας και πολύ από την παιδικότητα που μας έχει λείψει και που πάντα μας κάνει πιο ευτυχισμένους…
Εδώ πάντως θα σας περιμένουν και φέτος αρκετές ιδέες που θα κάνουν, ελπίζω, την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, λίγο πιο όμορφη…
Καλό σαββατοκύριακο, με στολισμένα δέντρα!

 

Η συνταγή

150 γραμ. βούτυρο
60 γραμ. λευκή κρυσταλλική ζαχαρη
60 γραμ.  σκούρη καστανή μαλακή ζάχαρη
110 γραμ. μέλι ή golden syrup ή μελάσα
360 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. σόδα
3 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης και το golden syrup ή το μέλι ή τη μελάσα. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το τζίντζερ και την κανέλα. Μόλις λιώσει το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά στο κατσαρολάκι, τα ρίχνουμε στο μπωλ με το αλεύρι. Ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο πλάθουμε σε μία μεγάλη μπάλα. Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο κέντρο τη μπάλα της ζύμης. Την απλώνουμε με τον πλάστη, την τυλίγουμε καλά και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 5mm και κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκότα. Απλώνουμε λαδόκολλα σε 2-3 ταψιά (αναλόγως το μέγεθος) και τοποθετούμε τα μπισκότα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι έχουν σκληρύνει λίγο και ότι έχουν αρχίσει να στεγνώνουν. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από μέσα.
Αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα γλασάρουμε και να τα στολίσουμε.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Rachel Allen «Bake».

Σχετικά άρθρα

13 Σχόλια

  • Reply ΑΜΑΛΙΑ 4 Δεκεμβρίου 2015 at 10:09

    Χαριτωμένα πολύ τα μπισκοτάκια σας! Και του χρόνου να τα ξαναφτιάξετε, εύχομαι να είμαστε όλοι σε καλύτερη διάθεση από τη φετινή!

  • Reply Tzina Varotsi 4 Δεκεμβρίου 2015 at 12:50

    εμένα πάντως – ότι κι αν λες – μ' αρέσουν πολύ τα μπισκότα και το στόλισμα που τους έκανες γι' αυτό και θα προσπαθήσω να σε μιμηθώ! 🙂

  • Reply Ερμιόνη 5 Δεκεμβρίου 2015 at 16:25

    Έχουμε το ίδιο χριστουγεννιάτικο mood βλέπω 🙂
    Έτσι μέσα στην καλή χαρά κι εγώ!
    Πολύ χαριτωμένα τα μπισκοτάκια σας, με αγαπημένα αρώματα της εποχής!
    Είμαι σίγουρη ότι ο μικρούλης κατενθουσιάστηκε!
    Σε φιλώ

  • Reply peps 5 Δεκεμβρίου 2015 at 16:52

    Πολύ ωραίες φωτογραφίες Χρύσα!!!!
    Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμα!!!!

  • Reply mia xara 6 Δεκεμβρίου 2015 at 06:15

    Πολύ όμορφα τα μπισκοτάκια, απαραίτητα για τα Χριστούγεννα! Και του χρόνου! Καλή Κυριακή, ΧΟΧΟ

  • Reply Tante Kiki 6 Δεκεμβρίου 2015 at 17:34

    Υπέροχα μπισκοτάκια… και ωραία η παρουσίαση και οι φωτό σου Χρύσα!
    Καλές γιορτές!!!
    Καλή εβδομάδα!

  • Reply Sophia OhMyDeer 6 Δεκεμβρίου 2015 at 17:50

    Γιαμ γιαμ γιαμ!! Καλά τα λες!! Τα μπσικοτάκια έχουν άλλη χάρη!! Άντε καλά μας ψησίματα <3
    Καλές γιορτές!!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

  • Reply Νανά @ kouzinista 9 Δεκεμβρίου 2015 at 07:57

    Τι κρίμα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν και δεν έχω πλέον παρέα στα χριστουγεννιάτικα ψησίματα και στολίσματα. Όταν βλέπεις τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια των παιδιών, ανακαλύπτεις ξανά την χαμένη παιδικότητα και μαγεία. Υπέροχα τα βρίσκω τα μπισκοτάκια σου και ο Γιώργος είναι ένας μικρός καλλιτέχνης!

  • Reply Αγγελική~CooKika 9 Δεκεμβρίου 2015 at 12:04

    Τι χαριτωμένα μπισκότα!! Και του χρόνου Χρύσα μου!! <3

  • Reply evi@thehealthycook 15 Δεκεμβρίου 2015 at 16:19

    Τι όμορφα που είναι! και τι ωραίες φωτογραφίες!!
    καλές γιορτές!

  • Reply Αλεπού 19 Ιανουαρίου 2016 at 10:01

    καλημέρα! θα τα κάνω κάπως ετεροχρονισμένα κι ας μην είναι αστεράκια στο σχήμα 🙂
    Μια διευκρίνηση παρακαλώ: βούτυρο ή μαργαρίνη βάζετε;

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2016 at 12:48

      Καλημέρα, τα συγκεκριμένα μπισκότα έγιναν με βούτυρο, όταν χρησιμοποιώ μαργαρίνη το αναφέρω στα υλικά. Παρόλα αυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαργαρίνη, θα υπάρχει βέβαια μια διαφορά στη γεύση.
      Περιμένω εντυπώσεις!

  • Reply Μύρισε Χριστούγεννα-12 γλυκά που αξίζει να φτιάξεις φέτος | Cracked.gr 18 Δεκεμβρίου 2016 at 01:02

    […] Χριστουγεννιάτικα μπισκότα gingerbread Γιορτινά μπισκοτάκια με άρωμα τζίντζερ. Τέλεια επιλογή για πάρτυ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Βρες τη συνταγή εδώ. […]

  • Απάντηση