Καλή Χρονιά αγαπημένο φιλαράκι του my blissfood, εύχομαι να πέρασες όμορφες γιορτές, να ευχαριστήθηκες το (λίγο ή πολύ) φαγητό σου, και να είσαι έτοιμο για νέες μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές περιπέτειες τη χρονιά που ξεκίνησε. Εγώ πάντως προτίθεμαι να είμαι και φέτος εδώ, να σου προτείνω εύκολες συνταγές, που θα τιμούν όσο περισσότερο γίνεται τις εποχιακές πρώτες ύλες, και θα κάνουν τη ζωή σου λίγο πιο απλή και πολύ πιο νόστιμη!
Και φυσικά, όταν μιλάμε για εποχιακές πρώτες ύλες και ο μήνας στο ημερολόγιο είναι Ιανουάριος, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε τις συνταγές της χρονιάς με τα αγαπημένα εσπεριδοειδή. Ένα κέικ λεμονιού είναι πάντα μια καλή ιδέα νομίζω, και όσες συνταγές για κέικ λεμονιού κι αν έχεις, πάντα υπάρχει χώρος για μία καινούργια…
Το συγκεκριμένο το λάτρεψα. Ναι, ξέρω, το λέω συχνά για τα κέικ μου αυτό, αλλά, δεν μπορώ να συγκρατηθώ, λατρεύω τα κέικ, λατρεύω τα χειμωνιάτικα λεμόνια, ε, όταν συνδυάζονται και με άλλα αγαπημένα μου υλικά, δεν μπορώ παρά να ενθουσιαστώ! Για να δούμε όμως τι έχει το κέικ αυτό και μου προκάλεσε τέτοιο ενθουσιασμό…
Το λεμόνι
Ξύσμα και χυμός σε αυθονία. Αυτό το κέικ δεν μπορεί να σε ξεγελάσει, θα καταλάβεις ότι είναι κέικ λεμονιού από την ώρα που ψήνεται στο φούρνο, ακόμα και με το που θα δεις το κατακίτρινο χρώμα του, πόσο μάλλον όταν πλησιάσεις τη μύτη σου στο κομμάτι. Το μυστικό δεν είναι μόνο στην ποσότητα του ξύσματος (3 λεμόνια) και του χυμού (2 λεμόνια), είναι σαφώς πρώτα πρώτα στην ποιότητα των λεμονιών, φρέσκα, ακέρωτα, μεγάλα, χοντρόφλουδα λεμόνια από τον πάγκο της λαϊκής (ή αλλιώς ιδανικά, από τη λεμονιά του κήπου σου). Και δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το ξύσμα, δεν το προσθέτουμε απλώς στο μείγμα, το τρίβουμε καλά καλά με τα δάχτυλά μας μαζί με τη ζάχαρη, και έτσι έχουμε μια αρωματική ζάχαρη λεμονιού, που δίνει όλη τη γεύση και το άρωμα στο κέικ.
Το αμύγδαλο
Το τόσο, όσο, αμύγδαλο. Το πολύ πολύ ψιλά τριμμένο αμύγδαλο, δεν θέλουμε να το νιώσουμε στο δόντι. Ιδανικά, θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι αμυγδάλου, πούδρα αμυγδάλου, ό,τι πιο ψιλό μπορέσουμε να βρούμε. Η γεύση του θα δέσει ιδανικά με το λεμόνι, αλλά θα είναι τόσο διακριτική, που δεν θα το καλύψει. Για να τη βοηθήσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε, αν έχουμε, και λίγο εκχύλισμα αμυγδάλου, για λίγο περισσότερο βάθος και ενδιαφέρον. Η υφή που θα έχει το κέικ εξαιτίας του αμύγδαλου, θα είναι αυτή του πολύ υγρού, πολύ ζουμερού, σχεδόν σιροπιασμένου κέικ, αυτού που γίνεται ακόμα καλύτερο την επόμενη (άμα μείνει) μέρα.
Το crumble
Ή αλλιώς, αυτό το “κρούτσου κρούτσου” που έχει από πάνω, όπως το περιέγραψε ο αδερφός μου, που το δοκίμασε λίγες ώρες αφού βγήκε από το φούρνο. Η ψιχουλιαστή τραγανή ζύμη στο πάνω μέρος του κέικ, κάνει όλη τη διαφορά σε αυτό το κέικ λεμονιού. Εντάξει, θα κάνεις και 5 λεπτά δουλίτσα παραπάνω, αν μπορούμε να θεωρήσουμε δουλίτσα το ανακάτεμα 5 υλικών σε ένα μπωλ και το ψιχούλιασμα (υπάρχει άραγε;) μιας μικρής μπαλίτσας ζύμης πάνω από το κέικ μας. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα σε δικαιώσει. Άλλωστε πόσο συχνά απολαμβάνεις κέικ με διαφορετικές υφές μέσα στο ίδιο κομμάτι;
Είμαι πολύ ευχαριστημένη που αυτό είναι το πρώτο κέικ της χρονιάς, η πρώτη συνταγή της χρονιάς, να μας γλυκάνει, να φωτίσει το πρωινό μας και να νοστιμίσει όλες τις ώρες της ημέρας μας, μιας και, ας μη γελιόμαστε, και για πρωινό τρώγεται, και για δεκατιανό, και για γλυκό, και για συνοδευτικό του απογευματινού καφέ ή τσαγιού μας, μεταξύ μας, εγώ το ευχαριστιέμαι πάρα πολύ με ένα ποτήρι γάλα για βραδινό….
Καλή και γλυκιά χρονιά να έχουμε!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 8
- 250 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- ξύσμα από 3 λεμόνια
- 180 γραμ. βούτρο (τα 120 σε θερμοκρασία δωματίου και τα 60 λιωμένο)
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
- 125 γραμ. ξινόγαλα ή αριάνι
- χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
- 125 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου ή πολύ ψιλά τριμμένο αμύγδαλο
- 225 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. σόδα φαγητού
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπωλ τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας καλά, μέχρι να ανακατευτούν και να αρωματιστεί η ζάχαρη.
- Ετοιμάζουμε το crumble, ανακατεύοντας 90 γραμ. από την αρωματισμένη ζάχαρη, με τα 60 γραμ. λιωμένο βούτυρο και 1 κ.σ. από τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε 100 γραμ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία αρκετά σφιχτή ζύμη.
- Αφήνουμε το crumble στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ τα 120 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το εκχύλισμα αμυγδάλου, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε το αλεύρι αμυγδάλου με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το baking powder και τη σόδα.
- Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το ξινόγαλα με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και το μείγμα με το ξινόγαλα, φροντίζοντας να ξεκινήσουμε και να τελειώσουμε με το αλεύρι.
- Βουτυρώνουμε και αλεύρώνουμε καλά μία φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Με τα δάχτυλά μας κάνουμε ψίχουλα τη ζύμη του crumble και την ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω από το μείγμα του κέικ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 45-50 λεπτά.
- Όταν βγει από τον φούρνο και κρυώσει, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω άχνη ζάχαρη.
No Comments