Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Burger με κοτόπουλο παναρισμένο με corn flakes και σπιτικά chips πατάτας

25 Ιανουαρίου 2021

Γιατί όταν η εβδομάδα ξεκινάει έτσι, σίγουρα θα είναι λίγο καλύτερη, σωστά; Γιατί ένα burger μας κάνει όλους λίγο πιο χαρούμενους. Και γιατί όταν το burger είναι burger με κοτόπουλο, δίνει την αίσθηση ότι είναι λίγο πιο αθώο, έτσι δεν είναι; Εντάξει, το ξέρω, όλο δικαιολογίες είμαι. Τέλος πάντων, θέλω να ξεκινήσω αυτή την εβδομάδα με burger με κοτόπουλο χωρίς κανέναν λόγο, απλά και μόνο γιατί είναι το καλύτερο “σπιτικό junk food” που έφτιαξα τον τελευταίο καιρό.

buttermilk chicken burger-1

Είναι απο αυτές τι συνταγές, που από αλλού ξεκινάνε, για αλλού πήγαιναν αρχικά και καταλήγουν τελείως, μα τελείως αλλού. Πώς ξεκίνησε; Ξεκίνησε ένα Σάββατο πρωί που ζήτησα από τον Κώστα που θα έβγαινε για ψώνια, να μου φέρει φιλέτο κοτόπουλο για να φτιάξω τις αγαπημένες των παιδιών μου κοτομπουκιές με την κρούστα από corn flakes. Ξέχασα όμως να διευκρινίσω ότι ήθελα φιλέτο στήθος και όχι μπούτι, και έτσι, όταν επέστρεψε, βρέθηκα με ένα πακέτο φιλέτα από μπούτι κοτόπουλο, ένα πακέτo corn flakes, δυο παιδιά γεμάτα όρεξη να φάνε κοτομπουκιές, και λίγο χρόνο μέχρι το μεσημεριανό. Και κάπως έτσι, αποφάσισαν να δοκιμάσω την αγαπημένη μου συνταγή, λίγο διαφορετικά.

buttermilk chicken burger-3

Και κάπως έτσι βρέθηκα με τα πιο ζουμερά σνιτσελάκια κοτόπουλου, με την, γνωστή πλέον, τραγανή και αρωματική κρούστα με τα corn flakes, το θυμάρι και την πάπρικα, και δυο ευτυχισμένα παιδιά, τα οποία απόλαυσαν ακόμα περισσότερο αυτή την εκδοχή της αγαπημένης τους λιχουδιάς. Βέβαια, ακόμα πιο ευτυχισμένη ήταν η μαμά, αφού κατάφερε να κάνει την αγαπημένη της συνταγή ακόμα πιο εύκολη, καθώς, το μπούτι είναι ήδη τρυφερό από μόνο του και δεν χρειάζεται μαρινάρισμα στο ξινόγαλα (πάντα το στήθος κοτόπουλου μαρινάρεται στο ξινόγαλα, πάντα), και επιπλέον, γλιτώνουμε και το στάδιο του τεμαχισμού που χρειάζονται οι κοτομπουκιές.

buttermilk chicken burger-2

Αυτή βέβαια ήταν η πρώτη δοκιμή. Και πήγε πολύ καλά. Η δεύτερη όμως ήταν η καθοριστική. Γιατί εμένα ήδη από την πρώτη, μου είχε ήδη μπει η ιδέα ότι η τύχη αυτής της συνταγής ήταν για περισσότερα. Γιατί από την πρώτη στιγμή μου θύμισε το γνωστό αμερικάνικο τηγανιτό κοτόπουλο, με την τραγανή κρούστα και το ζουμερό εσωτερικό. Και γιατί φυσικά το επόμενο βήμα ήταν να μπει ανάμεσα σε ψωμάκι, να συνδυαστεί με τα αγαπημένα υλικά του καθενός, και να γίνει το πιο αγαπημένο σπιτικό junk food που, όπως είπα και πριν, απολαύσαμε τελευταία.

buttermilk chicken burger-5

Έτσι γεννήθηκε το burger με κοτόπουλο που βλέπεις σήμερα, το πιο λαχταριστό κοτόπουλο που μπορείς να βρεις μέσα σε ένα burger, μιας και η αρωματική κρούστα από corn flakes, το έχω πει και δεν θα βαρεθώ να το λέω, κάνει θαύματα. Και μπορεί, όπως είπαμε, το μπούτι να μην χρειάζεται το μαρινάρισμα στο ξινόγαλα, αλλά η βουτιά μέσα σε αυτό, για την ελάχιστη ώρα που χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το μείγμα του παναρίσματος, του δίνει έξτρα γεύση, και την υγρασία που χρειάζεται για να κολλήσει επάνω του η κρούστα. Από εκεί και πέρα, το πώς θα φτιάξει ο καθένας το δικό του burger, είναι θέμα διάθεσης, διαθέσιμου χρόνου, και φυσικά, γούστου. Μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου ψωμάκια, το δικό σου καραμελωμένο κρεμμύδι, ακόμα και τη δική σου bbq sauce, ή να χρησιμοποιήσεις έτοιμα, από τις χιλιάδες επιλογές ποιοτηκών προϊόντων που κυκλοφορούν εκεί έξω.

buttermilk chicken burger-6

Αυτό όμως που θα σε παρακαλέσω ιδιαίτερα να δοκιμάσεις, είναι να ετοιμάσεις τα δικά σου, σπιτικά τσιπς πατάτας. Ναι, θα μπορούσα να σου ζητήσω να τα φτιάξεις με το μαντολίνο αλλά φοβάμαι ότι είτε θα μου πεις ότι δεν έχεις (και γιατί να έχεις, κι εγώ που έχω, βαριέμαι τόσο πολύ να το βγάλω και να το χρησιμοποιήσω). Οπότε δεν θα το κάνω. Αυτό που θα κάνω, είναι να σε διαβεβαιώσω ότι εγώ κάθε, μα κάθε φορά που τα φτιάχνω, χρησιμοποιώ απλά το πιο κοφτερό μαχαίρι της κουζίνας μου, το οποίο χρησιμοποιώ με μεγάλη προσοχή, για την αποφυγή ατυχημάτων, και πάντα τα καταφέρνω μια χαρά. Και μπορεί να θέλουν λίγη περισσότερη φροντίδα και προσοχή από το να έκοβες απλά πατάτες για να τις τηγανίσεις, αλλά ο αισθητά λιγότερος χρόνος που χρείζονται στο τηγάνι όταν κόβονται σε τσιπς, θα σε αποζημιώσει.

buttermilk chicken burger-7

Νομίζω ότι δεν έχω να σου πω κάτι άλλο για αυτή τη συνταγή, νομιζω ότι το έπιασες το νόημα, νομίζω ότι αν της δώσεις την ευκαιρία που της αξίζει, θα αναθεωρήσεις το θέμα “σπιτικό junk food”, και θα το εντάξεις σίγουρα στο μαγειρικό σου ρεπερτόριο, ειδικά όταν θες να το παίξεις πολύ κουλ γονιός στα μάτια των παιδιών σου, ή πολύ μάγκας μάγειρας στους φίλους σου. Σε κάθε περίπτωση, το σαββατοκύριακο που μας έρχεται, προβλέπω ότι η κουζίνα σου θα μεταμορφωθεί σε μπεργκεράδικο…

buttermilk chicken burger-9

Burger με κοτόπουλο παναρισμένο με corn flakes και σπιτικά chips πατάτας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • για το κοτόπουλο
  • 650 γραμ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο
  • 200 ml αριάνι ή ξινόγαλα
  • 200 γραμ. corn flakes θρυματισμένα στο multi ή με τα χέρια
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ¼ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι
  • για τις πατάτες
  • 5-6 πατάτες μετρίου μεγέθους
  • 250 ml αραβοσιτέλαιο
  • για τα burgers
  • 8 ψωμάκια
  • bbq sauce
  • καραμελωμένο κρεμμύδι
  • μαρούλι
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με το κοτόπουλο. Βάζουμε σε ένα μπωλ τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα περιχύνουμε με το ξινόγαλα, φροντίζοντας να σκεπάζονται όλα καλά.
  2. Ετοιμάζουμε το πανάρισμα, ανακατεύοντας μέσα σε ένα βαθύ πιάτο τα θρυματισμένα corn flakes, το αλεύρι, το θυμάρι και την πάπρικα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί, βγάζουμε ένα ένα τα φιλέτα από το ξινόγαλα και τα περνάμε από το μείγμα του παναρίσματος, φροντίζοντας να καλύπτονται καλά από όλες τις πλευρές.
  4. Τα τοποθετούμε στο ταψί, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μία τραγανή κρούστα.
  5. Βάζουμε το αραβοσιτέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και ανάβουμε τη φωτιά, να κάψει καλά.
  6. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε προσεκτικά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές ροδέλες.
  7. Μόλις το λάδι κάψει καλά, ρίχνουμε τις πατάτες λίγες λίγες, και τηγανίζουμε ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 3-4 λεπτά η κάθε τηγανιά.
  8. Όταν είναι έτοιμες, τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε πιάτο στρωμμένο με χαρτί κουζίνας. Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγη πάπρικα.
  9. Ετοιμάζουμε τα burgers. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και βάζουμε στο κάτω μισό λίγη (ή πολλή, αναλόγως τα γούστα) bbq sauce, τοποθετούμε από πάνω ένα φιλέτο κοτόπουλο, λίγο μαρούλι και μία κουταλιά καραμελωμένο κρεμμύδι και κλείνουμε το burger με το πάνω μισό ψωμάκι.
  10. Σερβίρουμε τα burgers ζεστά, συνοδεύοντάς τα με τα σπιτικά chips πατάτας.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply