Ζαχαροπλαστείο, Κρέμες/Μους, Συνταγές

Mini pavlovas με raspberries και cranberries

13 Ιανουαρίου 2014
pavlova-3
Σήμερα δεν έχω να πω πολλά πράγματα….. Δεν προλαβαίνω κιόλας… Μετά από ένα σαββατοκύριακο που κύλησε αρκετά ξεκούραστα, που περιελάμβανε μέχρι και έξοδο αποκλειστικά για ενήλικες (αξία ανεκτίμητη!) σε φιλικό σπίτι, με καλή παρέα, καλό φαγητό και καλό κρασί, ξεκινάει μία εβδομάδα με μια αλλαγή για μένα. Μειωμένο ωράριο στη δουλειά τέλος! Τώρα να με δω λοιπόν….
Pavlova….. Ανάλαφρη, αέρινη, όπως η μεγάλη χορεύτρια από την οποία πήρε το όνομά του αυτό το αυστραλιανό γλυκό, που μόνο αυστραλιανό δεν μπορούμε να το λέμε πια, καθώς η φήμη του είναι παγκόσμια. Είναι η πρώτη φορά που το φτιάχνω, δεν το είχα ξαναδοκιμάσει, όχι ότι είναι και τίποτα δύσκολο, η μόνη πρόκληση για μένα ήταν το ψήσιμο της μαρέγκας, και το δέσιμο της σάλτσας των φρούτων, αφού δεν είχα ξαναδουλέψει ποτέ με οποιοδήποτε φρούτο του δάσους. Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε αρκετά, τόσο οπτικά, όσο και γευστικά, ελπίζω κι εσάς (δυστυχώς μόνο οπτικά….). Η σάλτσα από raspberries και cranberries ήταν αρκετά ξινούτσικη, και ταίριαξε πολύ αρμονικά με τη γλύκα της μαρέγκας και της σαντιγί. Σκέφτομαι μάλιστα να περιμένω να καλοκαιριάσει (άντε, πότε;;;) και να την ξαναδοκιμάσω με υπέροχα, ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα.
Καλή σας εβδομάδα!

Η συνταγή (για 4 mini ή για μία μεγάλη κανονική)
Για τη μαρέγκα
3 ασπράδια αβγών σε θερμοκρασία δωματίου
12 κ.σ. κοφτές ζάχαρη (υπολογίζουμε πάντα 4 κοφτές κ.σ. για κάθε ασπράδι)
1 κάψουλα βανιλλίνης
1/2 κ.γ. κρεμόριο
250 γραμ. σαντιγί (εγώ χρησιμοποίησα τύπου garni)
Για τη σάλτσα φρούτων του δάσους
1 κούπα φρούτα του δάσους (εγώ χρησιμοποίησα raspberries και cranberries)
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κάψουλα βανιλλίνης
επιπλέον μερικά φρούτα για το στόλισμα
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη μαρέγκα. Σε ένα μεταλλικό μπωλ χτυπάμε καλά με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά, συνεχίζοντας παράλληλα το χτύπημα. Θέλουμε ένα αποτέλεσμα λείο, να σχηματίζονται στο μείγμα κορυφές. Προσθέτουμε στο τέλος τη βανίλια και το κρεμόριο. Αν δεν έχουμε κρεμόριο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο λεμόνι (σταγόνες). Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου μία λαδόκολλα και βάζουμε τις μαρέγκες. Αν θέλουμε να τις κάνουμε mini, όπως εγώ, κάνουμε κύκλους διαμέτρου περίπου 8-10 εκατοστών. Αλλιώς, σχηματίζουμε ένα μεγάλο δίσκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για μία ώρα. Στο τέλος της ώρας, κι αφού ελέγξουμε ότι έχουν ψηθεί καλά (θα έχουν σκληρύνει ελαφρώς από πάνω), σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταξί μέσα, με μισάνοιχτη την πόρτα για άλλη μία ώρα περίπου.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε για λίγη ώρα, μέχρι να διαλυθούν τα φρούτα και να δέσει ελαφρά η σάλτσα (θα συνεχίσει να δένει καθώς κρυώνει). Αν δε θέλουμε κομμάτια φρούτων μέσα, μπορούμε, όταν κρυώσει λίγο να την χτυπήσουμε με το ραβδομπλέντερ (ή σε κανονικό μπλέντερ, αν δεν έχουμε).
Συναρμολογούμε βάζοντας σε μια πιατέλα ή σε πιατάκια ατομικά, ένα δίσκο μαρέγκας, και από πάνω σαντιγί. Ρίχνουμε και τη σάλτσα και στολίζουμε με τα φρούτα που μας έμειναν.

 

Σχετικά άρθρα

21 Σχόλια

  • Reply Beauty Follower 13 Ιανουαρίου 2014 at 14:00

    Αυτο το γλυκακι μου αρεσει εμφανισιακα και γευστικά!
    Καλή εβδομάδα 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 13 Ιανουαρίου 2014 at 19:36

      Χαίρομαι που σ' αρέσει! Καλή εβδομάδα!

