Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Όσπρια, Σαλάτες, Συνταγές, Χωρίς κατηγορία

Ζεστή σαλάτα με φακές, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες και σέσκουλα

25 Ιανουαρίου 2022

Είσαι vegan ή vegetarian; Η απόφαση να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή διατροφή (αρνούμαι να γράψω τη λέξη αποτοξίνωση) ήταν μέσα στα New Year’s Resolutions σου; Είσαι απλώς ένας άνθρωπος που ξέρει να τρώει και να εκτιμά την καλή πρώτη ύλη που του προσφέρει απλόχερα η φύση; Τότε οι σαλάτες του χειμώνα με την ποικιλία και την πολυμορφικότητά τους, θα σε ικανοποιήσουν σίγουρα. Το ξέρω ότι ακούγομαι σαν κακή διαφήμιση προϊόντων διαίτης, αλλά έτσι είναι. Και η σημερινή μου ζεστή σαλάτα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι (εντάξει, σταματάω).

Αρχικά, μια βόλτα στη λαϊκή της γειτονιάς σου, μπορεί πάντα να αποτελέσει πρώτης τάξεως έμπνευση για τα χειμωνιάτικα μαγειρέματα σου, και να σε κάνει να προσθέσεις στη διατροφή σου όλα εκείνα τα χρώματα που βλέπεις στους πάγκους της, πιο σοβαρά χρώματα από τα καλοκαιρινά, από το πορτοκαλί των καρότων και της κολοκύθας που κυκλοφορεί ακόμα περήφανη, το πράσινο (ω! το πράσινο) όλων αυτών των εξαίσιων χορταρικών, μέχρι το βαθύ κόκκινο των παντζαριών, το “off white” των κουνουπιδιών, και τόσα άλλα.

Και μετά είναι τα σχήματα. Δεν είναι υπέροχο το πόσα διαφορετικά σχήματα έχει δώσει η γη στους καρπούς της; Δεν είναι εντυπωσιακή και ταυτόχρονα υπέροχα αρμονική αυτή η τόση ποικιλία; Ακόμα και αυτά που κάποιος θα μπορούσε να τα θεωρήσει “άσχημα”, είναι τόσο ιδιαίτερα και μοναδικά, που ομορφαίνουν ακόμα και τον πάγκο της κουζίνας μας μόλις τα ακουμπίσουμε εκεί. Και όταν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα τα συνδυάσουμε και τι θα φτιάξουμε με αυτά, αρχίζουν να γίνονται τα θαύματα…

Ειδικά αν αρχίσεις να σκέφτεσαι out of the box, που λένε και στο χωριό μου, και δοκιμάσεις να ξεφύγεις από την επιλογή “φρέσκα λαχανικά ή βραστά”, ή αρχίσεις να συνδυάζεις και άλλα υλικά, τότε οι δημιουργικότητά σου μπορεί να εκτοξευτεί. Κάπως έτσι έφτασα κι εγώ στη σημερινή ζεστή σαλάτα. Ξεκίνησα με τα αγαπημένα μου καρότα και το κουνουπίδι, που είναι τα πρώτα που προμηθεύομαι πάντα από τον πάγκο του αγαπημένου μου ηλικιωμένου ζευγαριού στη λαϊκή, τα καρότα πάντα στο ματσάκι τους, μικρά, άγρια, διαφορετικά μεταξύ τους, με το χορταράκι τους, και το κουνουπίδι, όμορφο, μικρό, σαν λουλουδάκι. 

Έβλεπα κι εκείνα τα σέσκουλα παντού, εντυπωσιακά ματσάκια, με την κόκκινη άκρη, τρυφερά φυλλαράκια που σου φωνάζουν “πάρε με, δεν θα είμαι για πολύ καιρό ακόμα εδώ!”. Ε, τι να κάνω, τα πήρα. Δύο γλυκοπατάτες που στέκονταν στο καλάθι μου μαζί με τις φίλες τους τις πατάτες, και ένα βαζάκι φακές που βγήκε από το ντουλάπι, και ένιωσα αμέσως ότι είμαι σε σωστό δρόμο. 

Έχουμε λοιπόν ως τώρα: Καρότα και γλυκοπατάτες. Ας τα ψήσουμε στο φούρνο να καραμελώσουν. Κουνουπίδι. Ας μην το βράσουμε, ας μπει κι αυτό στο ταψί, γίνεται λουκούμι όταν ψήνεται. Σέσκουλα. Ελάχιστο χρόνο βράσιμο, ίσα ίσα να ζεματιστούν. Και η αγαπημένη μας φακή, που από τότε που μάθαμε ότι μπορούμε να τη φτιάχνουμε και με άλλους τρόπους εκτός από την κλασική σούπα, έχουμε ανακαλύψει έναν καινούργιο κόσμο. Και πώς θα τα δέσουμε όλα αυτά; Με ένα υπέροχο dressing μουστάρδας, με μπόλικο λεμόνι και λαδάκι. Εδώ δεν τσιγκουνευόμαστε, βάζουμε την καλή μουστάρδα, τη γαλλική με τους κόκκους, λεμόνια από τον παραδιπλανό πάγκο της λαϊκής (ας μην ξαναμιλήσουμε για τα λεμόνια του χειμώνα, νιώθω ότι γίνομαι κουραστική) και το καλό μας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ε, και φυσικά, αν με ξέρεις πια έστω και λίγο, η σαλάτα αυτή, που μπορεί να σερβιριστεί ζεστή, χλιαρή, ακόμα και κρύα, δεν μπορεί με τίποτα να σερβιριστεί χωρίς μπόλικο τριμμένο τυράκι από πάνω. Αν είσαι δε και πολύ μερακλής, θα ψάξεις να βρεις μια καλή βαρελίσια φέτα, ή ένα ιδιαίτερο κατσικίσιο. Η απενοχοποίηση άλλωστε πια του συνδυασμού του τυριού με τα όσπρια, μας αφήνει πια ελεύθερους να εκφραζόμαστε κι εμείς οι λάτρεις του, χωρίς να φοβόμαστε (!) πια την κριτική…

Ανεξάρτητα όμως με όλα αυτά, τη ζεστή σαλάτα αυτή σίγουρα θα τη λατρέψεις. Και θα τη λατρέψει και ο οργανισμός σου, μιας και είναι γεμάτη θρέψη και υγεία. Γιατί κακά τα ψέμματα, το ανοσοποιητικό μας αυτούς τους χειμωνιάτικους μήνες χρειάζεται πάντα λίγη περισσότερη βοήθεια, πρέπει κι εμείς να του την προσφέρουμε. Και γιατί όχι να μην το κάνουμε με τον πιο νόστιμο τρόπο; 

Ζεστή σαλάτα με φακές, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες και σέσκουλα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • 250 γραμ. φακές
  • 1 μικρό κουνουπίδι
  • 2 μέτριες γλυκοπατάτες
  • 5 καρότα
  • 500 γραμ. σέσκουλα
  • για το dressing
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
  • αλάτι, πιπέρι
  • συνοδευτικά
  • τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κυβάκια περίπου 2 εκ. και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο ταψί.
  2. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα ρίχνουμε και αυτά στο ίδιο ταψί.
  3. Λαδώνουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
  4. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι κόβουμε μικρά μπουκετάκια, τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ και τα λαδώνουμε ελαφρώς.
  5. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε ελαφρώς, προσθέτουμε το κουνουπίδι και επαναφέρουμε στο φούρνο, όπου συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
  6. Στο μεταξύ βράζουμε τις φακές. Καθαρίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  7. Μόλις πάρουν μία βράση, τις στραγγίζουμε, πετάμε το πρώτο νερό και τις επαναφέρουμε στην κατσαρόλα, την οποία ξαναγεμίζουμε με κρύο νερό, την τοποθετούμε ξανά σε δυνατή φωτιά, και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 περίπου λεπτά (ανάλογα με το πόσο "βραστερή" είναι η φακή μας).
  8. Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι.
  9. Ζεματίζουμε τα σέσκουλα. Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγα λίγα τα σέσκουλα και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Φροντίζουμε να έχουμε από δίπλα ένα μπωλ με παγωμένο νερό, όπου τα ρίχνουμε μόλις τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα, και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
  10. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τα σέσκουλα, τις φακές, τις γλυκοπατάτες, τα καρότα και το κουνουπίδι.
  11. Ετοιμάζουμε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι, κλείνουμε καλά το καπάκι και κουνάμε δυνατά να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
  12. Ρίχνουμε το dressing πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  13. Σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή, με τριμμένο κατσικίσιο τυρί ή φέτα από πάνω.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply