Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές, Χωρίς κατηγορία

Μπισκότα shortbread με πορτοκάλι και κομμάτια σοκολάτας

4 Φεβρουαρίου 2022

Μπορεί ένας καφές ή ένα τσάι να γίνει πιο λαχταριστό από αυτό που πραγματικά είναι; Μπορεί το διάλειμμα στο σχολείο να είναι ακόμα πιο ευχάριστο από ό,τι ήταν χτες; Μπορεί η διαδρομή από το σαλόνι ως την κουζίνα να γίνει μικρότερη από όσο στα αλήθεια είναι; Σου μοιάζουν όλες αυτές οι ερωτήσεις ασύνδετες μεταξύ τους; Κι όμως δεν είναι. Γιατί έχουν ένα κοινό. Τα μπισκότα. Σε μπέρδεψα; Για δες καλύτερα; Δεν μιλάμε για οποιαδήποτε μπισκότα, αλλά για μπισκότα shortbread.

Να εξηγηθώ. Είναι χειμώνας και τα πορτοκάλια είναι στα καλύτερά τους. Είναι χειμώνας και η σοκολάτα βρίσκεται σε μόνιμη βάση στη λίστα του σούπερ μάρκετ, γιατί πάντα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Αν λοιπόν δεν δοκιμάσουμε τον αγαπημένο συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι τώρα, σε όλες τις πιθανές εκδοχές, πότε θα τον δοκιμάσουμε; Ε σήμερα σου παρουσιάζω μία από τις αγαπημένες μου. Τα μπισκότα shortbread, αρωματισμένα με ξύσμα πορτοκαλιού και γεμάτα με μεγάλα κομμάτια σοκολάτας. 

Κι αν ακόμα δεν έχεις καταλάβει τον συνειρμό μου στην αρχή του κειμένου, θέλω να σκεφτείς αυτά τα μπισκότα δίπλα στον καφέ ή το τσάι σου. Θέλω να τα σκεφτείς μέσα στο σχολικό ταπεράκι. Και μετά θέλω απλώς να τα σκεφτείς μέσα στο κουτί των μπισκότων πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Για πες τώρα; Έγινε ο καφές πιο νόστιμος; Έγινε το διάλειμμα πιο απαραίτητο από ποτέ; Έγιναν οι βόλτες μέχρι την κουζίνα πιο συχνές; Στο σπίτι μου πάντως, την περασμένη εβδομάδα που είχαμε αυτά τα μπισκότα στο κουτί, απαντούσαμε σε όλα τα παραπάνω ναι…

Για εσένα όμως που ίσως δεν γνωρίζεις τι είναι τα μπισκότα shortbread, να σου πω ότι πρόκειται για τα πιο διάσημα βρετανικά, τα πιο απλά, τα πιο βουτυράτα, τα πιο εθιστικά ίσως μπισκότα που μπορείς να γευτείς. Η βασική τους συνταγή έχει μόνο βούτυρο, ζάχαρη και αλεύρι, και φτιάχνει μία ζύμη που τρώγεται άνετα και ωμή. Βασικά φτιάχνει μία ζύμη που πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια να μην τη φας ωμή, αλλά να φτάσει στο ταψί, να ψηθεί και μετά να περιμένεις και τα μπισκότα να κρυώσουν για να σταθεροποιηθούν και να τρώγονται. 

Στη βασική συνταγή, όπως ίσως φαντάζεσαι, μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις. Μπορείς επίσης να τα πλάσεις σε ό,τι σχήμα θέλεις. Εγώ αυτή τη φορά θέλησα να φτιάξω κάτι πάρα πολύ εύκολο, δεν ήθελα καν να μπω στη διαδικασία ανοίγματος φύλλου και κοψίματος με κουπ-πατ, οπότε ακολούθησα τον δρόμο του ρολού, έπλασα τη ζύμη δηλαδή σε ένα ρολό, το άφησα στο ψυγείο να κρυώσει καλά, και μετά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, έκοψα φετούλες, τις οποίες έψησα και είχα ως αποτέλεσμα τα ομοιόμορφα στρογγυλά μπισκοτάκια που βλέπεις. 

Η ισορροπία στη γεύση του συγκεκριμένου μπισκότου είναι το κλειδί, οπότε στην βουτυρένια γλυκιά ζύμη πρόσθεσα το ξύσμα του πορτοκαλιού για άρωμα και δροσιά, τα μεγάλα κομμάτια κουβερτούρας για την απαραίτητη πικράδα (την καλώς εννοούμενη πικράδα), και ελάχιστο αλάτι, το οποίο όμως κάνει όλη τη διαφορά, και βοηθάει όλες τις γεύσεις να αναδειχτούν. 

Ο Φεβρουάριος άλλωστε είναι ο μήνας της σοκολάτας, σε περίπτωση που χρειάζεσαι κι άλλη αφορμή για να τα φτιάξεις… Δεν θέλεις, το ξέρω. Προσοχή όμως, θα πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι είναι άκρως εθιστικά…. Κι αν θέλεις να βρεις κι άλλες ιδέες για τον αγαπημένο συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι, μπορείς να δεις τα αγαπημένα μου: κέικ πορτοκαλιού με καρύδα και σοκολάτα, τις σοκολατένιες μπάρες με κρέμα πορτοκάλι, τα δίχρωμα cupcakes με σοκολάτα και πορτοκάλι, και την κολασμένη κρέμα σοκολάτας με πορτοκάλι. Ελπίζω να βρήκες αρκετή έμπνευση!

Καλό και γλυκό μήνα!

 

Μπισκότα shortbread με πορτοκάλι και κομμάτια σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 25 μπισκότα

Υλικά
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 50 γραμ. ζάχαρη καστανή
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμ. κουβερτούρα
  • ⅛ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη λευκή ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τρίβουμε καλά με τα δάχτυλά μας, για να αρωματιστεί η ζάχαρη.
  2. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπάμε το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης (την αρωματισμένη με πορτοκάλι λευκή, και την καστανή) καλά με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Κόβουμε τα 120 γραμ. από την κουβερτούρα με ένα μαχαίρι σε χοντροκομμένα, ακανόνιστου σχήματος κομμάτια, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα στον πάγκο εργασίας, και του δίνουμε τη μορφή ενός ρολού, το οποίο τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορούμε και όλο το βράδυ).
  6. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο, το ξετυλίγουμε και κόβουμε το μείγμα των μπισκότων σε φέτες πάχους μισού εκατοστού περίπου.
  7. Στρώνουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε τα μπισκότα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά.
  9. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και λιώνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα.
  10. Βουτάμε κάθε μπισκότο μέχρι τη μέση στην κουβερτούρα, και τα αφήνουμε να στερεοποιηθεί.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply