Πρωινό, Συνταγές

Σοκολατένια ντόνατς φούρνου/Chocolate baked donuts

23 Μαρτίου 2015
Την προηγούμενη φορά που έφτιαξα ντόνατς, καλωσόρισα με αυτά τον Νοέμβριο. Πότε αυτός πέρασε, πότε ήρθαν και έφυγαν τα Χριστούγεννα, πότε πέρασαν και οι απόκριες και πότε φτάσαμε για τα καλά στην άνοιξη και είμαστε ελάχιστες εβδομάδες πριν το Πάσχα, ούτε που το κατάλαβα. Γεμάτος χειμώνας. Θα μου πεις, όταν η καθημερινότητά σου περιστρέφεται γύρω από ένα νήπιο που σου κάνει κάθε μέρα μία έκπληξη, πώς να μην περάσει γρήγορα ο καιρός. Ας είναι. Αρκεί που είμαστε καλά και γελάμε κάθε μέρα. Α, και που έρχεται και το καλοκαίρι, μην ξεχνιόμαστε…

 

Τα ντόνατς στο φούρνο είναι τελικά μεγάλη εφεύρεση. Δεν θα ισχυριστώ ότι αγγίζουν την τελειότητα της νοστιμιάς των τηγανιτών, παρότι την πλησιάζουν αρκετά, αλλά, αν ξεπεράσουμε τη σύγκριση και τα δούμε σαν ένα εναλλακτικό πρωινό ή γλυκό σνακ, τότε ναι, τολμώ να πω ότι είναι ιδανικά. Γιατί δεν ξέρω για εσάς, για μένα πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση η καλύτερή μου να σηκώνομαι το σαββατοκύριακο και πριν να πιω καλά καλά τον καφέ μου να πρέπει να βάλω λάδι στο τηγάνι. Όχι τίποτα, αυξάνονται κατακόρυφα και οι πιθανότητες για ατύχημα στην κουζίνα, και ποιος φωνάζει 7.30 η ώρα το πρωί κυριακάτικα την πυροσβεστική.
Α, ναι, αυτό σας το έχω πει; Αυτό το παιδί είναι μάλλον η τιμωρία μου, ή η απάντηση στην κουβέντα της μαμάς μου “δεν θα κάνεις κάποτε παιδιά; Θα δεις…”, όταν με παρακαλούσε/απειλούσε να σηκωθώ από το κρεβάτι μου το πρωί, κι εγώ αρνιόμουν πεισματικά. Γιατί εγώ δεν έχω χειρότερο από το πρωινό ξύπνημα. Και ο Γιώργος ξυπνάει κάθε μέρα στις 7. Κάθε. Μέρα. Λες και τον έχουμε κουρντίσει. Μερικές φορές ξυπνάει και νωρίτερα. Αν κατά τύχη καμιά μέρα πάει 7.30, κάνουμε πάρτυ. Και άντε τις καθημερινές, έχει γίνει πλέον το εναλλακτικό μου ξυπνητήρι, και είναι χίλιες φορές καλύτερο να με ξυπνάει το ποδοβολητό του προς το δωμάτιο και η φάτσα του δίπλα στο μαξιλάρι μου, από ότι το ξυπνητήρι. Αλλά το σαββατοκύριακο…

 

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το τηγάνι δεν παίζει με τίποτα να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια Κυριακή πρωί. Το να ανακατέψεις όμως λίγα υλικά που λίγο-πολύ έχεις ήδη στην κουζίνα, να τα βάλεις σε μια φόρμα και να τα ψήσεις στο φούρνο για δέκα λεπτάκια, δεν είναι τίποτα. Μέχρι να βάλεις τον καφέ, φτιάχνεις κι ένα πανεύκολο γλάσο, και είναι έτοιμα για να τα απολαύσεις.
Σήμερα λοιπόν έχω τη σοκολατένια εκδοχή τους. Ξέρετε, αυτή που θα κάτσεις, θα πάρεις τον καφέ στο χέρι, θα πιεις μια γουλιά, θα δαγκώσεις μια μεγάλη μπουκιά, θα κλείσεις μάτια και θα σκεφτείς “ό,τι πρέπει για Κυριακή πρωί”.
Κι αν δίπλα σου έχεις κι ένα πιτσιρικάκι που έχει ήδη πασαλειφτεί με σοκολάτες και χαμογελάει από ευχαρίστηση, τότε είσαι σίγουρα πιο κοντά στην ευτυχία. Κι ας μην κοιμήθηκες όσο ήθελες…

