Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ με lime και καρύδα/Coconut lime cake

16 Μαρτίου 2015
scroll down for the recipe in english
Και επισήμως πια στο δεύτερο μισό του Μάρτη, αυτού του ατελείωτου μήνα, με τις ατελείωτες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, και τα ατελείωτα νεύρα που αυτές συνεπάγονται.
Με την πρώτη υποψία της πρώτης μισής αχτίδας ήλιου που θα μπει από το παράθυρο, το μυαλό αρχίζει και τρέχει. Άνοιξη, βόλτες, καθαρός αέρας, λουλούδια παντού, και ύστερα, καλοκαίρι, τα πρώτα μπάνια, ζέστη, θάλασσα, πεύκο, διακοπές… Τρέχω πολύ ε; Τι να κάνω η γυναίκα, δε φταίω εγώ…
Μπορεί να φταίει κι αυτό το κέικ, δεν ξέρω… Νομίζω με ξεμυάλισε. Από τη στιγμή που πέρασα το πρώτο lime από τον τρίφτη και βγήκε το πρώτο λίγο ξύσμα, το μυαλό μου έφυγε… Αυτή η μυρωδιά βρε παιδί μου. Όλο το καλοκαίρι σε μια σταλίτσα ξύσμα. Κι αυτή η καρύδα πάλι; Μόνο που λες τη λέξη, σκέφτεσαι εξωτικές παραλίες και ακρογιαλιές.

Το Σάββατο το πρωί πήγαμε οι δυο μας με το Γιώργο σούπερ μάρκετ. Εκεί που βάζαμε τα lime στη σακούλα, κι αφού τον έκανα χρυσό να με αφήσει να πάρω αυτά τα “πράσινα λεμόνια”, ενώ αυτός επέμενε ότι έπρεπε να πάρουμε τα κίτρινα (και πώς να μην επιμένει το παιδί, όταν εδώ και μήνες έχει μάθει ότι η απάντηση στην ερώτηση “τι χρώμα είναι το λεμόνι;” είναι φυσικά το κίτρινο… Τουλάχιστον τα βρήκαμε κάπου στη μέση, αφού τον άφησα να βάλει και λίγα “κίτρινα λεμόνια” στην άλλη σακούλα), είδα στο ακριβώς επάνω ράφι μερικές καρύδες. Δεν ήξερα αν θα χρησιμοποιούσα καρύδα, αλλά θέλησα να πάρω μία, έστω και ως έμπνευση μόνο. Του την έδειξα, και γέλασα τόσο πολύ όταν πήγε να την πιάσει και το εξωτερικό της του φάνηκε περίεργο, σαν να τον γαργαλούσε.
– Τι ‘ναι αυτό μαμά, τι ‘ναι, τι ‘ναι;
– Αυτό αγόρι μου το λένε καρύδα.
– Να την πάβουμε.
Και την πήβαμε. Δεν την χρησιμοποίησα τελικά, αλλά και μόνο που τη βλέπω πάνω στο τραπέζι της κουζίνας μαζί με τα υπόλοιπα limes, μου φτιάχνει τη διάθεση. Κάθε λίγο και λιγάκι πάει ο Γιώργος και την παίρνει, την κουνάει “να ακούσω το νεάκι που έχει μέσα”, και την ξαναφήνει.
Πίσω στο θέμα μας, και σε αυτό το αφράτο, ανάλαφρο αλλά ζουμερό κέικ. Βασισμένο σε αυτή τη συνταγή, αλλά με έξτρα δόση καρύδας, είναι ό,τι πρέπει για να μας βάζει σιγά σιγά σε άλλο mood. Άσπρο – άσπρο, κλασικό ως προς τη διαδικασία, αλλά με ιδιαίτερα υλικά. Νομίζω ότι με αυτό το κέικ θα φτάσουμε ως το καλοκαίρι, γιατί σίγουρα θα το ξανακάνω. Και θα το ξανακάνω, και θα το ξανακάνω…

 

 

Η συνταγή
125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμ. ζάχαρη
2 αβγά και επιπλέον 2 ασπράδια
125 ml γάλα καρύδας
χυμό από 1 lime
ξύσμα από 2 limes
200 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κ.γ. σόδα φαγητού
για το γλάσο
180 γραμ. ζάχαρη άχνη
χυμό από 1 lime
3-4 κ.σ. γάλα καρύδας
Χτυπάμε με το μίξερ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα lime και το γάλα καρύδας. Τέλος, κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα και σταματάμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης ή βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά, ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο και να δούμε ότι βγαίνει καθαρό.
Αφού κρυώσει πολύ καλά το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό του lime. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα καρύδας, και ανακατεύουμε. Μπορεί να μη χρειαστεί ολόκληρη η ποσότητα του γάλακτος, θέλουμε να είναι ρευστό το γλάσο, αλλά όχι πολύ, να στέκεται πάνω στο κέικ.
Μπορούμε να διακοσμήσουμε το κέικ μας με λίγο ξύσμα lime επιπλέον, ή με ινδοκάρυδο.
Για το κέικ χρησιμοποίησα τη φόρμα ARMONY της Silikomart, την οποία και ευχαριστώ για την ευγενική χορηγία των προϊόντων της.
Coconut lime
cake
The recipe
125 gr. room temperature butter
300 gr. sugar
2 eggs and 2 extra whites
125 ml coconut milk
juice of 1 lime
zest of 2 limes
200 self-rising flour
¼ teaspoon baking soda
for the glazing
180 gr. icing sugar
juice of 1 lime
3-4 teaspoons coconut milk
Whisk the butter and sugar well in the mixer until fluffy. Add the eggs
one at a time, continuing whisking. Pour the lime juice and zest as well as
coconut milk. Finally, dust the flour and baking soda and gradually add to the
mixture. Continue whipping until the flour is fully integrated in the mixture
and stop. Pour the mixture in a silicone cake pan or a buttered and floured
cake pan and bake in a preheated oven for 50 minutes, until you insert a knife
in the middle and see it come out clean.
After the cake has cooled, prepare the glazing. Mix the icing sugar with
the lime juice. Slowly add the coconut milk and stir. You want the glazing to
be liquid, but to stay on the cake, so you might not need the whole milk.
You can decorate your cake with some extra lime zest or with shredded
coconut.

 

For the cake I used Silikomart’s ARMONY  baking pan. I would like to
thank Silikomart for kindly providing their products.

 

 

You Might Also Like

35 Comments

  • Reply thegreenmixer.com 16 Μαρτίου 2015 at 07:43

    Νιώθω ότι μπορώ να το μυρίσω αυτο το κέικ. Μου αρέσει πολύ το γάλα καρύδας και μέσα σε κέικ δίνει και ωραία υγρασία αλλά και μια αναπαίσθητη γέυση. Πολύ ωραίο το "χαντάκι" που κάνει η φόρμα και έβαλες το γλάσο και το ξύσμα, είναι πολύ ωραίο οπτικά.

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 21:47

      Το "χαντάκι" είναι το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό σε αυτή τη φόρμα! Είναι για "ενισχυμένα" κέικ! Η καρύδα μου αρέσει πολύ μέσα στα κέικ, από τότε που ανακάλυψα τις μαγικές τις ιδιότητες, τη χρησιμοποιώ πολύ συχνά.

  • Reply Χρυσαυγή 16 Μαρτίου 2015 at 07:44

    Καλημέρα Χρύσα με το όμορφό σου κέικ!
    Τι ωραία χρώματα, τι τέλειες γεύσεις, τι καταπληκτική πρώτη φωτογραφία!!
    Μου έφτιαξε το κέικ με το πράσινο χρώμα που επικρατεί.
    Όσο για την καρύδα… να την φάτε σκέτη βρε παιδιά! Εχει τέλεια γεύση και είναι πολύ ωραίο να κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση και να μασουλάς καρύδα!! χεχεχε Κάτι ξέρω, άκου που σου λέω!

    Φιλιά πολλά!!!!!
    Καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 21:49

      Ευχαριστώ, ευχαριστώ!
      Σκέτη ε; Για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις! Πρέπει βέβαια πρώτα να την ανοίξω… Ποιος ακούει το Γιώργο μετά…

  • Reply Amelie 16 Μαρτίου 2015 at 08:05

    Καλοκαιράααακιιι!!! Και μόνο που βλέπω αυτό το κέικ μου ρχεται να αρχίσω τα σχετικά τραγούδια (πράγμα επικίνδυνο όταν είσαι σε ένα γραφείο και -υποτίθεται- προσηλωμένη στην εργασία σου!). Στην όψη το κέικ σου είναι υπέροχο, στη γεύση υποθέτω το ίδιο και αυτό το αυλάκι στη μέση που γεμίζει γλάσο είναι…όλη του η τσαχπινιά! Καταπληκτικό αποτέλεσμα για ένα άκρως ξεσηκωτικό κέικ!

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 21:50

      Καλοκαιράκι, ναι! Φρέσκια γεύση και πολύ ανάλαφρη υφή!
      Ό,τι πρέπει!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 16 Μαρτίου 2015 at 10:11

    Ε ναι, σίγουρα μας έβαλες κι εμάς σε summer mood απολαμβάνοντας – έστω και οπτικά – το λαχταριστό, εξωτικό κεκάκι σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 21:50

      Χαίρομαι, χαίρομαι! Αυτός ήταν ο σκοπός!

  • Reply peps@pepi's kitchen 16 Μαρτίου 2015 at 10:44

    Από τα πιο εντυπωσιακά κέικ που έχω δει!!!!!
    Τέλεια φωτογράφιση, ειδικά η πρώτη φωτογραφία….μα τι όμορφο που είναι!!!!!!!!!
    Σούπερ θα είναι και η γεύση με λάιμ και καρύδα!!!

    Μπράβο σου!

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 21:51

      Κοκκινίζω….
      Χωρίς πλάκα, δοκίμασέ το, όπως σε έχω καταλάβει, θα σου αρέσει οπωσδήποτε!

  • Reply Kitchen Stories 16 Μαρτίου 2015 at 12:37

    … και τι όμορφο!
    Σκίζει το κέικ σου, πράγματι αναδεικνύεται και από τις υπέροχες φωτογραφίες σου.

    Φιλάκια πολλά!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 21:51

      Ευχαριστώ Ζαμπία μου, είναι πολύ φωτογενές το μοντέλο μου!

  • Reply Ela 16 Μαρτίου 2015 at 16:22

    Delicious ! Just in time for morning coffee !
    Greetings 🙂

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 21:52

      Thanks Ela! I hope you enjoy it!

  • Reply evi@thehealthycook 16 Μαρτίου 2015 at 17:29

    από τα πιο ευπαρουσίαστα κέικ που έχω δει!!! έτσι όπως έχει καθίσει το γλάσο με το ξύσμα επάνω είναι τέλειο!!
    έχουμε τα ίδια γούστα Χρύσα μου!! τρελαίνομαι για τον συνδυασμό λάιμ και καρύδας!
    θα το φτιάξω σίγουρα!

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 21:55

      Βοηθάει πολύ το αυλάκι της φόρμας στο να καθίσει τόσο ωραία το γλάσο…
      Ο συνδυασμός των δύο γεύσεων είναι πλέον από τους αγαπημένους μου!

  • Reply Ερμιόνη 16 Μαρτίου 2015 at 18:53

    Το λάιμ με την καρύδα είναι από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς.
    Δροσερός και πολύ αρωματικός, με έντονη την καλοκαιρινή αύρα.
    Πολύ κομψό το κέικ σου Χρύσα μου, είναι και πολύ ωραία η φόρμα που επέλεξες για να το παρουσιάσεις.
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 22:00

      Κέικ με καλοκαιρινή αύρα λοιπόν…!
      Η φόρμα είναι πολύ εύχρηστη, βοηθάει πολύ στο να κρατάει ακέραιο το σχήμα του κέικ στο ξεφορμάρισμα.
      Φιλιά!

  • Reply Beauty Follower 16 Μαρτίου 2015 at 19:09

    Τι όμορφο το lime ρυακι, πανω απο το κέικ!
    Καλή σου εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 22:00

      Όμορφο και νόστιμο!
      Καλή εβδομάδα!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 16 Μαρτίου 2015 at 21:10

    πωπωπωπωπω.. αγαπαω τη μυρωδια του lime!!! Δροσερη και εξωτικη!!! Σιγουρα απο γευση σκιζει!! Ταξιδιαρικο κεικ … Οτι πρεπει για μακρινες ακτες με γαλαζιες θαλασσες…. το βαζω στα προσεχως!!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 16 Μαρτίου 2015 at 22:01

      Αχ, τι καλά, ταξίδεψες λίγο κι εσύ!
      Αν το δοκιμάσεις κιόλας να δεις…..

  • Reply Penelope 17 Μαρτίου 2015 at 15:00

    Αφράτο και αέρινο, δείχνει Χρύσα μου.
    Όσο για τα αρώματά μου, είναι βεβαίως ακαταμάχητα, απλώς προσωπικά θα έβαζα και λίγη τριμμένη καρύδα για επιπλέον εξωτική υφή :-))

  • Reply AgapameAnDolmas 17 Μαρτίου 2015 at 16:22

    πωωωωωω ακρως καλοκαιρινο χαβανεζικο αυτο το κεικ!!! τελειο μπραβο !!! θα το βαλω στα προσεχως!!

  • Reply mookies • Mina Limnioudi 17 Μαρτίου 2015 at 21:51

    Μας έφερες το άρωμα καλοκαιριού μες το χειμώνα! Αφράτο, ζουμερό και με την υπέροχη γεύση της καρύδας με το λαιμ μας πείθει να το δοκιμάσουμε. Μας το δείχνεις και πολύ όμορφο στις φώτο σου! Περιττό βέβαια να πω ότι το αυλάκι του κέικ με το γλάσο και το ξύσμα έκλεψε την παράσταση.

  • Reply Νανά @kouzinista 17 Μαρτίου 2015 at 22:19

    Δεν ξέρω αν ζήλεψα περισσότερο το λαχταριστό σου κέικ ή τη φόρμα σιλικόνης που δημιουργεί αυτό το απίθανο αυλάκι που σου 'ρχεται να το γεμίσεις με χίλια δυο καλούδια. Μάλλον και τα δύο. Δεν είχα φανταστεί ότι υπάρχει τέτοια φόρμα. Τυχερούλα!!!
    Το κέικ σου είναι τόσο όμορφο και οι φωτογραφίες σου το αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο! Όσο για τη γεύση του στοιχηματίζω πως είναι απίθανη! Λατρεύω την καρύδα!

  • Reply kikitchen and the chef 18 Μαρτίου 2015 at 09:12

    καλα το σουπερ μαρκετ νομιζω οτι ειναι εκπαιδευτικη εγκδρομη για τα παιδακια!!!!!
    Το κεικ σου για αλλη μια φορα τελειο,μ αρεσε παα πολυ αυτο το "ποταμακι" γευσηςστο επανω μερος το κανει να φαινεται τοσο μα τοσο λαχταριστο!!!!!
    φιλια χρυσααα!!!!

  • Reply Αγγελική~CooKika 18 Μαρτίου 2015 at 17:36

    Πολύ ωραία παρουσίαση, υπέροχη φόρμα και τέλειος ο συνδυασμός καρύδας & λάιμ…
    Μην ανησυχείς, θα έρθει το καλοκαίρι, στην Ελλάδα είμαστε…
    Φιλιά, καλό βράδυ!

  • Reply Ειρήνη Ε. 18 Μαρτίου 2015 at 18:05

    Τι ωραία αρώματα σε αυτό το κέικ!! Ο συνδυασμός εσπεριδοειδών και καρύδας είναι εξαίσιος! Προσωπικά φτιάχνω παντεσπάνι με λάιμ και είναι "σκέτο άρωμα"!! Το κέικ σου είναι σίγουρα εξαιρετικά γευστικό!
    Καλό βράδυ.

  • Reply Neanikon Pastry Blog 18 Μαρτίου 2015 at 18:23

    Υπέροχο !! Και το χαντάκι της φόρμας τέλειο !!!
    Καρύδα και Lime ?? Ενδιαφέρον …. 🙂

  • Reply Tante Kiki 18 Μαρτίου 2015 at 19:17

    Φοβερά αρώματα σ' αυτό το κέικ και πολύ νόστιμος ο συνδυασμός που τον λατρεύω. Τα μοσχολέμονα χαρίζουν υπέροχη μοσχοβολιά! Πολύ ωραία και η παρουσίαση!!

  • Reply Μarion, 19 Μαρτίου 2015 at 10:19

    Aνοιξιάτικο προς καλοκαιρινό το κεικ σου Χρύσα μου.
    Υπέροχο φαίνεται και με το γλάσο από πάνω τέλειο.
    Κι εμενα μου αρέσει να παίρνω διάφορα απο το σουπερ μάρκετ.
    Το μοσχολέμονο το λατρεύω.

    Φιλιά

  • Reply Silena 19 Μαρτίου 2015 at 19:19

    Με ταξίδεψε το κέικ σου Χρύσα μου!!! Φαίνεται πολύ λαχταριστό, πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!!!! Το ανέδειξε πολύ η φόρμα που το σέρβιρες, φανταστική!!!
    Καλό βράδυ και φιλιά!

  • Reply CookTasteLive 19 Μαρτίου 2015 at 20:02

    Πως να μην σε ξεμυαλίσει τέτοιο κέικ! Σίγουρα θα μοσχομύρισε καλοκαίρι όλο το σπίτι με τα 'πράσινα λεμόνια' και την καρύδα.
    Φοβερή και η τσαχπινιά με το αυλάκι για να κυλάει το γλάσο!
    :):)

  • Reply Nadia KALOGIANNI 15 Μαΐου 2020 at 16:02

    Μόλις το έφτιαξα!Φοβερο κεικ! Αντικατέστησα την λευκη ζαχαρη με 220 γρ. καστανης.

  • Leave a Reply