Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Μικρές γλυκές μπουκιές (Τρουφάκια/Σοκολατάκια/Κεράσματα), Συνταγές

Μίνι μαντλέν, απλές ή γεμιστές με μαρμελάδα

23 Απριλίου 2015
madelaine1
Την πρώτη φορά που τις δοκίμασα ήταν εκεί ακριβώς που έπρεπε. Ήμουν αρκετά μικρή, αλλά είναι από τις γεύσεις που μου έχουν μείνει αξέχαστες. Τι ήταν όμως; Οπτικά έμοιαζε πιο πολύ με μπισκότο, αλλά η υφή της με παρέπεμπε περισσότερο σε κέικ, και πάλι όμως, όχι ακριβώς. Κάπως έτσι γνώρισα τις μαντλέν (madelaine), αυτό το γλυκό μπισκοτοκεκάκι, που, με την τόσο λεπτεπίλεπτη γεύση και υφή του, αποτελεί το ιδανικό ταίρι για ένα φλυτζάνι αρωματικό τσάι.

Από τότε δεν ξανασυναντηθήκαμε πολλές φορές, λίγες και καλές, με καλύτερη τότε που οι γονείς μου μου έφεραν από ένα ταξίδι τους στο Παρίσι πριν αρκετά πλέον χρόνια, ένα κουτί μαντλέν από το Fauchon, το διάσημο delicatessen της Γαλλικής πρωτεύουσας. Από τότε, το κουτί έμεινε, αλλά μαντλέν δεν ξαναέφαγα…
Μέχρι που η Silicomart μου έστειλε πρόσφατα μία φόρμα σιλικόνης για μίνι μαντλεν. Λες και το ήξεραν… Και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω για πρώτη φορά μόνη μου να φτιάξω το γλυκάκι που αγαπώ.

 

Και δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Το δύσκολο ήταν μετά, που έπρεπε να συγκρατηθώ… Βλέπετε, και έτσι όπως είναι μικρούτσικες μπουκίτσες, σε προκαλούν. Μπαίνεις – βγαίνεις στην κουζίνα, τσιμπάς και από μία. Καλά, δύο – μία στο μπες, μία στο βγες. Τέλος πάντων,  μην μετράμε και τις μπουκιές μας τώρα, είναι πάντως από αυτά τα γλυκά που μπορεί να μην είναι πολύ γλυκά, ή πολύ πλούσια σε γέμιση ή υλικά, αλλά από αυτά που τα τρως και θες να κλείσεις τα μάτια και να αφήσεις τη γεύση να σε ταξιδέψει. Να σε πάει μια βόλτα δίπλα στο Σηκουάνα χεράκι – χεράκι με τον αγαπημένο σου. (Ώπα, τι έγινε, αναρωτιέστε τώρα, πότε έγινε αυτή ρομαντική; Όχι, δεν έγινα, οι μαντλέν φταίνε…)
Αν και ξεκίνησα λίγο επιφυλακτική λοιπόν για το αν θα πετύχαινε η συνταγή ως προς την υφή τους, την τόσο ανάλαφρη και φίνα, μόλις έβγαλα την πρώτη φουρνιά, ησύχασα… Και επειδή μετά ξεθάρρεψα, είπα να τους βάλω και γέμιση. Στην αρχή το μυαλό μου πήγε στην πραλίνα φουντουκιού, αλλά αμέσως άλλαξα γνώμη, καθώς, όσο κι αν μου αρέσει (και σε ποιον δεν αρέσει άλλωστε), μου φάνηκε ότι θα χαλούσε αυτήν ακριβώς την ελαφρότητα που ήθελα να πετύχω. Έτσι λοιπόν προτίμησα να βάλω μαρμελάδα, και μάλιστα τη δική μου μαρμελάδα φράουλα με βανίλια, που ταίριαξε ιδανικά.

