Ζαχαροπλαστείο, Μικρές γλυκές μπουκιές (Τρουφάκια/Σοκολατάκια/Κεράσματα), Συνταγές

Σοκολατένιο fudge με αμυγδαλόπαστα και βύσσινα

7 Φεβρουαρίου 2019

Μια συνταγή για τον Άγιο Βαλεντίνο; Μια συνταγή για κέρασμα; Μια συνταγή για σοκολατένιο γλυκό σκέτη κόλαση, χωρίς καμία αφορμή; Πάρτο όπως θες. Όπως σου αρέσει. Δοκίμασέ το με όποια αφορμή θες. Όμως δοκίμασέ το. Είναι ένα σοκολατένιο fudge, και έχει μέσα αμυγδαλόπαστα και βύσσινα. Είναι από αυτά τα γλυκά που τα τρως και νιώθεις εκείνη ακριβώς τη στιγμή την αμαρτία που διαπράττεις.

chocolate marzipan sour cherry fudge 2(1 of 1)

Γιατί ένα τέτοιο γλυκό δεν είναι ποτέ αθώο. Δεν είναι. Είναι ο ορισμός του αμαρτωλού. Είναι όμως και ο ορισμός του απόλυτα ερωτικού γλυκού, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, και επομένως γίνεται το ιδανικό γλυκό για σένα που θέλεις να τον γιορτάσεις τον έρωτά σου, με δόξα και τιμή. Και να σου πω και κάτι; Να το κάνεις. Δεν ήμουν ποτέ από αυτούς που γιορτάζουν τον Βαλεντίνο, όχι γιατί θα υπερασπιστώ το τσιτάτο “ο έρωτας πρέπει να γιορτάζεται κάθε μέρα”, το οποίο βρίσκω τόσο υπερβολικό, όσο και τις ατελείωτες ροζ και κόκκινες καρδούλες των ημερών, αλλά γιατί ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου την αιθέρια ρομαντική ύπαρξη που κάποτε περίμενε τον ιππότη με το άσπρο άλογο, ή, αφού τον έβρισκε θα περίμενε να της προσφέρει λουλούδια και δώρα, να της ανοίγει τις πόρτες, να της κάνει μεγάλες δηλώσεις και όλο αυτό να το θεωρεί ρομαντικό.

chocolate marzipan sour cherry fudge 3 (1 of 1)

Στο μυαλό μου πάντα ο έρωτας ήταν κάπως αλλιώς. Και ο ρομαντισμός επίσης. Έχει να κάνει με άλλου είδους πράξεις και χειρονομίες, έχει να κάνει με βλέμματα βαθιά και μάτια που συνεννοούνται χωρίς τα στόματα να μιλούν, έχει να κάνει με ελευθερίες και όχι καταπιεστικές λογικές. Και νομίζω πως, όσο μεγαλώνω, η εικόνα αυτή ενισχύεται. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, απαλλαγμένοι από στερεότυπα και απόλυτες σκέψεις στο μυαλό, γιατί να μην αφεθούμε στην ομορφιά των μικρών αυτών πραγμάτων που μπορούν να κάνουν έστω και μία μέρα το χρόνο λίγο πιο όμορφη;

chocolate marzipan sour cherry fudge 4 (1 of 1)

Άλλωστε να σου πω και κάτι άλλο; Και από πότε δηλαδή μας χαλάει μια μέρα (εντάξει, αν θες να την πεις γιορτή, πες την, δεν είμαι έτοιμη ακόμα να σε ακολουθήσω) στην οποία μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η σοκολάτα;;; Σοκολάτα παντού λοιπόν! Και εδώ σήμερα αποφάσισα να την πάω σε άλλο level. Εντάξει, ας αποφασίσουμε ότι το σοκολατένιο fudge είναι ένα γλυκό κολασμένο από μόνο του. Αυτή η μαστιχωτή υφή, αυτή η γλύκα που γεμίζει το στόμα σου σε κάθε μπουκιά, αυτή η μαγεία του να ανακατεύεις 2 υλικά και να έχεις αυτό το αποτέλεσμα, πάντα με ξεπερνάει. Κι αν το συνδυάσουμε με την αγαπημένη γεύση του marzipan, της αμυγδαλόπαστας δηλαδή (που είναι άλλη μια γεύση με την οποία έχω πάθει σχεδόν ψύχωση τον τελευταίο καιρό); Κι αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη γλύκα του, προσθέτοντας και κάτι ξινούτσικο αλλά τόσο ταιριαστό, όσο το βύσσινο;

chocolate marzipan sour cherry fudge 5 (1 of 1)

Καταλαβαίνεις λοιπόν τι γίνεται με αυτές τις μικρές μπουκίτσες, έτσι; Καταλαβαίνεις ότι αν θες να ξελογιάσεις, να αποπλανήσεις κάποιον, να τον κάνεις να ξεχάσει τους πάντες και τα πάντα, αυτή είναι η μόνη συνταγή που πρέπει να μάθεις αυτές τις μέρες… Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσεις να σερβίρεις το σοκολατένιο fudge σου σε ένα πιατάκι όλο νόημα, σωστά; Έχει φροντίσει άλλωστε για σένα η αγαπημένη μου Λευκή, και στο Happy Teapot, το αγαπημένο μου κατάστημα με είδη πάρτυ, και έχει συγκεντρώσει τα πιο καλόγουστα, τα πιο ιδιαίτερα πραγματάκια, τόσο όμορφα, που λίγο θέλω να βάλω μπρος ένα παρτάκι για εκείνη την ημέρα…

Είτε είσαι λοιπόν ο τύπος που γιορτάζει με μεγαλεία τον Άγιο, είτε όχι, δες αυτή τη μέρα σαν μια αφορμή για λίγη γλύκα και ομορφιά παραπάνω… Αφέσου, και μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το σοκολατένιο fudge με το marzipan και τα βύσσινα, και πίστεψέ με, θα είναι love at first bite…

chocolate marzipan sour cherry fudge 6 (1 of 1)

Σοκολατένιο fudge με αμυγδαλόπαστα και βύσσινα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 36

Υλικά
  • για την αμυγδαλόπαστα
  • 200 γραμ. αμύγδαλα λευκά ωμά
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 50 γραμ. νερό
  • μερικές σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
  • για το fudge
  • 1 κουτάκι (περίπου 400 γραμ.) γάλα ζαχαρούχο
  • 400 γραμ. κουβερτούρα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 200 γραμ. βύσσινα κομπόστα στραγγισμένα
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα την αμυγδαλόπαστα. Βάζουμε στο multi τα αμύγδαλα με 50 γραμ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (200 γραμ.) και το νερό, σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε και τα τριμμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς με μία σπάτουλα σιλικόνης, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν πάστα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Συνεχίζουμε με το fudge. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια, και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το κακάο. Ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε και τα βύσσινα που έχουμε στραγγίξει καλά από το υγρό της κομπόστας. Ανακατεύουμε.
  8. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα σκεύος 20x20 εκ., προσέχοντας να προεξέχει αρκετά και από τις 4 πλευρές, ώστε να μπορούμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το γλυκό.
  9. Ρίχνουμε τα ¾ του fudge στο σκεύος και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
  10. Προσθέτουμε από πάνω την αμυγδαλόπαστα και την απλώνουμε κι αυτή ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
  11. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο fudge και ομοίως απλώνουμε.
  12. Στολίζουμε από πάνω με χρωματιστή τρούφα ή ό,τι άλλο θέλουμε.
  13. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (το ιδανικό όλο το βράδυ) να κρυώσει καλά.
  14. Αφαιρούμε το γλυκό από το σκεύος τραβώντας τις άκρες από το αλουμινόχαρτο, το οποίο στη συνέχεια αφαιρούμε.
  15. Τοποθετούμε το fudge σε μία επίπεδη επιφάνεια και το κόβουμε σε ίσα κομμάτια.

 

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Αμαλία 8 Φεβρουαρίου 2019 at 10:54

    Γεια σας!
    Δυο ερωτήσεις! Εκτός από βύσσινο έχετε να μου προτείνετε κατι άλλο για να το συνοδέψω; ή μπορώ να το αφαιρεσω εντελώς μια και δε μου αρέσει..
    Κι ακόμη..δεν έχω σκεύος 20 επί 20..μπορώ να χρησιμοποιήσω ορθογώνιο κλασικό πυρέξ;

    • Reply Χρύσα 17 Φεβρουαρίου 2019 at 19:26

      Καλησπέρα, μπορείτε φυσικά να παραλείψετε τα βύσσινα τελείως ή να τα αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο φρούτο σε κομπόστα ή και γλυκό του κουταλιού, που να ταιριάζει εξίσου με τη σοκολάτα και το αμύγδαλο. Θα μπορούσε να είναι κεράσι, ή πορτοκάλι (γλυκό του κουταλιού). Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να το στραγγίξετε πολύ καλά από τα υγρά του, για να μην τα βγάλει στο γλυκό.

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 8 Φεβρουαρίου 2019 at 11:28

    πρεπει να ειναι φανταστικο!!!

  • Reply Ερμιόνη 10 Φεβρουαρίου 2019 at 22:59

    Λάτρεψα και το fudge και την παρουσίαση και το κείμενό σου!
    Με το κείμενο ταυτίστηκα και όσον αφορά το fudge απλά με έκανες να θέλω να πάω να το φτιάξω τώρα. Και να είμαι σίγουρη ότι με το ζόρι θα σταματήσω στο δέκατο (μάλλον) κομμάτι.
    Σε φιλώ

  • Reply paraxeno pirouni 11 Φεβρουαρίου 2019 at 13:13

    Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο άγιος της σοκολάτας τελικά, όπως τα λες. Άρα, μεγάλη η χάρη του! Πολύ ωραίο φαίνεται το fudge και μου αρέσει που φτιάχνεις την αμυγδαλόπαστα έτσι εύκολα. Σε κάποια αμαρτωλή ώρα, θα επιχειρήσω να τα φτιάξω!

  • Leave a Reply