Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Νιόκι με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα στο φούρνο (Gnocchi alla sorrentina)

20 Απριλίου 2015
gnocchiallasorrentina1

Τόσο κράτησε η περίοδος της ελαφριάς και υγιεινής διατροφής, που θα με εξιλέωνε για τις πασχαλινές ατασθαλίες… Λύγισα μπροστά στην ιδέα της λιωμένης μοτσαρέλας, μπροστά στη γεύση αυτού του τόσο απλού, τόσο παραδοσιακά ιταλικού, τόσο λαχταριστού πιάτου. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα βέβαια ότι μπορώ να αντισταθώ σε τέτοιου είδους πειρασμούς…

 

Άλλωστε δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο ταιριαστή συνταγή για αυτή την ενδιάμεση εποχή πριν το καλοκαίρι, αφού ναι μεν είναι ένα πιάτο φούρνου, ζεστό και με τα λιωμένα τυριά  να το βαραίνουν λιγάκι, αλλά ο κλασικός μεσογειακός συνδυασμός ντομάτα-βασιλικός-μοτσαρέλα, είναι άκρως καλοκαιρινός. Ακόμα και το όνομα της συνταγής «gnocchi alla sorrentina» και η προέλευσή της, το Sorrento, η μικρή, παραθαλάσσια πόλη της Ιταλίας, σε μια από τις πιο γραφικές ακτογραμμές της Μεσογείου, με προδιαθέτει για ξέγνοιαστες βόλτες, και ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια…
Ανοίγοντας δε το ντουλάπι της κουζίνας για να πάρω ένα βάζο με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, από αυτές που είχαμε ετοιμάσει το φθινόπωρο για να έχουμε προμήθειες για όλο το χειμώνα, ανακάλυψα ότι ήταν το τελευταίο… Αποφάσισα να το εκλάβω ως σημάδι… Summer is coming…

 

 

Η αλήθεια είναι ότι προγραμματίζοντας να φτιάξω αυτό το πιάτο ήθελα να το κάνω όλο «from scratch», να τα φτιάξω όλα από την αρχή, ακόμα και τα νιόκι. Σαββατοκύριακο θα είναι σκέφτηκα, θα έχω όλο το χρόνο στη διάθεσή μου… Κούνια που με κούναγε. Τα «θα το κάνω το σαββατοκύριακο που θα έχω χρόνο» όλης της εβδομάδας, συσσωρεύονται με απίστευτο ρυθμό, και τελικά δεν προλαβαίνω να κάνω ούτε τα μισά από αυτά που θέλω, ακόμα και από αυτά που πρέπει.
Έτσι τα σπιτικά νιόκι έγιναν πακετάκι από το ψυγείο του σούπερ μάρκετ, η φρέσκια σάλτσα ντομάτας με βασιλικό από το φρέσκο-αγορασμένο γλαστράκι έγινε βαζάκι από το ντουλάπι, και βέβαια το φαγητό ετοιμάστηκε σε μισή ωρίτσα, γιατί τελικά, μόνο τόση μπορούσα να διαθέσω. Αν έχετε χρόνο δοκιμάστε να κάνετε αυτό που δεν έκανα εγώ, αν πάλι όχι, προχωρήστε στην εκτέλεση της συνταγής από το «σύντομο δρόμο». Ακόμα κι αν το βαζάκι της σάλτσας δεν έρθει από το ντουλάπι της κουζίνας, αλλά από το ράφι του σούπερ μάρκετ. Εγώ υπόσχομαι να μην πω τίποτα σε κανέναν.

 

Η συνταγή

250 γραμ. φρέσκα νιόκι
400 ml σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (σπιτική ή έτοιμη)
200 γραμ. φρέσκια μοτσαρέλα
50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη

Ετοιμάζουμε ή ζεσταίνουμε λίγο την σάλτσα ντομάτας. Βράζουμε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Μόλις βράσουν τα μεταφέρουμε στην ζεστή σάλτσα και τα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τα νιόκι με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, και βάζουμε διάσπαρτα μέσα κομμάτια από τη φρέσκια μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πιάνει λίγο κρούστα η παρμεζάνα.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ
 

 

Σχετικά άρθρα

26 Σχόλια

  • Reply Beauty Follower 20 Απριλίου 2015 at 06:35

    Καλημερα!
    Καλη εβδομάδα!
    Εχω δοκιμασει ελάχιστες φορές νιόκι,
    δεν τα εχω μαγειρεψει ποτέ. Το πιάτο φαιντεται νοστιμότατο,
    οπότε ηρθε η ώρα να κάνω μια δοκιμή 😉

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 19:50

      Είναι ιδανικό για δοκιμή, γιατί είναι αδύνατο να κάνεις λάθος!
      Φιλιά!

  • Reply Amelie 20 Απριλίου 2015 at 06:36

    Ντροπή σου! Έφαγα τη Caesar's της προηγούμενης ανάρτησης, καθώς και μερικές ακόμα σε παραλλαγές, έφαγα κάτι γιαούρτια, κάτι φρούτα, κάτι ψητά ψάρια, μπήκα σε μία σειρά τέλος πάντων. Και βλέπω τώρα αυτό εδώ, ε μα πια, δεν υποφέρεσαι!!! Είναι τόσο λαχταριστά που το κρίμα θα πέσει επάνω σου όταν θα κυκλοφορώ κατακαλόκαιρο με κελεμπία εμπριμέ!

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 19:51

      Χεχεχε, θα σας πάρω όλες μαζί μου στον κατήφορο της εμπριμέ κελεμπίας!

  • Reply Tante Kiki 20 Απριλίου 2015 at 07:50

    Νοστιμότατη η συνταγή σου Χρύσα!! Λατρεμένη θα έλεγα και πράγματι φέρνει στο νου καλοκαίρι!!
    Από την άλλη κι εγώ τα ίδια παθαίνω το Σαββατοκύριακο κι έτσι το να διαλέξουμε τον σύντομο δρόμο είναι κι αυτό μια καλή λύση!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 19:52

      Τι να πρωτοχωρέσει σε ένα σκ τελικά, ε;
      48 ώρες είναι κι αυτές, τι να σου κάνουν;;;

  • Reply Αγγελική~CooKika 20 Απριλίου 2015 at 10:19

    Καλημέρα Χρύσα!
    Πως να μην λυγίσεις σε τέτοιο ονειρεμένο πιάτο, σε καταλαβαίνω απόλυτα!
    Κι εγώ κάθε φορά λέω να φτιάξω τα νιόκι μόνη μου αλλά πάντα καταλήγω στα έτοιμα…
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 19:55

      Λύγισα, Αγγελική, λύγισα…
      Ελπίζω να βρούμε λίγο χρόνο και για σπιτικά κάποτε!

  • Reply thegreenmixer.com 20 Απριλίου 2015 at 10:29

    Καλημέρα!!!
    Και εγώ έχω μια λίστα τεράστια, απο αυτά "που θα κάνω το Σαββατοκύριακο", που δεν έκανα κανένα Σαββατοκύριακο και μάλιστα περιλαμβάνει και μένα νιόκι (και δνε πρόκειται να γίνουν ποτέ μάλλον). Μια χαρά ειναι και έτοιμα, τουλάχιστον έιχες σπιτική σάλτσα τομάτας, κάτι ειναι αυτό….. Νοστιμότατο το πιάτο, με απλές καθαρές γεύσεις (να πω την αλήθεια στην αρχή νόμιζα ότι ήταν γίγαντες, που επίσης λιμπίστικα αλλά η συνταγή σου ήταν ακόμα καλύτερη).

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 20:00

      Μωρέ, τα νιόκι και να μην τα κάνεις, δεν έγινε και τίποτα. Με αυτή τη στοίβα τα ασιδέρωτα/άπλυτα/χύμα στο κύμα να δω τι θα κάνουμε…

  • Reply peps 20 Απριλίου 2015 at 10:52

    Σούπερ μακαρονάδα εγγύηση!
    Εύκολη, γρήγορη και νόστιμη!!

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 20:00

      Και χρειαζόμαστε και τα τρία!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 20 Απριλίου 2015 at 11:04

    Εγώ μπροστά σε τέτοια πιάτα δεν μπορώ να κρατήσω χαρακτήρα και να αντισταθώ!
    Εχουμε καιρό ….. γκούχου γκούχου ….. μέχρι το καλοκαίρι για να μαζέψουμε τα αμάζευτα!
    Φιλιά Χρύσα μου, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 20:01

      Έτσι, για να αισθάνομαι καλύτερα! Άστα, αυτά, δε μαζεύονται με τίποτα!

  • Reply AgapameAnDolmas 20 Απριλίου 2015 at 11:07

    καλημερα καλη εβδομάδα!! τα νιοκι δεν τα πολυσυμπαθω αλλα ετσι ευχαρίστως θα τα ετρωγα!! οσο για το θα τ ακανω ολα το σαββατοκυριακο δεννομιζω να υπαρχει ανθρωπος και συγκεκριμενα γυναικα που να βρισκει χρονο να τα προλαβει ολα!!

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 20:05

      Ε, άμα σε πείθω, εντάξει!
      Ναι, έχεις δίκιο, τουλάχιστον καταλαβαίνω ότι δεν είμαι η μόνη!

  • Reply Χρυσαυγή 20 Απριλίου 2015 at 15:37

    Κλασσική αξία! Το ευκολάκι στην κουζίνα μας!!!
    Και βλέπω το τυρί να ρέει και την σάλτσα να περιτριγυρίζει τα νιόκι και λιώνω!!!!!!!!!!

    Καλή εβδομάδα Χρύσα!!

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 20:06

      Ναι, ναι, είναι από τις συνταγές που το προκαλούν αυτό το… λιώσιμο…!
      Φιλιά!

  • Reply Ερμιόνη 20 Απριλίου 2015 at 18:50

    Τι ωραία που είναι αυτά τα ευκολάκια!
    Και πολύ πολύ νόστιμα, δεν το συζητώ.
    Αυτός ο προγραμματισμός του σαββατοκύριακου πάντως, που σκέφτομαι ότι θα κάνω και αυτό και εκείνο και το άλλο και τελικά όπως είπες κι εσύ δεν κάνω ούτε τα μισά από αυτά που σκέφτομαι αλλά ούτε και από αυτά που πρέπει, πολύ μου τη δίνει 🙂

    • Reply Χρύσα 20 Απριλίου 2015 at 20:08

      Ναι, έχει όλα τα καλά!
      Πού θα πάει, κάποτε θα τις συμμαζέψουμε και τις εκκρεμότητες, και δεν θα τρέχουμε σαν τις μουρλές και το σαββατοκύριακο!

  • Reply mia xara 21 Απριλίου 2015 at 05:06

    Νοστιμότατο και εύκολο γεύμα!!! Σε βγάζει ασπροπρόσωπη σε στιγμές πανικού…π.χ. όταν ο σύζυγος επιστρέφει πολύ νωρίτερα από τη συνηθισμένη του ώρα και το φαγητό δεν είναι έτοιμο…
    χιχι… (πολλάκις παθούσα) Καλή εβδομάδα, ΧΟ

  • Reply Neanikon Pastry Blog 21 Απριλίου 2015 at 07:28

    Καλημέρα Χρύσα !!
    Πραγματικά πανέμορφοι χρωματισμοί στις φωτογραφίες σου. Το πιάτο υπέροχο !!

  • Reply Dimitra Decorasylum 21 Απριλίου 2015 at 11:20

    Παρόλο που δεν είμαι και τόσο των κόκκινων σαλτσών, τη ζήλεψα την σου την συνταγή! Και αυτό για τις διαθέσιμες ώρες του ΣΚ, ξαναπές το!

  • Reply Penelope 21 Απριλίου 2015 at 16:56

    Και του SM τα νιόκι, μια χαρά είναι Χρύσα μου, άμα οι δουλειές είναι πολλές.
    Όταν τους κάνεις τις προσθήκες που εσύ λαχταράς,όπως η μοτσαρέλα και μια αρωματική σάλτσα ντομάτας, σίγουρα βγαίνουν και νόστιμα :-))

  • Reply CookTasteLive 21 Απριλίου 2015 at 22:24

    τόσες μεγάλες προσδοκίες για το σκ.. και πόσο άδοξα καταρρίπτονται κάθε φορά!
    και εγώ παλεύω καιρό να βρώ λίγο χρόνο να φτιάξω φρέσκο ζυμαρικό from scratch, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία εννοείται.
    εντάξει θα έρθει η ώρα του όμως που θα μας πάει.
    Μέχρι τότε θα αρκεστούμε στο έτοιμο πακετάκι, το οποίο είναι εξίσου νόστιμο. 🙂

  • Reply Silena 23 Απριλίου 2015 at 04:09

    Υπέροχο πιάτο Χρύσα μου, εύκολο αλλά και τόσο μα τόσο νόστιμο!!!!!
    Την καλημέρα μου!!!!

  • Απάντηση