Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Cookies με κομμάτια σοκολάτας

16 Μαρτίου 2023

Θα πίστευε κανείς ότι σε ένα food blog που απαριθμεί πια 9,5 χρόνια ζωής, δεν υπήρχε περίπτωση να λείπει μία συνταγή για cookies με κομμάτια σοκολάτας. Ειδικά όταν η συγκεκριμένη food blogger είναι και μαμά δύο μικρών παιδιών. Κι όμως, μπορεί μέχρι στιγμής να έχουν περάσει από εδώ μέσα συνταγές και συνταγές για μπισκότα, αλλά αυτή είναι η πρώτη για τα πιο απλά, τα πιο αγαπημένα όλων, cookies με κομμάτια σοκολάτας. Και η μόνη που χρειάζεσαι.

Σε όλα τα χρόνια που γνωρίζω να μαγειρεύω, έχω φτιάξει αμέτρητες παρτίδες τέτοιων μπισκότων. Ακόμα κι όταν δεν είχαμε παιδιά, ακόμα και τα πρώτα χρόνια που μείναμε μαζί με τον Κώστα, ήταν από τα πρώτα πράγματα που έμαθα να φτιάχνω, γιατί μας άρεσαν πάντα πάρα πολύ και θυμάμαι τον εαυτό μου να δοκιμάζω αρκετές παραλλαγές για να βρω την ιδανική.

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ είναι όντως ένα απλό μπισκότο, με λίγα και συνηθισμένα υλικά, θέλει λίγη προσοχή για να καταφέρεις να έχεις το ιδανικό αποτέλεσμα “ελαφρώς τραγανό από έξω, μαλακό και μαστιχωτό από μέσα” και να μην καταλήξεις σε ένα βαρετό, χωρίς ενδιαφέρον, μπισκότο. Ενώ λοιπόν έχουμε, όπως και στις περισσότερες συνταγές μπισκότων, την κλασική τετράδα υλικών, βούτυρο, ζάχαρη, αβγά, αλεύρι, έχουμε και κάποια tips, που, αν τα ακολουθήσουμε και δεν κάνουμε τα δικά μας (μη με ρωήσεις ποτέ σε παρακαλώ “με τι να αντικαταστήσω τη ζάχαρη, ή το βούτυρο;”, “μπορεί να γίνει χωρίς αβγά;”), θα έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε.

1. Θερμοκρασία υλικών – ζύμης

Όπως και σε κάθε συνταγή που σου ζητάει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι και σε αυτή, πρέπει να ακολουθήσεις πιστά αυτή την οδηγία. Μην πας όμως στο άλλο άκρο και λιώσεις το βούτυρο ή κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα cookies να “απλώσουν” στο ψήσιμο, και να μην μπορεί να γίνει το παιχνίδισμα με τις δύο υφές, που είναι και το ζητούμενο.

Η συγκεκριμένη συνταγή δεν απαιτεί να μείνει η ζύμη στο ψυγείο πριν το ψήσιμο, παρόλα αυτά, δεν θα πειράξει αν την αφήσεις, ή αν την έχεις έτοιμη από πριν, για να ψήσεις τα μπισκότα την ώρα που θέλεις.

2. Η καστανή ζάχαρη

Η προσθήκη της καστανής ζάχαρης είναι το μυστικό που κάνει τα cookies με κομμάτια σοκολάτας, αλλά και οποιαδήποτε cookies, μαστιχωτά. Η καστανή ζάχαρη στην οποία αναφέρομαι είναι αυτή την οποία βρίσκουμε ως light brown sugar και η οποία έχει υφή σαν της άμμου, και όχι η demerara, αυτή που χρησιμοποιούμε στον καφέ, και έχει την πιο κρυσταλλική υφή. Η αλήθεια είναι ότι από το Brexit και μετά, επειδή η συγκεκριμένη ζάχαρη εισάγεται κυρίως από τη Μεγ. Βρετανία, είναι αρκετά δύσκολο να τη βρεις. Εγώ όποτε την εντοπίσω, είτε σε καταστήματα με βρετανικά προϊόντα, είτε σε παντοπωλεία με μεγάλη ποικιλία σε εισαγώμενα, την αγοράζω σε μεγάλες ποσότητες, γιατί τη χρησιμοποιώ πολύ. Αν όμως δεν τη βρίσκεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή που θα βρεις στα σούπερ μάρκετ ως μαύρη ζάχαρη, με τη μαλακή υφή. Αν και πάλι δυσκολεύεσαι, χρησιμοποίησε όποια καστανή ζάχαρη που έχεις στο ντουλάπι, ή βρίσκεις εύκολα, δεν θα χαλάσει ο κόσμος…

3. Τα κομμάτια σοκολάτας

Στα υλικά θα δεις ότι σου γράφω “200 γραμ. κουβερτούρα σε κομμάτια, ή σταγόνες σοκολάτας”. Αυτό το κάνω γιατί, αν έχεις μόνο το ένα από τα δύο ήδη στο ντουλάπι σου, δεν θέλω να σε βάλω στη διαδικασία να πάρεις και κάτι επιπλέον. Αν όμως θέλεις μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα υφή στα cookies σου, τότε σου προτείνω να προτιμήσεις να πάρεις ολόκληρη την κουβερτούρα και να την κόψεις σε κομμάτια. Πίστεψέ με, είναι πολύ καλύτερο να δαγκώνεις το μπισκότο και να αποκαλύπτεται ολόκληρο κομμάτι σοκολάτας μέσα… Ιδανικά δε, θα σου πρότεινα να μην προσπαθήσεις καν να κόψεις ομοιόμορφα κομμάτια, the messier, the better στην περίπτωσή μας… Αν έχεις βέβαια τις σταγόνες να κάθονται στο ντουλάπι, μπορείς να τις προσθέσεις πάνω στα μπισκότα πριν τα ψήσεις (βλ. οδηγίες στην εκτέλεση), για να είναι πιο όμορφα.

4. Το αλάτι

Το αλάτι για μένα είναι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο ιδανικός σύντροφος της σοκολάτας. Έχει τη μαγική ιδιότητα να αναδεικνύει την έντασή της και τη γλυκόπικρη γεύση της, όσο κανένα άλλο υλικό. Ή, όπως ισχυρίζεται με επιστημονικούς όρους ο μεγάλος μου γιος, “κάνει τα γλυκά, πιο γλυκά”… Μην το παραλείψεις σε αυτή τη συνταγή (εννοείται όμως με την αναλογία που σου προτείνω, μην το παρακάνεις) και, αν έχεις στο ντουλάπι έναν ανθό αλατιού, τώρα είναι η ώρα να τον χρησιμοποιήσεις πάνω στα μπισκότα σου, αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο.

5. Το ψήσιμο

Τελευταίο και πιο σημαντικό tip. Το ψήσιμο, ή μάλλον καλύτερα, ο χρόνος ψησίματος. Τα cookies θέλουν ελάχιστο χρόνο ψησίματος, αν θέλουμε να είναι τραγανά από έξω και μαστιχωτά από μέσα. Κανείς δεν ξέρει τον φούρνο σου καλύτερα από εσένα βέβαια και, ενδεχομένως να χρειάζεται να έχεις ψήσει αρκετές παρτίδες μπισκότων για να γνωριστείτε καλά (περισσότερα μπισκότα; χμμ, δεν μου ακούγεται καθόλου κακό αυτό…), αλλά τα 12-15 λεπτά είναι νομίζω, το περιθώριο που πρέπει να κινηθείς. Σε προετοιμάζω από τώρα, το ξέρω, όταν θα τα βγάλεις από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά και θα λες “τι μου λέει αυτή, ας τα βάλω για λίγο ακόμα, να σιγουρευτούμε”. Σε παρακαλώ όμως, προσπάθησε να αντισταθείς στην παρόρμηση, δώσε τους 10 λεπτά χρόνο να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα και όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

 

Η απόσταση ανάμεσα σε σένα και τα τέλεια cookies με κομμάτια σοκολάτας είναι μερικά tips και λίγα, αλλά καλά, υλικά μακριά. Μην τα αφήνεις να σε περιμένουν άλλο, δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς….

Cookies με κομμάτια σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 24

Υλικά
  • 225 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 100 γραμ. λευκή κρυσταλική ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 2 κ.γ. βανίλια σε υγρή μορφή
  • 330 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 200 γραμ. κουβερτούρα σε κομμάτια, ή σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
  1. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπάμε καλά με το μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα αβγά και τη βανίλια, χτυπώντας ενδιάμεσα.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Σταματάμε το μίξερ, μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα.
  4. Ρίχνουμε τα κομμάτια ή τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, ή μία σπάτουλα, ώστε να ανακατευτούν ομοιόμορφα στο μείγμα. Μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη μια μικρή ποσότητα από τη σοκολάτα, και να την προσθέσουμε απευθείας επάνω στα μπισκότα, πριν τα ψήσουμε (βλ. επόμενο βήμα).
  5. Απλώνουμε σε δύο ταψιά αντικολλητικό χαρτί και, χρησιμοποιώντας ένα scoop παγωτού ή δύο μεγάλα κουτάλια, τοποθετούμε κουταλιές από το μείγμα, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε τα κομμάτια σοκολάτας του προηγούμενου βήματος.
  6. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 12-15 λεπτά. Όταν θα τα βγάλουμε θα είναι ακόμα μαλακά, δεν μας ανησυχεί, όσο θα κρυώνουν, θα είναι ελαφρώς τραγανά από έξω και μαστιχωτά από μέσα.
  7. Αν θέλουμε, μόλις βγουν από τον φούρνο, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τους ελάχιστο αλάτι, ιδανικά, ανθό αλατιού.

Αν σου αρέσουν τα cookies, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και τις παρακάτω συνταγές:

  1. Σοκολατένια μπισκότα με m&m’s

  2. Μπισκότα με ταχίνι και κομματάκια σοκολάτας

  3. Μπισκότα με διπλή σοκολάτα και κομματάκια πορτοκάλι

  4. Cookies με λεμόνι και λευκή σοκολάτα

  5. Cowboy cookies – Μπισκότα με καρύδα, βρώμη και κομμάτια σοκολάτας

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply