Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (για όλο το χειμώνα)
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 26 βάζα των 400 ml
Υλικά
  • 15 κιλά ντομάτες ρόμα
  • 3 κιλά κρεμμύδια
  • 400 ml ελαιόλαδο
  • 250 γραμ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πολτό από 2 σκόρδα (βλ. σημείωση)
  • 2 μεγάλα ματσάκια βασιλικό
Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε έναν πολυκόφτη ή multi.
  2. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά.
  3. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε καλά, μέχρι να μαραθούν, περίπου 10-15 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε αλάτι, τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαγειρευτεί λίγο μαζί με τα κρεμμύδια, περίπου άλλα 5 λεπτά.
  5. Εντωμεταξύ πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις ρίχνουμε στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα (η δική μου είναι 10λιτρη και έκανα τη διαδικασία 2 φορές, έβαλα δηλαδή μία φορά τις μισές ντομάτες να βράσουν, τελείωσε η σάλτσα και επανέλαβα).
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξεκινάμε το βράσιμο ανακατεύοντας. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας, για περίπου 40-45 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τον μισό πολτό σκόρδου (πολτό από 1 σκόρδο δηλαδή) στη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε.
  8. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 λεπτά ακόμα.
  9. Στο μεταξύ πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον βασιλικό. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα (το 1 ψιλοκομμένο ματσάκι) στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε τη φωτιά.
  10. Χρησιμοποιούμε βάζα που έχουμε αποστειρώσει καλά, και τα γεμίζουμε πολύ προσεκτικά με την καυτή σάλτσα μέχρι επάνω. Κλείνουμε καλά το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε για να κλείσουν αεροστεγώς.
  11. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από το βήμα 5 έως το 10 με τις υπόλοιπες μισές ντομάτες.
  12. Φυλάμε τα βάζα σε δροσερό και σκιερό μέρος για όλο το χειμώνα. Όταν ανοίξουμε ένα βαζάκι αλλά δεν το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο, το τοποθετούμε στο ψυγείο και το καταναλώνουμε εντός 7-10 ημερών.
Σημειώσεις
Για να ετοιμάσουμε το πολτό σκόρδου, ξεκινάμε αν θέλουμε την προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα. Τυλίγουμε το κάθε σκόρδο με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο να ψηθούν, για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τελείως. Όταν κρυώσουν λίγο, ανοίγουμε τα ψημένα σκόρδα, παίρνουμε ένα μπωλάκι και μέσα σε αυτό ρίχνουμε όλες τις λιωμένες σκελίδες, οι οποίες βγαίνουν πολύ εύκολα από τη φλούδα τους, απλά πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την άκρη. Ανακατεύουμε καλά και έχουμε έτοιμο τον πολτό σκόρδου.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/10/tomato-basil-pasta-sauce.html