Γεια… ξέρω ότι σήμερα δύσκολα θα τραβήξω την προσοχή σου με αυτά που γράφω, όπως ίσως και κάθε φορά που σε αυτές τις σελίδες κυκλοφορεί συνταγή, η οποία περιέχει στον τίτλο τις λέξεις “κέικ” και “σοκολάτα” μαζί. Άλλο ένα κέικ σοκολάτας σου έχω σήμερα λοιπόν, εμπλουτισμένο αυτή τη φορά με αμυγδαλόπαστα, ένα από τα πιο αγαπημένα μου υλικά.
Να σου πω βέβαια ότι με βολεύει να ξέρω ότι η προσοχή σου αποσπάται από αυτό που βλέπεις και διαβάζεις βιαστικά αυτές τις γραμμές, με βασικό σκοπό να φτάσεις γρήγορα στη συνταγή, γιατί το κουράγιο μου πια να γράφω μακροσκελή συνοδευτικά κείμενα έχει αρχίσει να με εγκαταλείπει, κάπου μεταξύ καθημερινής πρωινής σπιτικής και μετά εργασιακής τρέλας, απογευματινού αγώνα με το “πα”, το “πι”, το “παπί”, το “τόπι” και το “έλα βρε αγοράκι μου, κάθισε να τελειώνουμε, να παίξεις μετά με την ησυχία σου”, και νυχτερινών ξυπνημάτων για γαλατάκι, αγκαλίτσα και παρηγοριά για τα πρώτα δοντάκια που βγαίνουν και αρχίζουν να μας παιδεύουν…
Καταλαβαίνεις βέβαια ότι όλη αυτή η καθημερινότητα το σηκώνει ένα φουλ σοκολατένιο κέικ, αλλά με ξέρεις κι εμένα τώρα δα, δεν μπορώ να μην κάνω τα δικά μου. Πάντα λάτρευα το συνδυασμό της σοκολάτας με την αμυγδαλόπαστα, αρκεί η τελευταία να είναι καλής ποιότητας. Στην περίπτωση βέβαια που δεν μπορώ να βρω την καλή αμυγδαλόπαστα, έτσι όπως τη θέλω, μπορώ πάντα να τη φτιάξω, με ελάχιστο κόπο και σε ελάχιστο χρόνο, όπως σου έχω δείξει πολύ πολύ παλιότερα, στη συνταγή για τα αγαπημένα μου σοκολατάκια. Και επειδή αυτός ο θεικός συνδυασμός σοκολάτας-αμυγδάλου δεν μου είναι αρκετός για να χαρακτηρίσω αυτό το κέικ decadent, σου το σερβίρω με αυτή τη μαγεία που ονομάζεται ganache σοκολάτας, και που μπορεί με δυο απλά υλικά να σε κάνει να παραμιλάς.
Από την άλλη βέβαια είναι σαφές ότι αυτού του είδους οι συνταγές πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν εδώ μέσα, και, κατ’ επέκταση, στην κουζίνα μου, διότι αν συνεχίσω έτσι δε με βλέπω να ξαναμπαίνω στα παλιά μου παντελόνια ούτε σε χίλια χρόνια, και αυτό δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου (κυρίως γιατί είναι πάρα πολύ ωραία παντελόνια, και δεν είναι καιροί να ξαναχτίζεις γκαρνταρόμπες, ειδικά με δυο παιδιά, που χρειάζονται από δυο γκαρνταρόμπες τη σεζόν το καθένα – αλήθεια, αυτό με τα παιδιά και τα νούμερα που αλλάζουν κάθε 2-3 μήνες να το κοιτάξουμε κάποτε).
Κι αν όλα τα παραπάνω πραγματικά δε βγάζουν πολύ νόημα, εσύ ας μην τους δώσεις και τόση πολλή σημασία, σκέψου ότι την ώρα που στα γράφω έχει πάει ήδη σχεδόν μία η ώρα τη νύχτα, και έχω ένα ραντεβού σε κανένα τρίωρο… Εσύ κοίτα μόνο αυτό το κέικ, ονειρέψου να το δοκιμάζεις, και μετά κατευθύνσου στην κουζίνα να δεις τι υλικά σου λείπουν για να το φτιάξεις. Και να, εκεί που θα δαγκώνεις μια μπουκίτσα από το σοκολατοαμυγδαλένιο κέικ σου και θα ρουφάς μια γουλιά από τον φθινοπωρινό ζεστό σου cappuccino, θα με σκέφτεσαι και θα λες “χαλάλι της που δεν θα μου χωράει ούτε εμένα το παντελόνι μέχρι να τελειώσει αυτό το κέικ”…
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 20
- 250 γραμ. βούτυρο
- 250 γραμ. ζάχαρη
- 5 αβγά
- 2 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
- 300 ml ξινόγαλα ή αριάνι
- 450 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γραμ. κακάο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
- 150 γραμ. αμυγδαλόπαστα
- για το γλάσο
- 150 γραμ. κουβερτούρα
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το εκχύλισμα αμυγδάλου, χτυπώντας ενδιαμέσως.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το αλάτι.
- Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα αλεύρι-κακάο με το ξινόγαλα, φροντίζοντας να τελειώσουμε με το αλεύρι.
- Προσθέτουμε στο μείγμα τις σταγόνες κουβερτούρας.
- Κόβουμε την αμυγδαλόπαστα σε κομμάτια μεγέθους μικρού ζαριού και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα κέικ και ρίχνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά.
- Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και η λάμα του βγαίνει καθαρή.
- Περιμένουμε να κρυώσει πολύ και το ξεφορμάρουμε.
- Όταν κρυώσει τελείως, ετοιμάζουμε το γλάσο.
- Σπάζουμε την σοκολάτα σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπωλ.
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος.
- Μόλις ζεσταθεί πολύ, ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη σοκολάτα και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα τέλειο λείο γλάσο.
- Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και το απλώνουμε με μία σπάτουλα.
No Comments