Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Γλυκά παξιμαδάκια με φουντούκι και σοκολάτα

9 Απριλίου 2021

Και το ψήσιμο συνεχίζεται… ψήνουμε μπισκότα, ψήνουμε κέικ, ψήνουμε, ψήνουμε, ψήνουμε… Και φυσικά μετά, τρώμε μπισκότα, τρώμε κέικ, τρώμε, τρώμε, τρώμε… Δεν ξέρω μέχρι πού θα πάει αυτό, πάντως προς το παρόν, συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Τι κι αν το καλοκαίρι έχει αρχίσει πια να αχνοφαίνεται; Εμείς προτιμάμε να δοκιμάζουμε καινούργιες συνταγές, αλλά και να επαναλαμβάνουμε παλιές, αγαπημένες, αντί να αγχωνόμαστε για το τι θα μας χωράει το καλοκαίρι.

hazelnut chocolate biscotti-2

Άλλωστε, ο καθημερινός μας καφές χρειάζεται και παρέα. Και όσο συνεχίζουμε να πίνουμε τους περισσότερους καφέδες της εβδομάδας στο σπίτι, αντί για το γραφείο, ή το δρόμο (δεν το συζητάμε για τα αγαπημένα μας καφέ, αυτά ακόμα τα έχουμε στο μυαλό μας ως μακρινή ανάμνηση), συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε συνταγές της αγαπημένης μου κατηγορίας. Baking. Γλυκά και αλμυρά (ίσως λίγο πιο πολύ γλυκά) φουρνίσματα. Κέικ. Μπισκότα, πίτες και τάρτες. Όλων των ειδών οι ζύμες. Η λίστα είναι ατελείωτη, οι συνταγές άπειρες, και όλες μας περιμένουν να τις δοκιμάσουμε.

hazelnut chocolate biscotti-3

Η τελευταία μου εμμονή λοιπόν είναι τα γλυκά παξιμαδάκια, biscotti, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Ιταλοί, που αυτές οι συνταγές τους δεν διαφέρουν και τόσο πολύ από τις δικές μας. Δοκίμασα λοιπόν να φτιάξω για πρώτη φορά γλυκά παξιμαδάκια, και δεν ξέρω γιατί άργησα τόσο πολύ. Η διαδικασία είναι πανεύκολη, τα υλικά απλά, και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο.

hazelnut chocolate biscotti-4

Όσο για τη γεύση που θα διάλεγα, άφησα το άρωμα του αγαπημένου μου καφέ να αποφασίσει για μένα. Βλέπεις, ένας καλός αρωματικός καφές φίλτρου με γεύση φουντούκι είναι αυτός που απαραιτήτως με ξυπνάει κάθε πρωί (μαζί, φυσικά, με ένα “μαμά, αγκαλίτθα”), και αυτός που με βοηθάει να συνεχίσω νωρίς το απόγευμα, κάπου εκεί που η κούραση της ημέρας αρχίζει να με καταβάλλει.

hazelnut chocolate biscotti-6

Οπότε, τι πιο ταιριαστό, από ένα (ένα;) παξιμαδάκι με γεύση φουντούκι και κομματάκια σοκολάτας. Το ξέρεις ότι το φουντούκι και η σοκολάτα είναι ιδανικό ζευγάρι, δεν χρειάζεται να σου το πω εγώ, έτσι δεν είναι; Είτε είσαι από εκείνους που θέλουν μία τραγανή μπουκιά μετά από τη γουλιά του ζεστού καφέ, είτε από εκείνους που θέλουν οπωσδήποτε να τα βουτάνε μέσα στον καφέ, τα παξιμάδια αυτά θα τα αγαπήσεις όσο κι εγώ.

hazelnut chocolate biscotti-7

Άλλος ένας λόγος βέβαια που βλέπεις σήμερα αυτά τα παξιμαδάκια, είναι γιατί ήθελα να σου δείξω αυτό το υπέροχο πιατάκι με τα μπλε φυλλαράκια, και να σου συστήσω το αντιστοίχως υπέροχα ταλαντούχο κορίτσι που το έφτιαξε και μου το χάρισε, την Πόπη, που φτιάχνει φανταστικά κεραμικά, τα οποία θέλω να δεις προσεκτικά, και να την ακολουθήσεις για να μη χάσεις ό,τι νέο θα έχει να μας δείξει. Ήθελα λοιπόν να φτιάξω κάτι όμορφο και ντελικάτο, για να ταιριάξει με το καινούργιο μου πιάτο, και να πω με αυτόν τον τρόπο ένα ευχαριστώ στην Πόπη που με σκέφτηκε.

hazelnut chocolate biscotti-8

Για να επανέλθουμε στα παξιμαδάκια, φυσικά και μπορούν να προσρμοστούν στο γούστο του καθενός, να παίξουμε με άλλους ξηρούς καρπούς, με ξερά φρούτα, με άλλα είδη σοκολάτας, κρατώντας βέβαια σταθερή τη βασική συνταγή. Σίγουρα ένας συνδυασμός που θα δούλευε πολύ και είναι ο επόμενος που θα δοκιμάσω, είναι το αμύγδαλο με τα cranberries, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι θα μπορέσω να ξεπεράσω εύκολα το φουντούκι με τη σοκολάτα.

hazelnut chocolate biscotti-9

Μια όμορφη αφορμή λοιπόν, μια συνταγή που αγάπησα, και τα παξιμαδάκια δεν βλέπω να λείπουν εύκολα δίπλα από τον καφέ μου. Και, κάτι που ξέρω ότι επαναλαμβάνω συχνά, αλλά πραγματικά το πιστεύω, αν τα δοκιμάσεις κι εσύ, δεν θα λείπουν ούτε από τον δικό σου…

hazelnut chocolate biscotti-10

 

Γλυκά παξιμαδάκια με φουντούκι και σοκολάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 30 μπισκότα

Υλικά
  • 175 γραμ. βούτυρο λιωμένο (χλιαρό)
  • 3 αβγά & ένα κρόκο
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ⅛ κ.γ. αλάτι
  • 200 γραμ. φουντούκια κοπανισμένα (όχι εντελώς σκόνη, να υπάρχουν κομματάκια)
  • 75 γραμ. σταγόνες κουβερτούρας
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο, τα τρία αβγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ξεκινάμε το χτύπημα. Αν δεν έχουμε σταθερό μίξερ, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι, και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα των υγρών υλικών, χτυπώντας, μέχρι να ενσωματωθεί. Αν δεν έχουμε σταθερό μίξερ, σε αυτό το στάδιο ζυμώνουμε με το χέρι.
  3. Προσθέτουμε τα σπασμένα φουντούκια και τις σταγόνες σοκολάτας, και ανακατεύουμε (είτε με το μίξερ, είτε με το χέρι), μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Χωρίζουμε το μείγμα στα τρία, και πλάθουμε τρία ίδια μπαστουνάκια, μήκους περίπου 25-30 εκ. και πλάτους περίπου 6-7 εκ.
  5. Τα απλώνουμε με απόσταση μεταξύ τους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν ελαφρώς από πάνω.
  6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, για περίπου 10-15 λεπτά και στη συνέχεια κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι του ψωμιού φετούλες περίπου 1 εκ.
  7. Απλώνουμε τα μπισκότα στο ταψί και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα περίπου 12-15 λεπτά.
  8. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω σε σχάρα.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply