scroll down for the recipe in english
Με αυτή τη συνταγή σήμερα νιώθω ότι μπορώ να σας ξανασυστηθώ. Λοιπόν, με λένε Χρύσα (και είμαι καλά… περίπου) και αυτό είναι το τελειότερο πιάτο που υπάρχει στο μαγειρικό μου ρεπερτόριο. Σήμερα δεν έχουμε λοιπόν ούτε δοκιμή συνταγής που βρέθηκε μπροστά μου χαζεύοντας στο pinterest, ή σε περιοδικά μαγειρικής, ούτε συνταγή από το τετράδιο της μαμάς. Έχουμε μια συνταγή για ένα πιάτο που ίσως με χαρακτηρίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην κουζίνα μου. Αυτό το ριζότο. Αυτό το ριζότο το φτιάχνω πολύ συχνά στο σπίτι, πολλά χρόνια τώρα, και κάθε φορά εξαφανίζεται από την κατσαρόλα σε χρόνο ρεκόρ!
Η συνταγή (4 μερίδες)
300 γραμ ρύζι τύπου αρμπόριο ή άλλο ρύζι για ριζότο
10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
25 γραμ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini ή βολίτης
200 ml λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός κότας (ζεστό)
1 κ.σ. βούτυρο
50 γραμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Tip: Το τέλειο ριζότο θέλει τρία πράγματα: Να ρίχνουμε το υγρό λίγο λίγο, να ανακατεύουμε συνεχώς και να μη χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία της φωτιάς.
risotto
well. Throw in the bacon and stir. When the fat comes out, add the onion. Sauté
lightly until the onion is a little browned and add the rice. Sauté it for a
bit until it becomes transparent. Add the wine and let its alcohol evaporate.
Keep the stock at a close proximity and add about ¼ of it. Keep stirring. When
the rice has absorbed most of the stock, add a little more, just above the
surface of the rice. Keep stirring. Add the dried mushrooms (without having
soaked them) and some more stock. Keep stirring and adding stock, in the same
pace, a bit at a time, until it becomes completely creamy. Before the remaining
liquid is absorbed, withdraw from fire, add the butter and stir. Add the parmesan
and parsley, stir again and close the lid. Leave the risotto be in the closed
saucepan for about 5-10 minutes before serving.
The perfect risotto needs three things: Pouring the liquid a bit at a time,
stirring constantly and not reduce the heat.
15 Comments
Καλημέρα! Μου αρέσει τόσο πολύ το ριζότο, μπορώ να φάω μία κατσαρόλα μόνη μου.
Εγώ φτιάχνω συνήθως κέικ όταν θέλω να χαλαρώσω. Μια χαρά είμαστε, δεν πληρώνουμε και ψυχολόγους!
Χρύσα, η…ριζοτοβασίλισσα!!! Μας μίλησες με τέτοιο ενθουσιασμό γι΄αυτό το πιάτο που δεν μπορώ παρά να το δοκιμάσω, δεν έχω άλλη επιλογή! Τα υλικά μου αρέσουν όλα, οι οδηγίες σου είναι κατατοπιστικότατες, οι φωτογραφίες πολύ εύγλωττες, άρα θεωρώ την επιτυχία εξασφαλισμένη!
Το τέλειο ριζότο! Με όλα τα αγαπημένα υλικά! Σλουρπ 🙂
καλημερα σεφ χρυσα!!!!
κι γω το παθαινω αυτο,οταν μαγειρευω μπορει να σκεφτομαι τα πιο σοβαρα πραγματα που με απασχολουν χωρις ομως να εχω τοσο πολυ αγχος,το ιδιο παθαινω καμια φορα και οταν οδηγαω ή οταν μουτζουρώνω ή κανω ασχετα σχεδια σε ενα χαρτι9αυτο παλι που το πας)
το οικογενειακο σας ριζοτο ειναι υπεροχο και εκανες παρα πολυ καλα που μας το εδειξες,ειναι φουλ στα αρωματα και στη γευση!!!ευχαριστως θα το τιμουσα με μεγαλη χαρα και μεγααααό κουταλι!!!!!
φιλιαααα!!!!
αμάν!! ένα τέτοιο θέλω σήμερα!!!!! τέλειο!
φαντάζομαι πως πολλοί βαριούνται αυτό το ατελείωτο ανακάτεμα, αλλά εγώ πολύ το απολαμβάνω!!
καλημέρα και φιλιά πολλά!!!
αγαπω, αγαπω αγαπώ……
(πάνω από την κατσαρόλα που βράζει κάτι κάνουμε και ατμοθεραπεία προσώπου, αυτα να λέγονται)
Απο την στιγμη που διαβασα τα υλικα αρχισε το σάλιο να τρεχει!
Εγώ πάλι όταν είμαι πάνω από την κατσαρόλα, συνήθως πιάνω το κους κους στο τηλέφωνο με τις φίλες μου.
Όχι, δεν έχω κάψει ακόμα κανένα φαγητό χα χα χαα!
Όσο για το ριζότο σου, ο ενθουσιασμός με τον οποίον μιλάς γι αυτό, μας πείθει ότι όντως αξίζει και μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε!
Φιλιά!
αν και δεν μου αρεσουν τα ριζοτα γτ θελω το ρυζι σπυρωτο, αυτο θα το τσακιζα!!! θες λιγο το μπεικον τα μανιταρια οι εικονες ο ενθουσιασμος σας εσενα και του αδερφου που δεν αφηνε την κουταλα… το λιμπίστικα!!!!
Γεια σου λοιπόν Χρύσα!
Είμαι η Ερμιόνη και μου αρέσει πολύ το πιάτο σου 🙂
Έχει ωραίο συνδυασμό υλικών και φυσικά τρώγεται από την κατσαρόλα, σχεδόν καυτό!
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, ωραίο αγχολυτικό και το να φτιάχνεις ριζότο, βοηθά να μαζέψεις το μυαλό σου και να ταξινομήσεις τις σκέψεις σου.
Φιλιά!
Εξαιρετικό πιάτο Χρύσα!
Ο σύζυγος λατρεύει οτιδήποτε με ρύζι και φτιάχνω συνήθως..σαν ριζότο με καρολίνα {καταλαβαίνεις..πιο λασπωτό ;-)}!
Φτάνει να προμηθευτώ ρύζι για ριζότο λοιπόν, και θα φτιάξω τη νόστιμη συνταγή σου!
Δώσε μου ριζότο και την ψυχή μου πάρε!!!!!!!!!!
Φανταστικό!!! Φανταστικό το δικό σου Χρύσα!!!!!!!!!!
Έχει μανιτάρια που τα έχω πραγματικά ταυτίσει με το ριζότο και μπέικον που απλά είναι το μαγικό υλικό που πάει με όλα και πάντα!!
Το βλέπω και λιώνω!!!!!
Τρελαίνομαι για ριζότο!! Και πορτσίνι και μπέικον!! Πω πω πείνασα τώρα!! Φαίνεται λαχταριστό!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
Το αγαπημένο μου ριζότο έφτιαξες Χρύσα!!! Το έκανες τόσο λαχταριστό!! Να είσαι καλά!!!