  • Reply AgapameAnDolmas 13 Ιανουαρίου 2014 at 14:32

    ειναι υπέροχα!! στείλε μου ένα σε παρακαλώ γτ απωθημένο το έχω να το πετύχω!

    • Reply Χρύσα 13 Ιανουαρίου 2014 at 19:37

      Την επόμενη φορά που θα είσαι στα μέρη μου, πέρνα να κεράσω! Φιλιά!

  • Reply peps 13 Ιανουαρίου 2014 at 16:18

    Μ' αρέσει πάρα πολύ η πάβλοβα!!
    Δεν την έχω φτιάξει ποτέ και αυτές τις μέρες τη σκεφτόμουν!!
    Τέλεια σου έγινε!! Φαίνεται!!!

    • Reply Χρύσα 13 Ιανουαρίου 2014 at 19:38

      Ευχαριστώ πολύ Πέπη μου! Να την κάνεις οπωσδήποτε! Φιλιά!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 13 Ιανουαρίου 2014 at 17:07

    Πολύ αέρινο το γλυκάκι σου!
    Μου αρέσει η μίνι εκδοχή!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 13 Ιανουαρίου 2014 at 19:38

      Μίνι, για να ξεγελιόμαστε ότι θα φάμε λιγότερο Έλενα! Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

  • Reply ΕΛΕΝΗ 13 Ιανουαρίου 2014 at 17:11

    Χρύσα μου υπέροχο γλυκάκι, τέλεια η μίνι εκδοχή και η σάλτσα απο πάνω…όνειρο!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 13 Ιανουαρίου 2014 at 19:39

      Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, η σάλτσα του ταίριαξε πολύ είναι η αλήθεια. Καλή σου εβδομάδα!

  • Reply Silena 13 Ιανουαρίου 2014 at 17:45

    Πέτυχε το γλυκό σου Χρύσα!!! Φαίνονται πραγματικά πολύ λαχταριστές!!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!! Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 13 Ιανουαρίου 2014 at 19:40

      Ευχαριστώ, ευχαριστώ! Χαίρομαι που σ' άρεσαν! Καλή εβδομάδα και σε σένα!

  • Reply Μarion, 13 Ιανουαρίου 2014 at 20:34

    Ωραίο γλυκάκι Χρύσα
    Κόκκινο της φωτιάς. Το συνδύασες πολύ ωραία.
    Κι εγώ δεν έχω κάνει, φοβάμαι τη μαρέγκα. Εσένα σου έγινε πολύ ωραία

    Καλή εβδομάδα
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 14 Ιανουαρίου 2014 at 19:05

      Να μη τη φοβάσαι καθόλου, αξίζει την προσπάθεια! Φιλάκια Μάριον!

  • Reply - spoonstories- 13 Ιανουαρίου 2014 at 20:40

    Πολύ όμορφο σε εμφάνιση και από γεύση πρέπει να είναι μούρλια! Το λαχτάρισα έτσι που το είδα λευκό με σος κατακόκκινη…Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 14 Ιανουαρίου 2014 at 19:06

      Ευχαριστώ πολύ Λίλια, ήταν όντως πολύ νόστιμη! Να το δοκιμάσεις! Καλο βράδυ!

  • Reply Tante Kiki 14 Ιανουαρίου 2014 at 09:41

    Καλημέρα Χρύσα μου!!! Και μόνο που την είδα στις ΥΠΕΡΟΧΕΣ φωτογραφίες και διάβασα τη συνταγή τη θέλω τώρα αυτή την πάβλοβα!!!!!!!!!!!!! Καταπληκτική εκδοχή και πολύ λαχταριστή…ό,τι και να πω είναι λίγο!!!!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 14 Ιανουαρίου 2014 at 19:08

      Ε, με τόσα καλά λόγια και τόσα θαυμαστικά, με κάνεις και κοκκινίζω, σαν τη σάλτσα φρούτων! Να την ξανακάνω και να έρθεις για καφεδάκι!

  • Reply Vicky Victoria 14 Ιανουαρίου 2014 at 17:18

    Έίναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το μπλόγκ
    και είμαι εκθουσιασμένη! Πολύ ωραίο μπλόγκ και θαυμάσιο φαγητό!
    Θα σε επισκέπτομαι συχνά απο εδώ και πέρα και θα χαρώ να σε δώ και
    στο μπλόγκ μου!

    Φιλάκια
    Βίκυ

    http://WWW.FASHIONRAILWAYS.COM

  • Reply Lenia 15 Ιανουαρίου 2014 at 08:00

    Υπέροχο,λαχταριστό γλυκάκι!Εύγε!
    Φιλάκια!

  • Reply Kitchen Stories 15 Ιανουαρίου 2014 at 10:39

    Πολύ επιτυχημένη η μαρέγκα τους, λευκή και φουσκωτή!
    Σε μίνι μορφή βγαίνουν πολύ χαριτωμένα και με τα κόκκινα φρούτα απογειώθηκε η ομορφιά τους.

    Εύγε Χρύσα μου!
    Z.

  • Απάντηση