Η συνταγή (για 12 μικρά ντόνατς)

250 γραμ. αλεύρι
50 γραμ. κακάο
1/2 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
125 γραμ. ζάχαρη
125 ml γάλα
1 αβγό
4 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας ή μία κάψουλα βανιλίνης

για το γλάσο
250 γραμ. ζάχαρη άχνη
50 γραμ. κακάο
5-6 κ.σ. γάλα
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας ή μία κάψουλα βανιλίνης
χρωματιστή τρούφα

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder, αλάτι, ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αβγό, το γάλα, το αραβοσιτέλαιο και τη βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα, το οποίο σταματάμε αμέσως μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, και όχι παραπάνω. Βουτυρώνουμε τις θήκες από μία φόρμα για ντόνατς. Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα κορνέ και γεμίζουμε τις θήκες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-15 λεπτά.Βγάζουμε τα ντόνατς από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο. Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο σε ένα μπωλ και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και τη βανίλια, μέχρι να αποκτήσει το γλάσο μας την επιθυμητή υφή (όχι πολύ στερεό, αλλά ούτε και πολύ ρευστό). Βγάζουμε τα ντόνατς από τις θήκες και τα βουτάμε αναποδογυρισμένα ένα-ένα στο γλάσο. Ρίχνουμε από πάνω χρωματιστή τρούφα και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν λίγο ακόμα και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.

 

You Might Also Like

41 Comments

  • Reply Penelope 23 Μαρτίου 2015 at 08:00

    Λαχταριστά και τα είδα το παλικαράκι μου, και θέλει να τα έχει το απόγευμα….με ότι συνεπάγεται αυτό!!
    Καλή εβδομάδα Χρύσα μας.

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:39

      Πηνελόπη μου ελπίζω να μην του χαλασες χατίρι!

  • Reply peps 23 Μαρτίου 2015 at 09:11

    Να τα πάλι τα ντόνατς κι ακόμα δεν έχω πάρει την ειδική φόρμα.
    Σοκολατένια και με πολύ ωραία παρουσίαση!!!
    Καλημέρα!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:45

      Αργείς Πέπη μου, αργείς! Άντε, κι έχω κι άλλες συνταγές… 😉

      • Reply Βασιλική Αποστολακου 13 Νοεμβρίου 2023 at 19:53

        καλησπέρα…τη βρήκα ωραία τη συνταγή σας και είπα να την φτιάξω, έχω όμως ένα πρόβλημα. Με τα υλικά που λέτε βγαίνει πολύ σφιχτή μήπως πρέπει να μπει παραπάνω γάλα?

        • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2023 at 14:07

          Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ που δοκιμάσατε τη συνταγή.
          Μέχρι στιγμής, όσες φορές τα έχω κάνει, δεν μου έχει φανεί σφιχτή. Στα ντόνατς φούρνου βέβαια πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι δεν θα έχουμε την υφή που ξέρουμε από τα τηγανητά.
          Μήπως ψήθηκαν λίγο παραπάνω; Αν πάλι σας φαίνεται ότι μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος, κάντε το, λίγο λίγο κάθε φορά.

  • Reply Amelie 23 Μαρτίου 2015 at 09:23

    Εσύ παιδί μου όσο πας και εξελίσσεσαι! Τι χρήσιμη συνταγή είναι αυτή! Προφανώς το…νυσταγμένο σου μυαλό λειτουργεί με χίλια και έχει ωραιότατες εμπνεύσεις! Την αποθηκεύω τη συνταγή και θα την δοκιμάσω μόλις περάσει η περίοδος ψιλοδίαιτας που προσπαθώ να κάνω. Καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:46

      Τι να κάνεις Αμαλία μου; Άμα ξυπνάς, κάτι πρέπει να κάνεις!

    • Reply Amelie 26 Μαρτίου 2015 at 07:30

      Να ρωτήσω και κάτι δευκρινιστικό: στα λευκά ντονατσάκια που μας έδωσες το Νοέμβριο χρησιμοποιήσαμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (πολύ ωραία έγιναν παρεμπιπτόντως!). Στα σοκολατένια βάζουμε απλό αλεύρι?

    • Reply Χρύσα 4 Απριλίου 2015 at 17:12

      Μπορείς να βάλεις απλό με μπέικιν, είτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, εγώ δεν είχα πρόχειρο και έβαλα το απλό…

  • Reply kikitchen and the chef 23 Μαρτίου 2015 at 10:36

    κι μενα βρε παιδι μου λες και ειναι κουρδισμενα….7 με 7:15,τα τελευταια 3 χρονια δεν βαζω ξυπνητηρι…αλλα ενταξει οπως λες κι συ ειναι το πιο γλυκο ξυπνημα!
    τα φουρνιστα ντονατς σου στην πρωτη τους εκδοχη ηταν σουπερ,ε τωρα με τη σοκολατα τα απογειωσες!!!!
    μα αυτα τα κιτρινα τα χαρτονακια,θηκουλες τι πανεμορφα!!!!
    καλη εβδομαδαα χρυσα!!!!!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:47

      Α, κατάλαβα, κοκοράκια κι εσείς! Δοκίμασε τα και σοκολατένια Κικίτσα, θα τρελαθείς!

  • Reply Kitchen Stories 23 Μαρτίου 2015 at 11:45

    Μας τιμωρείς να μετράμε ολοστρόγγυλα ντόνατς να περνούν από μπροστά μας κι ούτε κοντά είμαστε ούτε ειδικό εργαλείο έχουμε… Το σοκολατένιο γλάσο τους πολύ πετυχημένο!
    Ααααχ!

    Φιλιά Χρύσα μου!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:49

      Εσύ δεν θα έπρεπε να μιλάς για τιμωρίες Ζαμπία μου, εμείς τι να πούμε;;;
      Το γράσο κλασικο κι αγαπημένο σοκολατένιο!

  • Reply The Dark Chef 23 Μαρτίου 2015 at 11:59

    Καλημέρα! Τα προηγούμενα ντόνατς βανίλιας τα είδα στο blog σου και τα ερωτεύτηκα αμέσως. Τα έχω φτιάξει πολλές φορές από τότε και τα απολαμβάνω το πρωί με τον καφέ μου. Θα δοκιμάσω και αυτά εδώ, είναι πανεύκολα επίσης και αφού είναι και σοκολατένια υπάρχει κι ένας λόγος παραπάνω!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:51

      Χαίρομαι πολύ! Αν σου άρεσαν τα άλλα με τη βανίλια, αυτά θα σε ξετρελανουν!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 23 Μαρτίου 2015 at 12:58

    Με σοκολατονοστιμιές μας ξεκινάς την εβδομάδα και άντε να αντισταθούμε!
    Γελάω με τον γιόκα σου και θυμάμαι τα δικά μου!!
    Εγώ δεν υπήρχε περίπτωση Σαββατοκύριακο να σηκωθώ από τα χαράματα, αν δεν δούλευα δεν υπήρχε περίπτωση ούτε τις καθημερινές.
    Δεν ξέρω πως είχαν συνηθίσει οι γιοι μου και κοιμόντουσαν μέχρι αργά το πρωί, αφού όλοι οι φίλοι μας αναρωτιόντουσαν μήπως τους ρίχνω τίποτε στο γάλα τους :PPP
    Ο Θεός με λυπήθηκε και μου βγήκαν καλόβολα στον ύπνο, αυτό το 7.30 δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το αντέξω, σου ομολογώ.
    Πιστεύω ότι μεγαλώνοντας ο γιος σου θα αποζητά όλο και πιο πολύ το πρωινό χουζούρι, οπότε θα ευχαριστιέσαι κι εσύ πιο πολύ τον πρωινό ύπνο, που είναι ο καλυτερότερος!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:52

      Μου τα λες για να ζηλέψω;;;;
      Χαχαχα, κι εγώ ελπίζω μεγαλώνοντας να μπει στον… ίσιο δρομο του σαββατοκυριακάτικου χουζουριού…

  • Reply thegreenmixer.com 23 Μαρτίου 2015 at 14:20

    Αυτο το πρωινο ξύπνημα πονεμένη ιστορία. Μάλλον ξεπληρώνουμε κάρμα, πυο ταλαιπωρούσαμε τους γονείς μας (ας κανουμε υπομονη να μεγαλωσουν τα παιδια μας και να κανουν παιδια και να λενε τα ίδια).
    Πολύ ωραία τα ντονατάκια, τα τρωςκαι εχεις λιγοτερες τυψεις τουλάχιστον που γλίτωσες το τηγάνι…. Τα smiley faces είναι ότι πρέπει για τη διάθεση (τουλάχιστον για μας τους old schoolers)

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:54

      Σσσ, κρύβε λόγια και ηλικίες Τάνια!
      Ναι, ναι, κάρμα ξεπληρώνουμε, είναι σιγουρο!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 23 Μαρτίου 2015 at 15:00

    Φαίνονται τέλεια 🙂 Ντόνατς φούρνου ??!! Πολύ ενδιαφέρον !!
    Καλή εβδομάδα !!!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:55

      Και πολύ πολυ εύκολο Άρη!

  • Reply evi@thehealthycook 23 Μαρτίου 2015 at 15:47

    ααα!! χίλιες φορές αυτά!! όχι μόνο για να αποφύγουμε το τηγάνι, αλλά γιατί νομίζω πως είναι και πιο ξεκούραστα!!
    φιλιά Χρύσα μου!!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:57

      Εννοείται πιο ξεκούραστα! Και λίγο πιο υγιεινά!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 23 Μαρτίου 2015 at 16:46

    μα ποσο τελεια και λαχταριστα!!! και οι φωτογραφιες απλά καταπληκτικες!!! θα τα δοκιμασουμε οπωσδηποτε!!! καλημερα και καλη εβδομάδα Χρυσα μου!! φιλια

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 21:58

      Ευχαριστώ Ελπιδάκι μου! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!!!

  • Reply Maria Zioga 23 Μαρτίου 2015 at 19:40

    Χρειάζομαι φόρμα για ντόνατς ΤΩΡΑ!!!!! Είναι τέλεια!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 22:00

      Ναι, ναι, χρειάζεσαι! Εγω πριν έλεγα "σιγά το πράγμα", αλλά τελικά είναι πολύ χρήσιμη Μαρία!

  • Reply Νανά @kouzinista 23 Μαρτίου 2015 at 21:50

    Η φόρμα για ντόνατς είναι κάτι που λείπει από την κουζίνα μου (τώρα ξέρετε τι θέλω για δώρο!). Μέχρι αυτό να αλλάξει, για να τα απολαύσω πρέπει να ακολουθήσω τη χρονοβόρα οδό της μαγιάς. Ευτυχώς μάλλον γιατί αν μπορούσα να φτιάχνω γρήγορα, εύκολα και ξεκούραστα ντόνατς, θα έφτιαχνα σχεδόν σε καθημερινή βάση για να βγάλω το άχτι μου! Με την πρώτη ευκαιρία, όμως, θα τα δοκιμάσω. Pin!

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 22:16

      Το σημειώνω Νανά! Μέχρι τότε μπορούμε απλώς να ανταλλάσσουμε donuts!

  • Reply CookTasteLive 23 Μαρτίου 2015 at 22:12

    Τέλεια φαίνονται έτσι αφράτα και βουτηγμένα στο σοκολατένιο γλάσσο.
    Αφού ξυπνάς που ξυπνάς από το χάραμα, ευκαιρία είναι να φτιάξεις ένα τόσο ωραίο πρωινό Κυριακής. Σκέψου μετά που έχεις όλο το χρόνο για να το απολαύσεις μαζί με τον καφέ σου τι ωραία που είναι 🙂

    • Reply Χρύσα 23 Μαρτίου 2015 at 22:18

      Έτσι το σκέφτομαι κι εγώ Εύη! Και γι' αυτό το συνηθίζω!

  • Reply Beauty Follower 23 Μαρτίου 2015 at 22:57

    Βαλομαι απο παντού… χτες βραδυ μου εστελνε φωτογραφιες παο το κινητο με ντονατ που μόλις ειχε βγάλει απο το φούρνο η κολλητή μου.
    Και τωρα (τετοια ωρα) μπαινω και βλέπω αυτα τα τσοκο-κολάσιμα ντονατς σου!!!!
    Πόσο να κρατηθώ 🙂

  • Reply AgapameAnDolmas 24 Μαρτίου 2015 at 10:48

    αν ειναι να μεγαλουργεις απ τα αγρια χαραματα να ερθω να σε ξυπνησω κ εγω 😛 τι υπεροχα!! και μονο που ειναι φουρνιστα κ οχι τηγανιτα τα ερωτευτηκα!!! δεν εχω τεοια θηκη θα τα δοκιμασω στο ταψι απ τα καπκεικς και ας μην εχουν τρυπα!! λεπτομέρεια!

  • Reply Αγγελική~CooKika 24 Μαρτίου 2015 at 19:24

    Γίνονται και στον φούρνο τα ντόνατς ε; Μάλλον θα πρέπει να εξοπλιστώ άμεσα…γιατί μου άνοιξες την όρεξη με τη σοκολατένια λιχουδιά σου!
    Καλό βράδυ 🙂

  • Reply Ερμιόνη 24 Μαρτίου 2015 at 21:07

    Εδώ και αρκετά χρόνια, τα ντόνατς μας φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο στο φούρνο.
    Μπορεί να μην είναι τόσο αφράτα όσο τα τηγανητά, ωστόσο είναι πιο ελαφριά σε γεύση και προσωπικά μου αρέσει που δεν νιώθω τόσο έντονα το λάδι στο λαιμό μου, κάτι που με ενοχλεί πολύ στα τηγανητά. Οπότε ψητά και πάλι ψητά!
    Και πιο εύκολα είναι και τα τρώμε με λιγότερες τύψεις. Πολύ πλούσια η σοκολατένια εκδοχή που μας προτείνεις Χρύσα. Σίγουρα κάνει πολύ πιο υποφερτό το πρωινό ξύπνημα! Εμείς ευτυχώς με τον ύπνο τα πάμε πάρα πολύ καλά, οπότε τουλάχιστον το σαββατοκύριακο ξεκουραζόμαστε 🙂
    Φιλιά

  • Reply Cooking with me 24 Μαρτίου 2015 at 21:10

    Φαίνονται υπέροχα και σίγουρα είναι τόσο νόστιμα όσο φαίνονται!

  • Reply Αθηνά 24 Μαρτίου 2015 at 21:54

    Μια χαρά είναι και του φούρνου!! Αχ και εμένα εκεί το happy place !! Ένα νόστιμο πρωινό του Σαββατοκύριακου!! Φιλιά!!

  • Reply Tante Kiki 26 Μαρτίου 2015 at 10:04

    Κουκλίστικα και πολύ μα πολύ λαχταριστά!!! Η χαρά μικρών και μεγάλων είναι τα ντόνατς που έφτιαξες Χρύσα!!! Άσε που είναι τέλεια για κάθε ώρα της μέρας!!!

  • Reply Ανώνυμος 4 Απριλίου 2015 at 17:06

    Καλησπερα σας!
    Μου αρεσε πολυ η συνταγη για τα ντονατς φουρνου που παρουσιασατε. Θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορω να χρησιμοποιησω φορμα για μαφινς αντι για ντονατς.
    Σας ευχαριστω πολυ !
    Καλο Πασχα!

    • Reply Χρύσα 4 Απριλίου 2015 at 17:14

      Και βέβαια μπορείτε. Κακώς που δεν το αναφέρω, στη συνταγή μου για τα απλά ντόνατς το ειχα γράψει.
      Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

    Leave a Reply