Πώς σας φαίνονται λοιπόν, σας ταξίδεψαν αρκετά;
Το εύχομαι, γιατί την ευχαριστήθηκα πολύ αυτή τη συνταγή…
Γι’ αυτό και σας την κερνάω και σήμερα που γιορτάζει το αγοράκι μου!

Η συνταγή (για περίπου 45 μίνι μαντλέν, ή 25 κανονικού μεγέθους)

90 γραμ. ζάχαρη
2 αβγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γραμ. βούτυρο, λιωμένο
110 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. baking powder

προαιρετικά
λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας για γέμισμα

Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά και τη βανίλια, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Με μία σπάτουλα το ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, ή καλύτερα το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη.
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες της φόρμας με ένα κουταλάκι του γλυκού, προσέχοντας να μην ξεχειλίζει. Αν θέλουμε να γεμίσουμε τις μαντλέν με μαρμελάδα, βάζουμε τη μισή ποσότητα μείγματος σε κάθε θήκη, ρίχνουμε από πάνω 1/8 κ.γ. μαρμελάδα, και από πάνω την άλλη μισή ποσότητα μείγματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν.

Προσαρμογή συνταγής από εδώ.

Για τις μαντλέν χρησιμοποίησα τη φόρμα SF 031 MADELAINE της Silikomart, την οποία ευχαριστώ για την ευγενική χορηγία των προϊόντων της.

 

Σχετικά άρθρα

41 Σχόλια

  • Reply mia maria 23 Απριλίου 2015 at 07:33

    Πολύ όμορφες! Να το χαίρεσαι το αγοράκι σου, να είναι πάντα ευτυχισμένος!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:42

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Να'σαι καλά!

  • Reply Notoula 23 Απριλίου 2015 at 07:39

    Να το χαίρεσαι το αγοράκι σου!΄Εύχομαι ότι καλύτεο! Παίρνω το κερασμά μου και φεύγω…

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:43

      Ευχαριστώ πολύ Γιώτα! Πάρε πάρε!

  • Reply Χριστίνα Γεωργαλλή 23 Απριλίου 2015 at 07:43

    Τι όμορφο blog! Υπέροχες συνταγές!! Σας βρίσκω πρώτη φορά. Συγχαρητήρια!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:44

      Ευχαριστώ πολυ, χαίρομαι που σου αρέσει Χριστίνα! Καλώς ήρθες!

  • Reply Amelie 23 Απριλίου 2015 at 08:14

    Οι μαντλέν είναι έτσι ακριβώς όπως τις περιγράφεις, ανάλαφρες, νόστιμες και δυστυχώς εθιστικές! Λόγω του μικρού τους μεγέθους όντως κινδυνεύει κάποιος να φάει όλη τη δόση! Πολύ επιτυχημένη η έμπνευσή σου με τη μαρμελάδα φράουλα, πιστεύω κι εγώ ότι στο συγκεκριμένο γλυκό δεν ταιριάζει τόσο η πραλίνα. Στη Γαλλία μάλιστα η σοκολατένια εκδοχή συνήθως είναι με σταγόνες σοκολάτας, όχι με γέμιση. Άντε, πάλι μας ξεσηκώνεις!

    • Reply amelie 23 Απριλίου 2015 at 14:04

      Πωπω ξέχασα να ευχηθώ για το παιδί, τι αγένεια! Να τον χαίρεσαι πάντα χαμογελαστό και υγιή! Ο,τι καλύτερο!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:45

      Ευχαριστώ πολύ Αμαλία μου, φαίνεται ότι τις ξέρεις καλά τις άτιμες!
      Ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές σου!

  • Reply Λευκή 23 Απριλίου 2015 at 09:45

    Καλημέρα Χρύσα!!! Πω πω φαίνονται υπεροχες!!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και πάντα έλεγα να αγοράσω μια φορμα και να δοκιμάσω να φτιάξω. Ειχα βέβαια στο μυαλό μου πως θα ήταν δύσκολη η συνταγή αλλά η δική σου μου φαίνεται εύκολη, οπότε θα το τολμήσω!!! Σε φιλω.Λευκή

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:48

      Είναι πολύ εύκολες, και με την κατάλληλη φόρμα γίνονται παιχνιδακι Λευκή!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 23 Απριλίου 2015 at 11:53

    Να το χαίρεσαι το αγοράκι σου, εύχομαι τα καλύτερα!!!
    Ευχαριστούμε για το ωραιότατο κέρασμα!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:49

      Ευχαριστώ πολύ Έλενα!

  • Reply thegreenmixer.com 23 Απριλίου 2015 at 12:48

    Δεν εχω δοκιμάσει ποτέ, τις έχω θαυμάσει κατά καιρούς σε διάφορα μπλογκς, όπως και τώρα στο δικό σου γιατί ειανι πανέμορφες και έχουν μπει στη λίστα to-do το γουηκέντ που λέγαμε…Να το χαίρεσαι το μικρό σου αγόρι!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:51

      Α, εγώ το έσβησα από τη λίστα μου αυτό… Για τώρα βέβαια, γιατί νομίζω θα μου γινουν συνήθεια…
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply peps@pepi's kitchen 23 Απριλίου 2015 at 15:36

    Νομίζω είναι οι ωραιότερες φωτογραφίες που έχεις βγάλει!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μα τι ωραίο σχήμα που έχουν οι μαντλέν!!!
    Χρόνια πολλά στο αγοράκι σου!!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:52

      Αλήθεια;;; Πολυ χαίρομαι που σου άρεσαν Πεπη!
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

  • Reply Νανά @kouzinista 23 Απριλίου 2015 at 17:26

    Να και κάτι που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ! Αυτές οι μίνι αμαρτωλές μπουκίτσες φαίνονται τόσο χαριτωμένες, ανάλαφρες και νόστιμες! Κάνουν τα μπες-βγες στην κουζίνα άκρως επικίνδυνα γιατί εγώ μπορεί να μην κάθομαι να μετράω τις μπουκιές μου αλλά η ζυγαριά μου δεν κάνει τα στραβά μάτια.
    Χρόνια πολλά στο γιο σου, να 'ναι πάντα γερός και γελαστός! Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:53

      Νανά ειμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν πολύ! Για τη ζυγαριά δεν μπορώ να κάνω κάτι, συγνώμη… 😉
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Beauty Follower 23 Απριλίου 2015 at 18:51

    Γεμιστές, γεμιστές παρακαλώ!
    Τι ομορφες φωτογραφιες 🙂

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:54

      Γεμιστές, γεμιστές, αλίμονο…!
      Ευχαριστώ!

  • Reply Χρυσαυγή 23 Απριλίου 2015 at 19:57

    Και μονο που ειναι κατι αναμεσα σε κεικ και μπισκοτο μου αρεσουν. Τωρα αν βαλεις και το χαριτωμενο τους μεγεθος και σχημα γινονται ακαταμαχητες.
    Οσο για σενα, θα σου πω θερμα συγχαρητηρια για τις εκπληκτικες σου φωτογραφιες. Νομιζω οι καλυτερες σου εβερ!!!
    Σε ενεπνευσαν για τα καλα οι μαντλεν!!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:56

      Αλήθεια είναι αυτό… Από την αρχή ήξερα ακριβώς πώς ήθελα να βγουν, και βγήκαν έτσι ακριβώς όπως τις ήθελα…
      Χαίρομαι τόσο πολύ που σου άρεσαν!

  • Reply Χρυσαυγή 23 Απριλίου 2015 at 19:57

    Αααααα!!! Χρονια πολλα και στον μικρο σου!! Πολυχρονος!!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:56

      Αααααα!!! Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!!

  • Reply Silena 23 Απριλίου 2015 at 20:52

    Χρόνια πολλά στο καμάρι σου Χρύσα μου!!!! Όπως επιθυμείς να το καμαρώσεις!!!
    Κι εγώ έχω χρόνια να φάω αυτά τα θεσπέσια μπισκοτοκεκάκια αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσω να τα φτιάξω!!!! Σου πέτυχαν πολύ και οι φώτο τόσο ζωντανές!!!!!
    Καλό βράδυ να έχετε! Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:57

      Ευχαριστώ πολύ! Και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια!

  • Reply Kitchen Stories 24 Απριλίου 2015 at 06:31

    Ωραίο γλυκό της άλλης μισής μου πατρίδας… 🙂
    Χρυσάκι οι φωτογραφίες σου υπέροχες!

    Χρόνια πολλά στον sous chef!

    Z.

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:57

      Αγαπημένο γλυκό!
      Ευχαριστώ και ευχαριστώ!

  • Reply AgapameAnDolmas 24 Απριλίου 2015 at 09:06

    να το χαιρεσαι το αγορακι σου!! γερό και καλότυχο!!! αχ αυτα τα μαντλεν θελω να τα δοκιμασω!!! ειμαι περιεργη να δω τι ειναι!!! πολυ ομορφα παιχνιδιαρικα!!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:58

      Σε ευχαριστώ πολύ ντολμαδάκι!
      Να τις δοκιμάσεις, ειμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν πολυ!

  • Reply sundayspoon 24 Απριλίου 2015 at 10:09

    Τι ωραίες που σου βγήκαν! Νομίζω πως τα γλυκά που συνδυάζουμε με την παιδική μας ηλικία έχουν πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας! Φαίνονται πολύ πετυχημένες και ευχαριστούμε πολύ για το κέρασμα! Να χαίρεσαι το γλυκό αγοράκι σου!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 20:59

      Έτσι είναι Αναστασία μου, εγώ αυτό το παθαίνω πάντα!
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 24 Απριλίου 2015 at 10:29

    Πανέμορφα !!!! Μας ταξίδευσες μέχρι το Παρίσι !!!
    Χρόνια πολλά, να τον χαίρεσαι !!!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 21:00

      Ευχαριστώ πολύ Αρη, χαίρομαι!
      Ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές!

  • Reply Αγγελική~CooKika 24 Απριλίου 2015 at 20:37

    Παρισάκι όμορφο και αγαπημένο!!
    Όλο madelaines βλέπω αλλά δεν έχει τύχει να τις δοκιμάσω…οι δικές σου είναι τόσο μικρές και λαχταριστές!
    Να χαίρεσαι το παιδάκι σου!!

    • Reply Χρύσα 24 Απριλίου 2015 at 21:01

      Δοκιμασε Αγγελική, και θα με θυμηθείς!
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply mia xara 26 Απριλίου 2015 at 04:18

    Πολύ αφράτες οι μαντλέν, μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα της γέμισης! Να χαίρεσαι το αγοράκι σου Χρύσα, ΧΟ

  • Reply Αθηνά Κ. 26 Απριλίου 2015 at 09:58

    Δεν έχω φάει ποτέ μου, αλλά από την περιγραφή σου θέλω να δοκιμάσω!!!!!!
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

  • Reply evi@thehealthycook 27 Απριλίου 2015 at 15:11

    τι όμορφες που τις έκανες!!
    πολύ ωραία ιδέα η γέμιση με μαρμελάδα! μπράβο!
    να το χαίρεσαι το αγοράκι σου Χρύσα μου!
    φιλιά!

  • Reply Ερμιόνη 27 Απριλίου 2015 at 18:20

    Με τεράστια καθυστέρηση, χρόνια πολλά για το αγοράκι σας!
    Εύχομαι να είναι πάντα γερό, δυνατό και πολύ χαμογελαστό!
    Συμφωνώ και εγώ ότι το πρόβλημα με τις μαντλέν είναι η απουσία εγκράτειας! Δεν γίνεται να μη φας 5-6 τουλάχιστον έτσι για το καλό!
    Οι φωτογραφίες σου υπέροχες! Φωτεινές και κομψές!
    Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση