Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο με θυμάρι και δενδρολίβανο

21 Φεβρουαρίου 2019

Δεν είναι μερικά φαγητά που θα μπορούσες τα χαρακτηρίσεις ως “η Κυριακή μέσα σε ένα ταψί”; Το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι σίγουρα ένα από αυτά. Λεμονάτο, αρωματικό, τρυφερό και ζουμερό, σίγουρα έχει πρωταγωνιστήσει στα κυριακάτικα τραπέζια των παιδικών σου χρόνων, και σίγουρα το απολαμβάνεις και τώρα με την ίδια ευχαρίστηση.

herbed roast chicken 2 (1 of 1)

Ένα φαγάκι που φωνάζει “μαμά”. Τη μαμά που θα φροντίσει να το κάνει έτσι όπως αρέσει σε όλους. Τη μαμά που θα σου χτυπήσει το χέρι άμα πας να κλέψεις πατάτα όταν βγει το ταψί από το φούρνο φωνάζοντας “μηηη, θα καείς”. Τη μαμά που θυμάται ποιο μέρος προτιμάει ο καθένας και που θα φάει ό,τι περισσέψει. Τη μαμά που θα μαλώσει τον μπαμπά που πάει να φάει “λίγη πετσούλα”. Και φυσικά τη μαμά που το κάνει καλύτερα από τον κόσμο όλο. Γιατί εννοείται ότι η δικιά μας η μαμά πάντα έκανε, κάνει και θα κάνει το καλύτερο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.

herbed roast chicken 3 (1 of 1)

Δε θέλει πολλά πολλά. Με ελάχιστα υλικά και λίγη προσπάθεια γίνεται ένα αριστούργημα που, όταν ψήνεται, μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Εγώ αυτή τη φορά το ετοίμασα με φρέσκα μυρωδικά, θυμάρι και δενδρολίβανο, με μπόλικη μουστάρδα, χυμό από ζουμερά, χειμωνιάτικα λεμόνια και σκορδάκι. Μου αρέσει αυτός ο συνδυασμός, μαζί φυσικά με ένα καλό ελαιόλαδο, έχει εγγυημένο αποτέλεσμα. Αρκεί να αφήσουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του για λίγες ώρες στο ψυγείο, και η μισή δουλειά έχει ήδη γίνει.

herbed roast chicken 4 (1 of 1)

Μια ηλιόλουστη Κυριακή μέσα στην καρδιά του χειμώνα, η πρωινή ηρεμία (ή τρέλα, ανάλογα το σπίτι), ο καφές που απολαμβάνεις με την ησυχία σου (ή έχεις ξεχάσει κάπου και έχει παγώσει, ανάλογα πόσες φορές κάποιος φώναξε “μαμά”), χαλαρή μουσική (ή παιδικές φωνές, γκρεμίσματα παιχνιδιών, και ουρλιαχτά από το βάθος του σπιτιού), και η προετοιμασία αυτού ακριβώς του φαγητού… Δεν είναι υπέροχο που ένα φαγητό δεν είναι μόνο ένα μέσο για να χορτάσεις, αλλά είναι τόσες πολλές εικόνες; Αυτό ακριβώς σκέφτομαι όταν βλέπω αυτή τη φωτογραφία, με την αχτίδα του ήλιου που “τρύπωσε” στο δωμάτιο την ώρα που φωτογράφιζα, και που επίτηδες την άφησα να παραμείνει στο κάδρο μου, παρά το γεγονός ότι θα με δυσκόλευε λιγάκι…

herbed roast chicken 5 (1 of 1)

Ένα απλό φαγητό. Αλλά όχι απλώς ένα φαγητό.

Όπως όλα αυτά τα φαγητά που σου θυμίζουν σπίτι. Όπως όλα αυτά τα φαγητά που η μαμά κάνει τα καλύτερα στον κόσμο….

Σου εύχομαι να απολαύσεις το δικό σου αυτό το σαββατοκύριακο…

herbed roast chicken 6 (1 of 1)

 

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο με θυμάρι και δενδρολίβανο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 1 κοτόπουλο περίπου 1.000 - 1.200 γραμ.
  • 3 κιλά πατάτες
  • 3 λεμόνια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 8-10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 5-7 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε χυμό από 1 λεμόνι, το μισό ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μία σακούλα που κλείνει με zip lock, το περιχύνουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε, μαζί με μερικά κλωναράκια από το θυμάρι και το δενδρολίβανο.
  3. Κλείνουμε πολύ καλά τη σακούλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες, μέχρι και για όλο το βράδυ.
  4. Βγάζουμε τη σακούλα με το κοτόπουλο από το ψυγείο περίπου μισή ώρα πριν την ώρα που θα το βάλουμε στο φούρνο.
  5. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια (ούτε πολύ μικρές, ούτε πολύ μεγάλες) και τις αραδιάζουμε στο ταψί.
  6. Τις περιχύνουμε με το χυμό από 1 λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και φυλλαράκια θυμάρι.
  7. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη σακούλα, το τοποθετούμε στο ταψί με τη ράχη προς τα πάνω, πάνω από τις πατάτες, και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα από τη σακούλα.
  8. Τοποθετούμε στην κοιλότητά του ένα ολόκληρο λεμόνι και δένουμε τα ποδαράκια μεταξύ τους με σπάγκο.
  9. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου μία ώρα - μία ώρα και ένα τέταρτο.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply