Tips & How To, Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (για όλο το χειμώνα)

5 Οκτωβρίου 2020

Αυτή είναι μία ανάρτηση που ήθελα να γράψω εδώ και πολλά χρόνια. Όχι γιατί είναι κάτι το φοβερά πρωτότυπο, όχι ότι πρόκειται για κάτι που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ, αλλά γιατί αποτελεί μια αγαπημένη μου ετήσια συνήθεια, μια αγαπημένη οικογενειακή μας παράδοση, και, όπως όλες τις άλλες σαν κι αυτή, ήθελα να είναι καταγεγραμμένη σε αυτές τις σελίδες. Ο σκοπός άλλωστε αυτού του food blog, που πλησιάζει αισίως τα 7 του χρόνια ήταν και θα είναι πάντα και πρωτίστως αυτός. Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό λοιπόν, η αγαπημένη μας εδώ και χρόνια basilicata, έτσι όπως την κάνουμε κάθε χρόνο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μαζί με την Ερατούλα.

tomato basil pasta sauce-2

Μετά λοιπόν από πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να την καταγράψω αξιοπρεπώς, ήρθε επιτέλους η ώρα της. Εντάξει, μπορεί να είναι και λίίίγο καθυστερημένη, μιας που μπήκε Οκτώβρης, αλλά νομίζω ότι ακόμη και τώρα μπορείς να βρεις πολύ ωραία ντομάτα ρόμα, και να κάνεις το απόθεμα του χειμώνα.

tomato basil pasta sauce-5

Κάθε χρόνο που λες ετοιμάζονται στις κουζίνες, τόσο της μαμάς μου, όσο και της δικιάς μου, πολλά λίτρα σάλτσας ντομάτας με βασιλικό. Και κάθε χρόνο, όσα και να φτιάχνουμε, πάλι δε φτάνουν. Βλέπεις, όταν για μας ο ορισμός του comfort food είναι ένα πιάτο ζεστή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τότε η μακαρονάδα αυτή πρέπει να μπορεί να ετοιμάζεται και να προσφέρεται άμεσα, γρήγορα, εύκολα, όσο χρειάζεται για να ανοίξεις ένα βαζάκι σάλτσα και να το ρίξεις πάνω στα καυτά ζυμαρικά.

tomato basil pasta sauce-2

Η αλήθεια είναι ότι η κλασική μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα είναι πάρα πολύ συχνά η απάντηση στην ερώτηση “τι να φάμε”, είτε είμαστε μόνοι μας και δε θέλουμε να μπαίνουμε σε πολλές μαγειρικές διαδικασίες, είτε είμαστε ένα ζευγάρι που θέλει να φάει κάτι νόστιμο και ελαφρύ σε ένα καθημερινό ή ρομαντικό τραπέζι, είτε είμαστε παρέα που προέκυψε απρόοπτα και πεινάει (να βάλουμε μια μακαρονάδα να φάμε στο τάκα-τάκα;), είτε είμαστε οικογένεια που, μέσα στους τρελούς καθημερινούς ρυθμούς θέλει να ταΐσει 4-5 πεινασμένα στόματα γρήγορα, εύκολα και απολαυστικά. Αν με ρωτάς, στο τέλος μιας πολύ δύσκολης ημέρας, δεν υπάρχει τίποτα πιο καθησυχαστικό, τίποτα πιο θεραπευτικό, από μια ζεστή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, με μπόλικη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα από πάνω. Γι’ αυτό χρειάζομαι αυτή τη σάλτσα…

tomato basil pasta sauce

Η χρήση της βέβαια δε σταματάει εκεί, και γι’αυτό και καταναλώνεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Συνταγές με ζυμαρικά, όπως τα γεμιστά κογχύλια με κιμά, αλλά και εκείνα με ricotta και σπανάκι, ή τα αγαπημένα μου gnocchi alla Sorentina, όπου η προσθήκη της σε γλιτώνει από ένα βήμα προετοιμασίας, την αγαπάνε πολύ. Αλλά και κάθε λογής πίτσα, από την πιο απλή μορφή της, την ψευτοπίτσα που ετοιμάζουμε για βραδινό για τα παιδιά, με τις πίτες για σουβλάκια, αλλά και την πανεύκολη πίτσα με ζύμη χωρίς μαγιά, μέχρι την κλασική μαργαρίτα, αλλά και την πίτσα-κόλαφος Deep dish pizza, απογειώνονται με μία καλή σπιτική σάλτσα ντομάτας. Και φυσικά οι αγαπημένες από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν συνταγές για τα cheese bombs, και το ογκρατέν πατάτας σαν πίτσα, δεν θα ήταν οι ίδιες χωρίς τη συγκεκριμένη σάλτσα.

tomato basil pasta sauce-6

Οκ, θα μου πεις, όμως δεν παύει να είναι η πιο απλή συνταγή του κόσμου. Η πιο εύκολη. Αυτή που η μαμά του πρωτοετή φοιτητή ή της φοιτήτριας είναι η πρώτη που τους μαθαίνει για να μην το ρίχνουν συνέχεια στα πιτόγυρα. Οκ, το δέχομαι. Όμως. Ναι, υπάρχει ένα μεγάλο όμως. Όμως αν είσαι σαν κι εμένα, ξέρεις ότι ακόμα και η πιο απλή συνταγή είναι πιο δύσκολη από το να ανοίξεις ένα βαζάκι τη στιγμή ακριβώς που τη χρειάζεσαι. Και ναι, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μία αγορασμένη από το σούπερ μάρκετ, κι εγώ το κάνω όταν δεν μου βρίσκεται η δικιά μου πρόχειρη, αλλά, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, μάλλον δεν είναι η ίδια με τη σάλτσα που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου, και μάλλον δε συμφέρει να αγοράζεις συνέχεια έτοιμες σάλτσες σωστά;

tomato basil pasta sauce-7

Και επιπλέον, αν η όλη διαδικασία σου φαίνεται υπερβολικά μπελαλίδικη και χρονοβόρα, είμαι εδώ για να σου πω ότι η συγκεκριμένη σάλτσα μπορεί να γίνει και σε δόσεις, δηλαδή, να ετοιμάσεις τα διαφορετικά μέρη της σε άλλους χρόνους, όποτε σε βολεύει και όποτε μπορείς. Τι έχει άλλωστε μέσα εκτός από ντομάτες; Κρεμμύδι, σκόρδο (συγκεκριμένα πολτό σκόρδου) και βασιλικό. Κι αν σου έλεγα ότι μπορείς να ετοιμάσεις τον πολτό σκόρδου τη μία μέρα, πολύ απλά, ψήνοντας μέσα στο φούρνο που ήδη ψήνεις κάτι άλλο, 2 κεφάλια σκόρδου, καλά τυλιγμένα με ένα αλουμινόχαρτο; Κι αν ήξερες ότι μια επόμενη μέρα μπορείς να ετοιμάσεις το μείγμα των κρεμμυδιών και να το έχεις έτοιμο καλά κλεισμένο στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμα να συναντήσουν τις ντομάτες; Και τέλος, όταν πια έρθει η ώρα, απλώς πλένεις καλά τις ντομάτες, τις πολτοποιείς πολύ καλά στο μπλέντερ (ούτε ξεφλούδισμα ούτε τίποτα), τις βράζεις, ψιλοκόβεις και τον βασιλικό και ενώνεις όλα τα διαφορετικά μέρη μαζί.

tomato basil pasta sauce-8

Τι λες; Ένας μικρός κόπος μια μέρα το χρόνο, με κέρδος εύκολη απόλαυση όλο το χρόνο; Εγώ νομίζω ότι αξίζει. Και ελπίζω να προλαβαίνω να σε πείσω κι εσένα, όσο ακόμα βρίσκεις καλές ρόμα στην αγορά. Άλλωστε, λίγο πριν ξεκινήσουν όλες οι συνταγές με τα μήλα, τις κολοκύθες και τα αρώματα κανέλας, μοσχοκάρυδου και γαρύφαλλου, λίγο ακόμα καλοκαίρι το θέλουμε όλοι, έτσι δεν είναι;

tomato basil pasta sauce-4

Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (για όλο το χειμώνα)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 26 βάζα των 400 ml

Υλικά
  • 15 κιλά ντομάτες ρόμα
  • 3 κιλά κρεμμύδια
  • 400 ml ελαιόλαδο
  • 250 γραμ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πολτό από 2 σκόρδα (βλ. σημείωση)
  • 2 μεγάλα ματσάκια βασιλικό
Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε έναν πολυκόφτη ή multi.
  2. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά.
  3. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε καλά, μέχρι να μαραθούν, περίπου 10-15 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε αλάτι, τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαγειρευτεί λίγο μαζί με τα κρεμμύδια, περίπου άλλα 5 λεπτά.
  5. Εντωμεταξύ πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις ρίχνουμε στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα (η δική μου είναι 10λιτρη και έκανα τη διαδικασία 2 φορές, έβαλα δηλαδή μία φορά τις μισές ντομάτες να βράσουν, τελείωσε η σάλτσα και επανέλαβα).
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξεκινάμε το βράσιμο ανακατεύοντας. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας, για περίπου 40-45 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τον μισό πολτό σκόρδου (πολτό από 1 σκόρδο δηλαδή) στη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε.
  8. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 λεπτά ακόμα.
  9. Στο μεταξύ πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον βασιλικό. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα (το 1 ψιλοκομμένο ματσάκι) στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε τη φωτιά.
  10. Χρησιμοποιούμε βάζα που έχουμε αποστειρώσει καλά, και τα γεμίζουμε πολύ προσεκτικά με την καυτή σάλτσα μέχρι επάνω. Κλείνουμε καλά το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε για να κλείσουν αεροστεγώς.
  11. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από το βήμα 5 έως το 10 με τις υπόλοιπες μισές ντομάτες.
  12. Φυλάμε τα βάζα σε δροσερό και σκιερό μέρος για όλο το χειμώνα. Όταν ανοίξουμε ένα βαζάκι αλλά δεν το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο, το τοποθετούμε στο ψυγείο και το καταναλώνουμε εντός 7-10 ημερών.
Σημειώσεις
Για να ετοιμάσουμε το πολτό σκόρδου, ξεκινάμε αν θέλουμε την προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα. Τυλίγουμε το κάθε σκόρδο με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο να ψηθούν, για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τελείως. Όταν κρυώσουν λίγο, ανοίγουμε τα ψημένα σκόρδα, παίρνουμε ένα μπωλάκι και μέσα σε αυτό ρίχνουμε όλες τις λιωμένες σκελίδες, οι οποίες βγαίνουν πολύ εύκολα από τη φλούδα τους, απλά πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την άκρη. Ανακατεύουμε καλά και έχουμε έτοιμο τον πολτό σκόρδου.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Γιάννης 25 Οκτωβρίου 2021 at 19:03

    Πως αποστειρώνουμε τα βάζα; Νομίζω είναι μια βασική λεπτομέρεια που δεν θα έπρεπε να λείπει.
    Η αποστείρωση* είναι σημαντική.

    • Reply Χρύσα 3 Νοεμβρίου 2021 at 23:50

      Η διαδικασία που ακολουθώ εγώ είναι πρώτα να τα πλύνω καλά και στη συνέχεια να τα τοποθετήσω ανάποδα πάνω σε ταψί που έχω στρώσει με καθαρή πετσέτα, μέσα στον φούρνο στους 100-150 βαθμούς για τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Τα καπάκια αντίστοιχα, τα πλένω καλά και τα αφήνω μέσα σε ένα μπωλ με βραστό νερό. Όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσω, τα βγάζω από το φούρνο, τα πιάνω όλα με γάντια, τα γεμίζω μέχρι επάνω, τα σφραγίζω με το καπάκι κατευθείαν και τα τοποθετώ ανάποδα σε ένα δίσκο, και πάλι στρωμένο με καθαρή πετσέτα. Τα αφήνω έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
      Είναι όντως μία βασική λεπτομέρεια, θεωρώ όμως ότι είναι μια αρκετά γνωστή (και σίγουρα πολύ εύκολο να αναζητηθεί) διαδικασία.
      Σας ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση του ορθογραφικού λάθους, διορθώθηκε.

    Leave a Reply