Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνοδευτικά, Συνταγές

Ριζότο με μανιτάρια porcini και μπέικον/Porcini bacon risotto

20 Μαρτίου 2015

scroll down for the recipe in english

Με αυτή τη συνταγή σήμερα νιώθω ότι μπορώ να σας ξανασυστηθώ. Λοιπόν, με λένε Χρύσα (και είμαι καλά… περίπου) και αυτό είναι το τελειότερο πιάτο που υπάρχει στο μαγειρικό μου ρεπερτόριο. Σήμερα δεν έχουμε λοιπόν ούτε δοκιμή συνταγής που βρέθηκε μπροστά μου χαζεύοντας στο pinterest, ή σε περιοδικά μαγειρικής, ούτε συνταγή από το τετράδιο της μαμάς. Έχουμε μια συνταγή για ένα πιάτο που ίσως με χαρακτηρίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην κουζίνα μου. Αυτό το ριζότο. Αυτό το ριζότο το φτιάχνω πολύ συχνά στο σπίτι, πολλά χρόνια τώρα, και κάθε φορά εξαφανίζεται από την κατσαρόλα σε χρόνο ρεκόρ!

 

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία παρασκευής του. Όπως και κάθε ριζότο, θέλει το χρόνο του, και θέλει και την υπομονή του. Και μπορεί για πολλούς η ιδέα του να κάθεσαι πάνω από μια κατσαρόλα για κανένα 20λεπτο και να ανακατεύεις, να ανακατεύεις, να ανακατεύεις να μοιάζει βαρετή και κουραστική, για μένα όμως (και προσπαθώ να θυμηθώ αν σας το έχω ξαναπεί αυτό) είναι ένας πρώτης τάξεως τρόπος να χαλαρώσω, να συγκεντρωθώ και να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου. Οφείλω να ομολογήσω ότι πάνω από μια κατσαρόλα έχω πάρει κατά καιρούς πολλές αποφάσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Καλά, μπορεί να μην είμαι αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπου ως προς αυτό, αλλά ο καθένας έχει και τον τρόπο του να κάνει focus όταν το χρειάζεται, άλλος θέλει να τρέχει, άλλος να καπνίζει, άλλος να κοιτάει το ταβάνι, ε, εγώ θέλω μια γεμάτη κατσαρόλα και μια κουτάλα.

 

 

Το συγκεκριμένο ριζότο για μένα έχει και τον ιδανικό συνδυασμό υλικών. Έχει την ένταση από το μπέικον και τα porcini, τη γλύκα του κρεμμυδιού και την πικάντικη γεύση της παρμεζάνας. Και για άλλη μια φορά, με έβγαλε ασπροπρόσωπη… Ήταν και αυτή τη φορά τόσο τέλειο όσο είναι πάντα. Ο δε αδερφός μου που έτυχε να είναι στο σπίτι μου την ώρα που το είχα μόλις ετοιμάσει, πήρε να δοκιμάσει με την κουτάλα μέσα από την κατσαρόλα. “Εγώ δε θα φάω, μόλις έφαγα. Μόνο να δοκιμάσω θέλω λίγο”. Και δοκίμασε. Και ξαναδοκίμασε. Και ξαναξαναδοκίμασε. Και με το ζόρι άφησε κάτω την κουτάλα.

 

Η συνταγή (4 μερίδες)

300 γραμ ρύζι τύπου αρμπόριο ή άλλο ρύζι για ριζότο
10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
25 γραμ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini ή βολίτης
200 ml λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός κότας (ζεστό)
1 κ.σ. βούτυρο
50 γραμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι ή μια ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το μπέικον και ανακατεύουμε. Μόλις βγάλει το λίπος του στο τηγάνι, ρίχνουμε και το κρεμμύδι. Σωτάρουμε ελαφρά να “γυαλίσει” το κρεμμύδι και προσθέτουμε το ρύζι. Το σωτάρουμε λίγο κι αυτό μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του. Έχουμε δίπλα μας τον ζεστό ζωμό και ρίχνουμε περίπου το 1/4. Ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις δούμε ότι το ρύζι έχει απορροφήσει τον περισσότερο ζωμό, προσθέτουμε λίγο ακόμα, ίσα ίσα να καλύπτει την επιφάνεια του ρυζιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια (χωρίς να τα μουλιάσουμε) και ξανά λίγο ζωμό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζωμό, με τον ίδιο ρυθμό, λίγο λίγο δηλαδή, μέχρι να δούμε ότι έχει χυλώσει τελείως. Πριν απορροφηθεί τελείως το τελευταίο υγρό, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και την παρμεζάνα και το μαϊντανό, τα ανακατεύουμε και αυτά, και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε να σταθεί το ριζότο στην κλειστή κατσαρόλα για περίπου 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Tip: Το τέλειο ριζότο θέλει τρία πράγματα: Να ρίχνουμε το υγρό λίγο λίγο, να ανακατεύουμε συνεχώς και να μη χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία της φωτιάς.

 

Porcini bacon
risotto
The recipe (serves 4)
300 gr. Arborio rice or any other risotto rice
10 slices of bacon, chopped
1 big onion, chopped
25 gr. dried porcini mushrooms
200 ml white dry wine
1 lt. chicken stock (hot)
50 gr. parmesan cheese, grated
2 tablespoons parsley, chopped
Place a deep pan with a lid or a wide saucepan on fire until it heats
well. Throw in the bacon and stir. When the fat comes out, add the onion. Sauté
lightly until the onion is a little browned and add the rice. Sauté it for a
bit until it becomes transparent. Add the wine and let its alcohol evaporate.
Keep the stock at a close proximity and add about ¼ of it. Keep stirring. When
the rice has absorbed most of the stock, add a little more, just above the
surface of the rice. Keep stirring. Add the dried mushrooms (without having
soaked them) and some more stock. Keep stirring and adding stock, in the same
pace, a bit at a time, until it becomes completely creamy. Before the remaining
liquid is absorbed, withdraw from fire, add the butter and stir. Add the parmesan
and parsley, stir again and close the lid. Leave the risotto be in the closed
saucepan for about 5-10 minutes before serving.

 

Tip:
The perfect risotto needs three things: Pouring the liquid a bit at a time,
stirring constantly and not reduce the heat.

 

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply Notoula 20 Μαρτίου 2015 at 08:24

    Καλημέρα! Μου αρέσει τόσο πολύ το ριζότο, μπορώ να φάω μία κατσαρόλα μόνη μου.
    Εγώ φτιάχνω συνήθως κέικ όταν θέλω να χαλαρώσω. Μια χαρά είμαστε, δεν πληρώνουμε και ψυχολόγους!

  • Reply Amelie 20 Μαρτίου 2015 at 08:32

    Χρύσα, η…ριζοτοβασίλισσα!!! Μας μίλησες με τέτοιο ενθουσιασμό γι΄αυτό το πιάτο που δεν μπορώ παρά να το δοκιμάσω, δεν έχω άλλη επιλογή! Τα υλικά μου αρέσουν όλα, οι οδηγίες σου είναι κατατοπιστικότατες, οι φωτογραφίες πολύ εύγλωττες, άρα θεωρώ την επιτυχία εξασφαλισμένη!

  • Reply mia maria 20 Μαρτίου 2015 at 08:45

    Το τέλειο ριζότο! Με όλα τα αγαπημένα υλικά! Σλουρπ 🙂

  • Reply kikitchen and the chef 20 Μαρτίου 2015 at 09:41

    καλημερα σεφ χρυσα!!!!
    κι γω το παθαινω αυτο,οταν μαγειρευω μπορει να σκεφτομαι τα πιο σοβαρα πραγματα που με απασχολουν χωρις ομως να εχω τοσο πολυ αγχος,το ιδιο παθαινω καμια φορα και οταν οδηγαω ή οταν μουτζουρώνω ή κανω ασχετα σχεδια σε ενα χαρτι9αυτο παλι που το πας)
    το οικογενειακο σας ριζοτο ειναι υπεροχο και εκανες παρα πολυ καλα που μας το εδειξες,ειναι φουλ στα αρωματα και στη γευση!!!ευχαριστως θα το τιμουσα με μεγαλη χαρα και μεγααααό κουταλι!!!!!
    φιλιαααα!!!!

  • Reply evi@thehealthycook 20 Μαρτίου 2015 at 10:25

    αμάν!! ένα τέτοιο θέλω σήμερα!!!!! τέλειο!
    φαντάζομαι πως πολλοί βαριούνται αυτό το ατελείωτο ανακάτεμα, αλλά εγώ πολύ το απολαμβάνω!!
    καλημέρα και φιλιά πολλά!!!

  • Reply thegreenmixer.com 20 Μαρτίου 2015 at 10:29

    αγαπω, αγαπω αγαπώ……

  • Reply thegreenmixer.com 20 Μαρτίου 2015 at 10:30

    (πάνω από την κατσαρόλα που βράζει κάτι κάνουμε και ατμοθεραπεία προσώπου, αυτα να λέγονται)

  • Reply Beauty Follower 20 Μαρτίου 2015 at 12:22

    Απο την στιγμη που διαβασα τα υλικα αρχισε το σάλιο να τρεχει!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 20 Μαρτίου 2015 at 15:48

    Εγώ πάλι όταν είμαι πάνω από την κατσαρόλα, συνήθως πιάνω το κους κους στο τηλέφωνο με τις φίλες μου.
    Όχι, δεν έχω κάψει ακόμα κανένα φαγητό χα χα χαα!
    Όσο για το ριζότο σου, ο ενθουσιασμός με τον οποίον μιλάς γι αυτό, μας πείθει ότι όντως αξίζει και μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε!
    Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 20 Μαρτίου 2015 at 18:13

    αν και δεν μου αρεσουν τα ριζοτα γτ θελω το ρυζι σπυρωτο, αυτο θα το τσακιζα!!! θες λιγο το μπεικον τα μανιταρια οι εικονες ο ενθουσιασμος σας εσενα και του αδερφου που δεν αφηνε την κουταλα… το λιμπίστικα!!!!

  • Reply Ερμιόνη 20 Μαρτίου 2015 at 21:10

    Γεια σου λοιπόν Χρύσα!
    Είμαι η Ερμιόνη και μου αρέσει πολύ το πιάτο σου 🙂
    Έχει ωραίο συνδυασμό υλικών και φυσικά τρώγεται από την κατσαρόλα, σχεδόν καυτό!
    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, ωραίο αγχολυτικό και το να φτιάχνεις ριζότο, βοηθά να μαζέψεις το μυαλό σου και να ταξινομήσεις τις σκέψεις σου.
    Φιλιά!

  • Reply Στέλλα Μαρκοπούλου 21 Μαρτίου 2015 at 11:40

    Εξαιρετικό πιάτο Χρύσα!
    Ο σύζυγος λατρεύει οτιδήποτε με ρύζι και φτιάχνω συνήθως..σαν ριζότο με καρολίνα {καταλαβαίνεις..πιο λασπωτό ;-)}!
    Φτάνει να προμηθευτώ ρύζι για ριζότο λοιπόν, και θα φτιάξω τη νόστιμη συνταγή σου!

  • Reply Χρυσαυγή 22 Μαρτίου 2015 at 14:06

    Δώσε μου ριζότο και την ψυχή μου πάρε!!!!!!!!!!
    Φανταστικό!!! Φανταστικό το δικό σου Χρύσα!!!!!!!!!!
    Έχει μανιτάρια που τα έχω πραγματικά ταυτίσει με το ριζότο και μπέικον που απλά είναι το μαγικό υλικό που πάει με όλα και πάντα!!
    Το βλέπω και λιώνω!!!!!

  • Reply Αθηνά 24 Μαρτίου 2015 at 20:36

    Τρελαίνομαι για ριζότο!! Και πορτσίνι και μπέικον!! Πω πω πείνασα τώρα!! Φαίνεται λαχταριστό!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!

  • Reply Tante Kiki 26 Μαρτίου 2015 at 10:01

    Το αγαπημένο μου ριζότο έφτιαξες Χρύσα!!! Το έκανες τόσο λαχταριστό!! Να είσαι καλά!!!

  • Leave a Reply